Ge livet ett skjuts – Begrav kapitalismen

Tre typer av kriser drabbar i detta nu det kapitalistiska systemet.

1) Den enorma lyx som kapitalistklassen och deras välbetalda chefer och högre tjänstemän (reklamare, spekulanter, placerare, höga advokater, återförsäljare av lyxkonsumtion, m.fl.) vältrat sig i slår nu tillbaka. Istället för att låta dessa miljonärer och miljardärer betala för det ekonomiska kaoset är det nu – igen! – arbetarna i Europa som ska betala räkningarna. Det är inget nytt. Det är den gamla vanlig kapitalismen som skor sig på klassklyftorna och misären. Men det är också en kapitalism som idag tvingas in i våldsamma klasstrider. Till skillnad från 90-talskrisen finns nu knappt något utrymme att spara. Den offentliga sektorn är redan nere för räkning.

2) Klimatet. Kapitalisternas profitjakt har drivit det ekologiska systemet mot randen av kollaps. Systemet som skapat klimatkrisen kan inte lösa det samma. Det är byggt – i sig självt – på evig tillväxt och utnyttjande av jordens resurser till max.

3) Ungdomens desperation. Bostadsbrist, arbetslöshet, och oro för framtiden. Trots att vi skulle kunna ha det rikaste och mest välmående samhället i världshistorien håller stora skikt av den unga generation att psykiskt gå under. Även äldre arbetare känner väl till den ökade stressen och pressen, men de har inte en susning att förstå vad som nu händer. Den meningslösa, dödliga, och förnedrande konsumismen lämnar ett stort hål i ungdomens själ. De – den första generationen som har det sämre än sina föräldrar – kastas ut i ett samhälle som fullständigt skiter i dom. Och sen upprörs vuxenvärlden (i vanlig ordning) av att dessa tar till våld på gatorna eller hänger sig på flickrummet.

Det blir inte bättre. Det blir sämre! Och den som tror att ”allt nog fixar sig” kan ta ett par steg från sin förbannade utegrill, sina ”efterjobbet-groggar” och sina patetiska chokladaskar med Vickan och Danne på, och höra med de som sett sina ungar gå ner sig i drogmissbruk vad de tycker om tingens tillstånd. Som vanligt är det ungdomen som är revolutionens stormsvalor, men också kapitalismens mest förudmjukade. Dagens exempel hämtar vi från Puerto Rico:

”Vi ockuperar vår fakultet för att finna oss själva, för att kasta av oss alla försök att splittra och alienera oss. Istället för denna typ av död har vi bestämt oss att tala klarspråk och låta världen få höra att en ny värld formats ur våra hjärtan. Vi är ett kollektiv som tänker, reflekterar och kritiserar. En generation vars hjärtslag är format av knytnäven och kyssen.

Detta är inte en uppmaning att försvara universitet, utan att försöka förvandla det till något nytt: Något som är horisontellt och icke-hierarkiskt, inkluderande och demokratiskt. Vår kamp är en uppmaning till olikheter och pluralism på utbildningsområdet. (…) Skillnader, solidaritet och kärlek är den färgstarka melodi som ekar i våra korridorer.”

I 44 dagar har Puerto Ricos studenter strejkat och tagit kontroll över sina lokaler och sin tid.
Det började med att de ockuperade ett universitet, blev utrymda, går sen ut i strejk och de får snart stöd från fler och fler studentgrupper.

Strejken fortsatte och övergick i kravaller vid ett tillfälle där polisbrutaliteten är hög.

Enorm demonstration 30 maj. Den 2 juni bestämde sig ett studentområde för att gå ut i strejk ”tills vidare” och igår byggdes barrikader för att skydda sig mot polisens eventuella utrymningsplaner av det nu självkontrollerade området.

Läs också: MESSAGE FROM THE NATIONAL NEGOTIATION COMMITTEE (CNN) OF UNIVERSITY OF PUERTO RICO STUDENTS TO THE PEOPLE OF PUERTO RICO

Och: Kildén&Åsman – Krigsförklaring mot Europas arbetare

Från demonstration i San Juan 27 maj
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s