Lön på ditt sommarjobb

Sveriges största fackförbund, Kommunal, har publicerat vad  du ska ha i lön på ditt sommarjobb. Kolla listan om du är osäker: Sommarjobbslöner i Sveriges kommuner.

En fackligt aktiv strejkvakt som ser till att arbetsköparen inte beter sig hursomhelst. Ibland måste man strejka för att få sin vilja igenom. Strejken är ett bra vapen eftersom kapitalisten då inte får någon profit.

En fackförening består av de som arbetar inom ett visst yrke eller inom en viss bransch. Den är bildad för att se till att du inte blir utnyttjad av de som köper din arbetskraft och för att man är starkare om man går ihop och ställer krav. Kom ihåg att den du är anställd av inte anställt dig för att vara snäll. Du är anställd för att företagsägaren kan tjäna pengar på det arbete du utför. En viss del av den tid du jobbar får du inte betalt för, utan det går till den som äger företaget och köper ditt arbete. Det är detta som kallas ”profit” och som gör att det finns olika klasser i samhället.

Ett annat ord för företagsägare är ”kapitalist” – dvs en person som tjänar pengar på att köpa och äga maskiner och redskap som du arbetar med. I Sverige är denna ”kapitalistklass” bara någon enstaka procent av befolkningen, men bland dem hittar du också högerns främsta försvarare och de fåtal som är miljonärer eller miljardärer. Du har förmodligen aldrig varit hemma hos en kapitalist, för de föredrar att gömma sig bakom höga murar med bevakningskameror och de bor i ghetton vanligt folk knappt vet var de ligger. Vi socialister anser att maskiner och redskap ska ägas gemensamt så att det arbete vi gör kan berika alla i samhället – och inte bara en pytteliten minoritet rikingar.

Vilket fackförbund du ska gå med i beror alltså på vad du arbetar med. Kolla här vilket fack du ska tillhöra. Förutom LO-facken finns också SAC-Syndikalisterna. Har du frågor om sommar- eller extrajobbet? Klicka här eller ring 020-56 00 56.

Från Kommunal:

Den lön du får för ditt sommarjobb i din kommun beror helt på var du bor. Unga som jobbar i Värends Räddningstjänst får 109 kronor i timmen, medan Jönköpings unga bara får 30 kronor i timmen.

Fackförbundet Kommunal har undersökt vilka löner sommarjobbande ungdomar kommer få. Kommunal har rekommendationer på vad som är en skälig lön för ett sommarjobb, men en del kommuner, bolag och landsting betalar mycket mindre.

– Vänd dig till facket om du har några frågor om ditt sommarjobb – vi kan hjälpa dig, säger Kommunals ombudsman Maria Hansson.

– Att lönerna för sommarjobb varierar är vanligt, men en del av kommunerna och landstingen betalar alldeles för lite. Det är viktigt att ungdomar som för första gången ska ut i arbetslivet får skälig lön och bra arbetsvillkor, oavsett var man bor, säger Maria Hansson, ombudsman Kommunal.

Många skolungdomar är ekonomiskt beroende av sina feriejobb i kommunerna. Inför varje sommar går Kommunal ut med rekommendationer till kommuner om lägsta löner för feriejobben.

Kommunals rekommendationer för feriejobben sommaren 2010:

För feriearbetande 16-17-åringar utgår lön med lägst 58 kronor per timme.
För feriearbetande 18-19-åringar utgår lön med lägst 72 kronor per timme.

Utsikt från en av de svenska kapitalisternas villor. Villan är värderad till ungefär 40 miljoner kronor och är på 934 kvadratmeter. För en vanlig arbetare skulle det ta 200 år av arbete för att betala den. Nu kanske du bättre förstår hur klassamhället funkar och vem som tjänar på det?

Annonser

En reaktion på ”Lön på ditt sommarjobb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s