USA vann

Ali och Daniel i Karate Kid

21.20

Det är halvlek i matchen England-USA och det står 1-1. Oavsett hur det slutat efter att 90 minuter passerat så är USA redan matchens vinnare. Det här var nämligen USA:s definitiva bevis på hur man tagit ett stort steg och etablerat sig som en av världens bästa nationer. Inget Brasilien, Tyskland eller Spanien så klart. Men ett Sverige, Uruguay, Turkiet eller Kroatien. Vi som följt USA  har vetat det sen länge, och räckte det inte med finalen i Confederations Cup – en turnering för världens bästa lag – så vet vi det nu. Med Donovan – sedan många år tillbaka nr. 2 efter Zlatan som min favoritspelare – i laget så har man tagit in laget i fotbollens finrum.

I USA har fotbollen länge varit otroligt stor. Det var, för att göra en populärkulturell poäng, ingen slump att 80-talets populäraste ungdomsfilm delvis kretsade kring fotboll. Jag pratar om Karate Kid, där huvudrollsinnehavaren Ralph Macchio som raggningsknep lär den jämnåriga Ali (sic!) trixa med bollen.

Fotbollen har dock blivit en skolidrott och det är få som gått vidare i vuxen ålder och satsat professionellt. Den kulturen står inför sin upplösning i.o.m. kapitalstarka krafters satsningar på avdankade stjärnor som Beckham och Ljungberg. Saken är faktiskt den att den gamle Pelé spelade ett tag i amerikanska ligan som en reklamsatsning för att bygga varumärket ”soccer” i USA. Den gången utan större framgång.

Så nu fortsätter matchen, och vi får återkomma.

Röda Malmö: Fotbolls-VM och rättvisan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s