Fotboll med klass

Med en minut kvar av tilläggstiden mot Algeriet kutade härföraren Donovan fram och gjorde det en ledare och anfallare ska göra: Mål. Röda Lund exploderade dels i glädje över att USA går vidare, men också för att det alltid är skönt att få rätt. USA har tagit steget in i fotbollens finrum, som vi skrev när laget mötte England förra veckan.

Att USA är ett segregerat samhälle lär inte få någon att rynka på näsan. Lägsta lönerna är så låga så de tvingar miljoner barn att växa upp utan sina föräldrars stöd och stabilitet. I Sverige möts påståendet att man har tre jobb med skepcis och undran hur man orkar och hinner med. Om nu någon öht under en livstid träffar någon som har tre jobb samtidigt. I USA är samma sorts slaveri hyllat och möts av stormande applåder i talk shows som Dr Phil och Oprah Winfrey. – You go girl! Good for you!

Välfärd i New York

Att tvingas ut för att slå sönder sin kropp i McJobs blir inte ett samhälleligt problem i land of the free. Ändå ringlar matköerna långa i arbetslöshetens och misärens USA. Nästan en tredjedel av befolkningen i huvudstaden Washington DC lever under fattigdomsgränsen. Och som om det inte räckte:

“The amount of food stamps per household hasn’t gone up with the food costs,” säger Dayna Ballantyne, som håller i en matbank i Des Moines, Iowa. “Our clients are finding they aren’t able to purchase food like they used to.” (USA 2008: The Great Depression, The Independent)

Att göra karriär inom idrotten för att komma ut ur fattigdomen är inget ovanligt. Att barn och ungdomar tvingas se på idrott på ett sånt sätt är en samhällelig tragik, för ytterst få når så långt att de kan försörja sig som idrottare, men den mikroskopiska andel som lyckas lyfts fram som ett exempel för inte minst färgade.

Redlands East Valley High School

Soccer är den vita medelklassens sport. Det är därför som sporten är så stor på landets universitet, men inte i landets TV-kanaler. Det är inte för att göra karriär inom sportens värld som rika föräldrars barn går till vidare studier. Därför slutar dom med sin idrott efter studiernas slut, och därför går så få vidare och elit-satsar. Det rika USAs barn ska inte bli simpla underhållare. De ska bli maktens män och kvinnor. De som betalar dyra biljetter till NBA-matcher eller Superbowl. De som stämplar reklambudskap på underklassens söner som på gigantiska coloseums kämpar om publikens gunst. De få som klarar sig ända fram, vill säga. Som inte råkar ut för skador som förstör ”karriären” eller åker dit i en dopingkontroll.

Men nog om detta nu. Klassamhället är en sak som vi ständigt återkommer till. Idag hyllar vi  Landon Donovan från den lilla idylliska staden Redlands i Kalifornien och hans lagkamrater i det amerikanska landslaget. Idrott är politik, men framförallt idrott.

GO USA !

Tidigare på Röda Lund: USA vann
Marcus Birro: USA gör sagor verkliga!
Kildén&Åsman: Falska hopp om USAs ekonomi
Röda Malmö: Vilka är arbetarna?
Internationalen: Bakom det gröna fältets schack

5 reaktioner på ”Fotboll med klass

  1. ” Donovan fram och gjorde det en ledare och anfallare ska göra:”

    Donovan är mittfältare!!

  2. Det var ju Maradonna också i praktiken. Både han och donovan med nummer 10. Både han och donovan med en fri roll mellan mittfält och anfall. ”Tillbakadragen anfallare” eller ”offensiv mittfältare”? ”Tomato” eller ”tomato”?

    Så: Om jag skrivit ”mittfältaren donovan” hade säkert någon skrivit: ”Han är ju anfallare!” Donovan är alltså både mittfältare OCH anfallare.

  3. ”Donovan är alltså både mittfältare OCH anfallare”

    Kan så vara….han är dock ingen Maradona!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s