Har Nationell Idag rent mjöl i påsen?

I oktober förra året gjorde Socialistiska partiet i Lund en annons som vi skickade till Sverigedemokraternas tidning SD-Kuriren. Man skulle kunna kalla det en mediakupp, man skulle kunna kalla det ett test. Anledningen var nämligen att SD hade gråtit ut i pressen om att Aftonbladet vägrat dem annonsplats, så då tänkte vi kolla hur det stod till med SD:s egen tidning. Allt var frid och fröjd så länge SD-Kuriren inte förstod att det var Socialistiska partiet som ville annonsera. Så här skrev jag till SD:s ansvarige utgivare, Richard Jomshof:

”Annonsen ska behandla integration och invandringspolitik på ett
seriöst och respektabelt vis för en mindre intresseförening i Skåne.”

När jag efter lite mailkorrespondens till slut skickade den färdiga annonsen blev det knäpptyst. Jomshof trodde att han kunde sticka huvudet i sanden och låtsas som ingenting. Det tyckte dock inte vi i SP, så med hjälp av Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, gick vi ut offentligt med SD:s hyckleri. Vi frågade retoriskt: Vägrar SD-Kuriren Socialistiska Partiet annonsplats?

Socialistiska partiets annons

Men det är inte detta dagens blogginlägg ska handla om, utan följande:

Kort tid – närmare bestämt i november – efter att det hela dragits i media och på bloggar så damp det ner ett vitt A4-kuvert på min hallmatta. Kuvertet var adresserat till mig med fulla namnuppgifter och korrekt adress. Inget konstigt med det, men när jag öppnade brevet upptäckte jag att det jag fått var något jag aldrig i livet skulle vilja varken stödja eller beställa. Det var nämligen ett nummer av den mer eller mindre nazistiska gruppen Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag. Med i kuvertet fanns också reklamblad där jag tipsades om rasistisk litteratur och skrifter om gamla svenska kungars förehavanden.

Det som var mest förvånande var hur de fått tag i min adress och mitt namn. Jag kopplade så klart den överraskande ”presenten” från Nationaldemokraterna på ett, och bara ett sätt: ”Vi vet vem du är, och vi vet var du bor”. För inte tror väl någon att ND skickar tidning och reklamblad till mig för att de tror att jag på något sätt skulle vara mottaglig för deras rasistiska budskap? Kopplingen till det stora genomslag vår annons hade fått var glasklar.

Tidningen fortsatte att komma i sina anonyma vita kuvert, och till slut blev det en sådan vana att jag ibland frågade min sambo ”Har Nationell Idag kommit idag?”. Ibland hade man stuckit ned en liten överraskning i form av ett klistermärke eller ytterliggare reklamblad. När 2009 övergick i 2010 slutade tidningen att komma. Idag tror jag mig veta varför. Nationell Idag har nämligen fått presstöd på dryga 2 miljoner kronor av den svenska staten. Detta presstöd ges till de veckotidningar som har mer än 2000 prenumeranter – något som Nationell Idag fram till nu aldrig haft. Jag är alltså en av de som Nationell Idag har redovisat som prenumerant och som presstödsnämnden grundat sitt beslut på. Detta utan att jag varken velat eller ens tänkt tanken på att prenumerera på ND:s smörja.

Mig veterligen är detta ett brott mot presstödsnämndens regler. Visserligen har tidningar rätt att ge ett visst antal s.k. ”gåvoprenumerationer”, men de kan inte räknas in i den presstödsgrundande upplagan om inte personen velat ta emot gåvan. Hade denna regel inte funnits hade det så klart varit hur enkelt som helst för dig och mig att knåpa ihop en tidning och skicka ut till 2000 pers för att sedan inkassera de dryga två miljonerna i presstöd.

Nu kommer jag därför att kontakta presstödsnämnden och be dem kolla upp om allt står rätt till med Nationell Idags upplaga. Hur många fler har ofrivilligt blivit prenumeranter på tidningen? Har Nationell Idag rent mjöl i påsen?

Aftonbladet: Stoppad av Sverigedemokraterna
Arbetarperspektiv: Angående presstödet till ND

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

19 reaktioner på ”Har Nationell Idag rent mjöl i påsen?

