Varmaste juni någonsin


Andreas Malm i dagens Aftonbladet:

”Varningsklockarna har dånat i decennier, men upphettningen av klotet tillåts fortgå med oförminskad hastighet. Juni månad var den hetaste som uppmätts på jorden, det första halvåret likaså, 2010 ser nu ut att bli det hetaste året sedan mätningar inleddes 1880. Extrema skyfall i södra Kina mäter sina krafter mot störtfloder i östra Brasilien och samtidigt investerar Vattenfall i nya kolkraftverk: business-as-usual regerar planeten. De fossila krafterna har lyckats reducera klimatfrågan till en knappt hörbar ton i världspolitikens ljudmatta, alltid där, men numera helt utan dramatik.

Resultatet är ett globalt brus av berättelser om en tillvaro som rämnar. Apokalypsen skrivs inte längre i futurum: den är i detta nu, men den är ojämn och kombinerad – den drabbar enbart vissa, medan andra glider fram i sin förbifart – så som kapitalismens utveckling alltid har sett ut. Vi behöver alltså inte längre undersöka vad som kommer att hända om ingenting görs. Vi kan gå rakt ut i världen och se och lyssna till det som händer, därför att ingenting har gjorts.”

Som vi skrev häromdagen: ”Det är bråttom nu, vänner och kamrater. Riktigt bråttom.” För en del är det dock redan för sent.

Spana in länken: Ekosocialism

Och se till och gör något innan det är för sent också för oss. Organisera dig och gör en skillnad. Det här är ingen jävla lek eller TV-serie. Om 100 år kan det mänskliga livet som vi känner det vara borta. Inte lite borta, inte lite svårare eller kämpigare. Utan helt enkelt: Borta. Och för att du verkligen ska fatta så förtydligar jag: I stort sett alla är döda.

Piprök: Tillbaka till framtiden

Annonser

4 reaktioner på ”Varmaste juni någonsin

  1. Det är skrämmande och väldigt märkligt att vi inte talar mer om detta. Framtiden ser inte ljus ut direkt. Upphettningen av vår planet är nödvändig att få bukt på.

  2. ”Varmast någonsin” om man väljer att inte titta längre än knappa hundrafemtio år tillbaks. Hallänningarna på bronsåldern åt vildvuxna vindruvor.

  3. Jo, vi vet. Och på istiden var det rekordkallt. Nu pratar vi dock om något annat än förändringar som är skapade av naturen över 1000-tals år utan av människan på 100 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s