Propaganda för att passivisera

I Grekland bränns flera bankanställda inne efter att banken attackerats av molotovcocktail-kastande demonstranter under en av de stora protesterna mot att folket får betala kapitalismens kris medan rikemännen går fria. Jobbarna hade hindrats att lämna sin arbetsplats för chefen, trots de uppenbara riskerna som förelåg. Samtidigt får man fråga sig vad folk tänker på när de bränner en bank. Hade det inte varit bättre att ockupera skiten och rulla bankchefen i tjära och fjädrar?

Igår demonstrerade mellan 100 000 och 200 000 människor i Athen. Samtidigt har svensk press och dumliberaler dragit igång en av de svinigaste lögnkampanjer jag sett sen Romano Trajo-ockupationen på Norra Fäladen. Låt mig citera tidningen Internationalen, som i veckans nummer slaktar högerns lögner:

”- Svenska skattebetalare ska inte betala för att grekerna väljer att gå i pension i 40-årsåldern. Det är oacceptabelt, så formulerade sig finansminister Anders Borg i radioekot på söndagen. Det är bara ett exempel på hur stereotypa Greklandsbilder med nedlåtande klang sprids från politiker och etablerade media – med förutsägbar nedsippringseffekt till nätkommentarer och fikarummens diskussioner: ”Grekerna vill inte jobba”, ”se bara på alla som sitter i timmar på kaféerna”…

Det som verkligen är oacceptabelt är emellertid att Greklands arbetare demoniseras. Greklands arbetare bär inte skulden för krisen. Det är inte de som lever på korruption. Det var inte de som ”lurades” och dolde skuldsättningen, så att landet kunde slinka med i eurosamarbetet 2001. För detta bär den grekiska eliten och EU-kommissionen delat ansvar. Andra länder har använt liknande ”kreativ bokföring” – se bara exempelvis på Berlusconis Italien – utan att utmålas som nationer av skurkar.
Det är inte Greklands arbetare som har levt över sina tillgångar. Det är de oreglerade, giriga finansmarknaderna – ”schakalerna” som de kallas i en krönika i brittiska Observer i söndags – som angriper arbetande människor i land efter land.”

Saken är nämligen den att grekerna pensionerar sig senare än snittet i Europa. De jobbar också 1,7timmar mer i veckan än genomsnittet. Men när arbetare kräver sin rätt skiter borgarna och dess megafoner i vad som är sant eller falskt. Det är propaganda för att passivisera. För gud hjälpe oss om svenska arbetare skulle ta för sig som grekerna! Nu när Vickan ska gifta sig och allt!

One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them
In the Land of Mordor where the Shadows lie.

6 reaktioner på ”Propaganda för att passivisera

 1. OK vad drar ned snittet i Europa mer än Grekland?? Italien kan jag tänka mig, men övrigt?
  I Grekland 53 år så i övriga Europa lägre?

 2. Reflektioner: Men snittet är inte 53 år. Det är bullshit som du lurats att tro. Snittet är 61,4 år. Resten av Europa ligger på 61,1.

 3. Nej, det är inte arbetarna som orsakat problemen och lämnat falska siffror.

  Ja, det är som vanligt topparna som skor sig med skamlösa pengar – och om klarar krisen utan att ge upp sitt lyxliv.

  Men det är arbetarna som röstat fram politikerna år efter år, och de är därmed medskyldiga. De lät det hända. De använde sin rösträtt.

  Du kan ju konfiskera alla pengar som miljonärerna har roffat åt sig – hur det nu skulle gå till, för om du avskaffar äganderätten avskaffar du också framtiden. Men anta att du kan konfiskera miljonerna. Det blir ändå en droppe i havet, för de stora utgiftsposterna är bidrag och pensioner till vanligt folk, eller ”arbetarna”.

  Så hur du än vrider och vänder på det måste ”arbetarna” betala. Och de var med och röstade på giriga politiker för att politikerna lovade dem bidragen, eller annat som kanske inte ens materialiserades – guld och gröna skogar.

  Så systemet vi har nu är ruttet och korrumperat. Men den socialism du förespråkar är tyvärr sju resor värre. Nordkorea och Kuba har det inte bättre, utan sämre. Maos försök tog livet av tiotals miljoner. Sovjet kollapsade. Demokratin är det minst dåliga systemet, precis som Churchill sa.

  Men visst f-n är det för dj-t att ansvarlösa bankirer och politiker totalt missköter ekonomin och låter ”arbetarna” betala. De borde istället få ta konsekvenserna. Låt banker och stater gå omkull. Ta smällen och depressionen och börja bygga upp en genuin kapitalism där man sparar innan man slösar. Men något sådant vill du förstås inte ha, för du tror att pengarna finns där – bara att ”arbetarna” är lurade. Sanningen är att pengarna inte finns alls. De är luft. Alltså borde varken bankirer eller ”arbetare” få lägga vantarna på dem, förrän de är intjänade.

 4. Att skylla på kapitalismen haltar då banker kan göra vansinnesinvesteringar med skyhöga risker för att vid ett eventuellt misslyckande falla tillbaka på en statlig ersättningsgaranti. Bankerna kan göra jättevinster om det går bra eller misslyckas men slås ändå inte ut från marknaden, vad är det för konstig kapitalism? För medborgarna i ett land måste det vara en kombination av det sämsta från socialism och kapitalism och det ligger i myndigheternas händer att göra något åt det. Varför fortsätta göda bankerna och uppmana osunt risktagande?

 5. Håller fullstängigt med Mikael. Låt bankerna och finansinstituten konka istället för att arbetarna skall tvingas betala bankirernas pensioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s