Dagens citat: Demokratisk Vänster

Sven-Bertil Persson?
Sven-Bertil Persson?

”Vår grund är inte marxismen utan vi kallar oss frihetliga socialister”.

– Fullmäktiges Sven-Bertil Persson (demokratisk vänster) reder ut begreppen i dagens Lokaltidningen Lund.

Det finns tre förklaringar till ovanstående citat:

1) Lundaborna har röstat in ett anarkistiskt parti i fullmäktige. Anarkismen betecknar sig som bekant som ”frihetlig” och kommer från en splittring i arbetarrörelsen på 1800-talet. De anarkisterna kriterade var just marxisterna.
2) Sven-Bertil har, trots sin långa bakgrund inom VPK, (v) och (dv) behov av en kortare politisk grundcirkel.
3) Dv försöker trolla bort arbetarrörelsens historia till att handla om något luddigt som dom själva inte tycks veta vad det är – än mindre väljarna.

Nu väntar vi bara på att folkpartisten säger: ”Vår grund är inte liberalismen utan vi betecknar oss som frihetlig höger”.

I själva verket är demokratisk vänster inget socialistiskt parti överhuvudtaget. För att kunna kalla sig det krävs det faktiskt att man ämnar omforma samhället mer än några välfärdsreformer inom kapitalismen. Det räcker lixom inte med:

”Vi arbetar för ett samhälle utan förtryck, ett jämlikt och rättvist samhälle där demokratin är förverkligad fullt ut, så att alla kan delta.”

Det där ställer ju sossarna också upp på, men vem på tror att de på något sätt kämpar för störtandet av kapitalismen och upprättandet av arbetarmakt? Nä, snarare är det som man skriver på sin hemsida:

Målsättningar:

Demokratisk Vänster verkar för ett välfärdssamhälle där den offentliga sektorn tillsammans med den sociala ekonomin styr samarbetet med den privata sektorn.”

Flum värdigt en skäggig haschtomte i en stuga i skogen. Precis som kapitalisterna vill ha det, med andra ord. Ett icke-alternativ är inget alternativ.

Annonser

En reaktion på ”Dagens citat: Demokratisk Vänster

  1. Den analysen var helt korrekt.DV är varken frihetliga eller socialister, dom är socialliberaler till höger om (s). Men det vill dom inte kalla sig vilket inte är så underligt utan då norpar man åt sig en gruppbeteckning som sedan 1840 betyder ”anti-auktoritär revolutionär socialism”, tömmer den på allt innehåll och i sin betydelsefulla obetydlighet sätter man sedan kurs på de feta arvodena för yrkespolitiker. Vi som ÄR frihetliga socialister får väl i fortsättningen skriva: ”frihetlig socialism®”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s