Sossarna skämta aprillo?

I ett avsnitt av serien Seinfeld spånar George och Jerry på en programidé. Det handlar om att göra ett pilot-avsnitt där Seinfeld blir tilldelad en butler. Sossen Carin Jämtin måste ha sett avsnittet, och tagit idén ett steg längre. Hon vill att alla ska ha en butler! I T-banan!

Det är alls inget fel i att tänka över hur staden är planerad. Att förlägga service lättåtkomligt och smidigt. Men istället för att plädera för en sänkning av arbetstiden – vilket hon avfärdar utan argument – så ska nu alltså minuter vinnas på att man kan beställa en matkasse på tuben. Så här resonerar hon:

”– Sjuttio procent av alla stockholmare åker kollektivt till jobbet. De flesta åker tunnelbana eller passerar en station och då kan man väl placera de här tjänsterna på samma ställe, säger Jämtin.

I praktiken skulle förslaget genomföras med en ny fastighetsstrategi som styr hur man använder t-banestationerna samt ny policy om var kommunal verksamhet som bibliotek och barnomsorg ska placeras.

– T-banestationerna är väldigt olika. I Gullmarsplan, där jag är nu till exempel, finns tomma lokaler och där skulle man kunna se skillnad redan nästa sommar. Om 70 000 stockholmare passerar här varje dag skulle de kunna hämta mat eller tvätt här.”

Ännu en reform för att alienera oss och få sociala relationer till att handla om att köpa, köpa, och köpa. För i själva verket är det inte att förbättra för människan och avstressa vår vardag hon verkar vara ute efter. Istället handlar det om att vi ska jobba och stressa mer. Nu ska vi – enligt hennes förslag – även jobba på väg till jobbet! Som det står i förslaget: ”Bättre bredband i hela kollektivtrafiken så att stockholmarna kan använda sin värdefulla restid till att jobba.” Begreppet ”arbetarparti” har fått en ny innebörd.

Själv anser jag att sossarma och facket ska ta strid för att tiden vi använder för att ta oss till arbetet ska dras av från arbetstiden. Det skulle inte minst vara en rättvisereform för förorternas invånare.

Från Chaplins film Moderna Tider. Tänk så mycket tid vi skulle spara med en maskin som hjälper oss att äta!

7 reaktioner på ”Sossarna skämta aprillo?

 1. Dras restiden bort från arbetstiden kommer ingen vilja anställa någon som bor långt bort

 2. Det är definitivt ett problem. Det visar väl bara hur orimligt det är att företagsägarna köper vårt arbete och snor åt sig mervärdet. Det bästa för människa och miljö är att arbetet sker så nära arbetaren som möjligt.

 3. och om jag bosätter mig tillräckligt långt bort från mitt arbete är det ju precis efter det att jag kommit fram till mitt arbete dags att börja transportera mig hemmåt igen. så kan jag få betalt för att resa 8 timmar om dagen och syssla med bärbar dator, lyssna på musik, se på tv, läsa tidningar.

  bra med bibliotek i T banan om man ska läsa en bok, ahh,man kan sortera sin smutstvätt på sätena också för att lämna in sen när man kommer hem. eller så ber man T-butlern att sortera åt en.

  bara socialister kommer på sådana här dårskaper. Och en Charlie Chaplin.

 4. Jörgen: Ja, du ser så orimligt det blir att ta tillvara på människors behov i ett kapitalistiskt samhälle där företagen och deras propagandaapparat politikerna sätter reglerna.

  Visst hade det väl varit bättre med ett samhälle där vi människor genom solidaritet och vårt sunda förnuft organiserar arbetet? Då hade vi ex. sagt bestämt NEJ! till chefer som flyger till jobbet varje dag, eller att människor måste ta sig från landsbygden eller förorten till centrum för att arbeta.

  En gemensam ekonomi som är demokratiskt styrd efter behov vore naturligtvis bäst för både människor som sitter 2 timmar i trafiken varje dag, och klimatet som sabbas pga resursslöseriet. Sånt där klarar vi utmärkt själva i vår vardag (inte fan tar du ungen till Mjällby för fotbollsträning om du bor i Malmö?), och lär också kunna göra det i det större.

 5. ”inte fan tar du ungen till Mjällby för fotbollsträning om du bor i Malmö?”

  Jag tror att ungen Tobias Grahn bor i Malmö och spelar i Mjällby….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s