Vad har de Röd-Gröna att erbjuda?

Om man jämför hur stor del av befolkningen som har sysselsättning är det färre idag jämfört med i oktober 2006.Då hade 66,3 procent av befolkningen sysselsättning. Motsvarande siffra i april 2010 är 63,7 procent. Det är 2,6 procent färre jämfört med när Alliansen tillträdde.

Den säsongsrensade statistiken, där variationer normala för säsongen har rensats bort, för samma månader visar på samma sak. 66,5 procent av befolkningen hade sysselsättning i oktober 2006. Motsvarande procent för april 2010 är 64,4. Det är 2,1 procent färre jämfört med när Alliansen tillträdde.

Kommer då sossarna att kunna få bort arbetslösheten. Nej, de förslag de röd-gröna lagt är en piss i Nilen. Det är ett direkt hån mot alla arbetare att ens jämföra hur det såg ut för 25 år sedan innan Feldt, Carl Bildt och Göran Persson – med Mona Sahlins aktiva stöd – raserade välfärden och lät kapitalisternas vinstuttag kraftigt öka på lönernas bekostnad.

För många är valet ointressant eftersom det känns som att det mer eller mindre är samma skit. Byråkrater som villigt ser på hur kapitalistklassen roffar åt sig mervärdet och fördummar oss med sin reklampropaganda. I bästa fall när de någon slags naiv dröm att bli en rättvisans riddare, men sådana naiva drömmar tynar snart bort.

Visst blir det lite mindre dålig politik med de röd-gröna, men det är också bra lite. Det är ute i samhället ramarna för politiken sätts och den verkligheten skiter s och v i. De är politiker och sitter i fullmäktige och riksdag. Inte sällan folk ur medelklassen eller en och annan karriärist-fackgubbe. Arbete för att bygga upp kamp på arbetsplatser och i bostadsområden skiter dom i. Som välgörare ska de ta plats i de valda församlingarna för att portionera ut de som blir kvar efter att cheferna och ägarna fått sitt. Arbetare i det offentliga ska hålla käften och jobba snabbare utan inflytande.

Men loppet är inte kört. Det är dags att kavla upp ärmarna och öka takten att forma ett rejält ungdoms- och arbetarmotstånd. I Europa har folk redan börjat att mönstra styrkorna och bjuda upp till kamp. I en sådan kamp kommer vi som individer vara väldigt olika varandra. Som vi är på våra arbetsplatser. Vissa bor i stad, och andra på landsbygden. Några är veganer och andra äter kött. En är 18 år och är hip-hopare, och en annan 50 år och föredrar Kal P Dal. Men ska vi ge den här världen och oss själva en chans får vi börja röra på oss. Vissa i snabb takt, andra i långsam. Men vi måste börja gå framåt. Det är rejält systemskifte på gång och borgarklassen ger sig aldrig förrän någon säger ”STOPP! Nu räcker det”. Det går att bygga en bättre värld än det här. Jag tror att du också egentligen vet det.

Gruvstrejken 1969
Gruvstrejken 1969 FOTO: Lars Westman

Läs mer: Nyliberalismens förlovade land om läget i världsekonomin och Vart tar det producerade vägen? om vinsterna och lönen och Slaget om Sverige om den svenska borgerlighetens offensiv.

.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s