Alla kan bli överklass – Cykel på köpet

Klassamhället ja. Det som nu inte längre existerar. Sådana påståenden är det inte sällan som jag har mött i akademins korridorer. Alternativt erkänner man att det existerar en underklass (blattarna i betongen och svennarna i bruksorterna) en överklass (kotlettfrillade, seglarpjuckbärande, skumpasprutande pajaser och bimbos som inte kan uttala Ä) samt en medelklass vilket är alla andra typ som man kallar svenssons eller integrerade och duktiga blattar. Det ända som krävs för att slippa hamna i ”underklassen” är att vara lite duktig och flexibel. Att vara en driven och fokuserad människa och trygga famnen väntar i form av villa, Volvo, vovve och två välartade men allergiansatta barn av vardera kön. ”Underklassen” och ”överklassen” existerar i den officiella berättelsen om dagens Sverige endast som lustiga figurer för ”medelklassen” att roa sig åt. Å ena sidan prinsessan Madeleine och hennes kärleksbekymmer och å andra sidan Dogge Doggelito från Botkyrka som pratar så skoj, ”keff” liksom.

Trettio år av ideologisk kamp från borgarklassens sida i form av Svensk Näringslivs eviga kampanjande i öppen och förtäckt form samt hela det internationella kapitalets offensiv under samma tidperiod har lett oss dithän. Är vi inte klasslösa så är iallafall klass en moralisk fråga. Ingen frågar exempelvis allas vår Isabella Löwengrip (Blondin-Bella) om det faktum att hela hennes affärsidè är betingad av just hennes klasstillhörighet. Istället får hon dra land och rike runt och ge uppfostrande predikningar till landets unga om hur de skall göra för att också ”lyckas”. För ALLA kan ju lyckas!  Skillnaden mellan dig, unga tjej på Linero eller på Väster, och Bella är blott och bart att hon är duktigare (på vad har undertecknad aldrig kunnat utröna) än dig och inget annat.  För hennes pappas alla  miljoner kan ju omöjligt ha något med saken att göra?! Eller?

Och du där Mohammed, Jonny eller Dragan. Drömmer du om brudar och bling? ”Well start huzzling”, för kom ihåg Snoop Dogg var också fattig men nu är han så rik att han föna håret, ha nagelglans och sippa champange som om det alltid vore pridefestival och ÄNDÅ radar brudarna, nej ursäkta, ”da hoes and bitches” upp sig för att åla runt nakna i hans videor. Är du en tönt eller  en ”player”? Vi ses på arbetsförmedlingen, grabben.

Låter jag negativ? Verkar det som om jag vore en surmulen gubbjävel som inte ser det ”unika” i varje människa? Som ser hinder där andra ser möjligheter? Kanske är mina ironier symptom på avundsjuka?

Ja tro vad ni vill, men jag är övertygad om att arbetarklassen må se annorlunda ut men att den existerar alltjämt, ja faktum är att den är större än någonsin. Jag är också övertygad om att det fortfarande är kapitalet som styr denna värld och att de enda som tjänar på att du försöker armbåga dig  fram eller riktar din frustration mot dig själv eller grannen är just borgarklassen. Ja just det borgarklassen, de som äger, förvaltar och kontrollerar kapitalet.

Och att just du som kanske drömmer om stordåd men fastnar på ICA, eller möjligtvis tar omvägen via akademin och landar bakom katedern eller försöker lappa ihop folk på lasarettet, skulle tjäna på att göra klart för dig själv vart du står och vem som borde vara din vän och vem som borde vara din fiende. Och du småborgare! Det kanske inte är facket som är din fiende. De kanske är den där stora draken som just slog upp butiksportarna bredvid som sopade bort din dröm om kvalitet och att vara ”din egen”.

För jag tror att någonstans att när: Grupp 8 blev Amelia Adamo, Public Enemy blev 50 cent, Kurt Cobain blev Lady Gaga, förtryckt blev ”kränkt”, vi blev jag, trotjänare blev ”betonghäck”, karaktärslös blev ”flexibel”, kapitalist blev ”entreprenör” artigt blev mesigt, tillit blev dumhet, solidaritet blev lika med välgörenhet och när skamlöshet blev beundransvärt så hände något. Där blev samhällsproblemen din huvudbry allena och där någonstans kunde vi inte längre se vem vi själva är och vem det är som håller i spakarna i världen. Upplysning: Det är inte du!

Av Nils/Röda Umeå

SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, 4, 5, GP1, 2, 3, 4, EX1, 2, 3, AB1, 2, 3,

5 reaktioner på ”Alla kan bli överklass – Cykel på köpet

  1. an vilket skitsnack. Alla kan inte bli överklass. Det är något man födds in i, alltså namn och bakgrund – tror du att du kan köpa lite dyra kläder och du är med har du fel. Om alla kunde vara ”överklass” skulle det inte finnas ett klassamhälle. Att tilltala någon eller prata om det med ordet ”Överklass” är precis som att säga neger till en blatte. Du har uppenbarligen ingen koll och skriver antagligen såna här texter för att bli av med ilska som du bär efter din svensson-uppväxt som hemsöker dig. Nolla. Håller dock med dig om negrerna.

  2. ”Håller dock med dig om negrerna.” vad menar du G?

    Identifierar du dig med överklassen?

    Jag håller med om det mesta, Röda lund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s