 1. ”marknadsekonomi” kallas ju den sortens lurendrejeri och parasiterande. Nytt är det absolut inte, även om dess profiterandwe profeter en gång på 1980-talet krängde det som något ”nytt”…

 2. […] Det handlar alltså inte om att bekämpa fascism ”genom stat eller dess byråkrati”, utan tvärtom om att bedriva revolutionär politik utan stöd av staten. Det är dags att börja tänka kreativt (nej, Ehrenberg, inte på det viset!) kring finansiering av vänstermedia, framför allt kring värvning av prenumeranter om det är papperstidning man vill syssla med – och då inte bara till och med prenumerant nummer 2 000. […]

 3. ”Snacka om att vara paranoid och tro på konspirationsteorier….”

  Men Jimmy, varför skickade de annars tidningen till honom då? Det borde väl du kunna förklara?

 4. vad gäller annonsen så verkar ni inte ha velat ha in den oavsett, hade ni velat ha in annonsen hade ni inte pekat ut Anna Anka på det sättet ni gör, ingen tidning hade tagit in en sådan annons oavsett vilken färg den har. Eftersom de inte vill bli stämda, hade ni haft ens ett halvt uns vett hade ni begripit det själva.
  Men eftersom så inte verkar vara fallet så kan ni ju testa att skicka in den till andra tidningar än SD-kuriren.

  Sen är inte SD-kuriren att jämföra med ex aftonbladet heller, eftersom det är en partitidning; http://sv.wikipedia.org/wiki/Partitidning , de har inte samma krav på sig om opartiskhet såklart.

 5. nassarnas mygel är för djävligt. hoppas de blir av med sina bidrag! och de har mage att gnälla om bidragsfusk i tid och otid.

 6. Du har inte tänkt på att det kan ha varit nån annan person som beställt en prenumeration i ditt namn? Sen för det andra: Vad har Nationell Idag med SD-kuriren att göra? De har inget samarbete på något sätt.

  Har du nån form av förföljelsemani kan man undra?

  I övrigt får man lov att gratulera Nationell Idag till sitt välförtjänta presstöd, som vi ur NI:s läsekrets jobbat hårt för.

 7. Tidningsstatistik har gått igenom de kvitton och dylikt som behövs för att Nationell Idag ska få sitt presstöd, även vad gäller prenumeranter.

 8. Mikey verkar vara ett av de vanliga trollen som fått ALLTING om svensk media om bakfoten. Aftonbladet har inte några som helst ”krav” på opartiskhet på sig. Det är det ENDAST SR, SVT och UR som har. Det vill säga de av staten ägda och drivna medierna.

  Aftonbladet ägs till 91% av det högst privata norska mediebolaget Schipsted och kan därför skriva exakt vad fan de vill i den, förutsatt att ansvarig utgivare och bolagets jurister anser det vara korrekt enligt svensk lag. Det Mikey möjligen kan ha hakat upp sig på är det numera förlegade självpåtagna ansvaret om god sed inom svensk media. Det ansvaret slutade dock i praktiken att gälla i samband med att knugen träffade Silvia för första gången och svensk media av någon anledning ville börja konkurrera med Svensk Damtidning.

  Aftonbladet kan välja att höja ND, SD, SMR eller varför inte Livets Ord till skyarna om de vill och tror att de har något att tjäna på det. Fan vad jag stör mig på alla dumhuvuden som tror att ”alla som vill” har ”rätt” att gå med i facket och att alla riksmedia har någon slags kod om politisk neutralitet! Det är ju dagisvarning på din naivitet, Mikey!

 9. Krok: Jag kan garantera att de inte hittat något kvitto som jag signerat. Kvitton går så klart att trixa med, och det är just detta vi misstänker att Nationell Idag har gjort.

 10. Som sagt ovan. Annonsen nekades pga att bilden med Anna Anka ev. kunde utgöra ett lagbrott. Ansvarig utgivare har ansvar för allt som publiceras och ville inte ta den risken.

 11. Isabella: Det var en offentlig bild utan ägare dessutom säger lagen tydligt att det för politiska partier inte går att inskränka dess användande av bilder på personer(hur skulle det se ut!?) i annonssyfte. Det du säger är alltså bullshit, och bara efterhandskonstruktioner. Ansvarig utgivare Jomshof fick alla lagtexter och info om bilden, men vägrade ändå publicering.

  Varsågod: Här är lagtexten: http://tr.im/BZ43

 12. Debatten var i alla fall väldigt rolig, med stammande, rodnande hitlerdrängar vars argument smulades sönder som en gipsvägg under en femkilos slägghammare för varje lagtext som sköts fram:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s