Kampen om Lund fortsätter

Ur Hem & Hyra aug/sept 2010:

Bostadsminister Mats Odell (kd) rivstartade mandatperioden med att ta bord bidrag till byggande av hyresrätter. (…) Stopplagen, som skulle förhindra att kommunala hyresrätter ombildas till bostadsrätter, avskaffades i juli 2007.

Några kanske minns att den fifflande folkpartisten Lars Hansson var inne och tramsade här på Röda Lund tidigare i år. Han sa kaxigt: ”Du kan få låna material av mig om hur vi stoppade husockupationerna i Lund 😉 ”, och Röda Lund svarade: ”du ska nog se, Herr Fuskare, att det knappast är slut med ockupationerna. Snart börjar en ny hösttermin.”

Det är slående hur en politiker går in och pratar om hur han stoppade (dvs. att han och hans politikerpolare ringde snuten) ockupationerna istället för att gå in och prata om hur man ska lösa bostadskrisen i Lund. Hansson trodde att man hade stoppat ockupationerna, men vad Röda Lund redan då visste var att det inte på något sätt och vis var slut på kampen om en stad för alla kommuninvånare.

Idag har ännu ett hus ockuperats för att konkret lösa en liten del av bostadskrisen i Lund. Det är så klart inte i närheten av en lösning, men den kommer att kunna härbärga  en del av våra hemlösa och vara en mötesplats för de som inte låter sig hunsas av politikerna. Den är inte minst en propagandistisk handling till för att skapa opinion och sätta press på de ansvariga. Tänket är att tomma hus ska användas och inte stå och förfalla medan tomtpriserna pressas upp och folk sover på gatan. Så här säger ockupanterna:

”Vi vill se att kommunen tar sitt ansvar och lägger ett bud på lokalen, liksom andra tomma hus, för att den ska kunna användas för brukskostnader i allmännyttan.”

Jag hoppas att alla ni som läser det här tar en tur ner till huset och hälsar på hos ockupanterna. Det är riktigt bra folk som har tagit den här kampen trots hot om polisbatonger och rättegångar. Fråga dem gärna om ni kan bidra med något, eller dyk upp med lite fika. Kanske de har behov av ett par stolar eller en matta, eller något annat. Fråga dem! De slåss för allas framtid och till skillnad från många andra så gör de faktiskt något. Och kommer snuten är det en sak som gäller: Alla till Huset, och invänta information. Med rejäla ansträngningar kan vi vinna ett första hus. Men då gäller det att många ställer upp och hjälper till. TOMMA HUS – ALLAS HUS!

Huset ligger på Magle St. Kyrkog. 4

Om läget i Lund:
Bostadsläget väldigt desperat
Gymnastiksalar kan bli hem för bostadslösa studenter
Studenter övernattar utomhus
50 studenter saknar bostad
Fortsatt lottlöst för utländska studenter
Studenter får bo på tom förskola
Nationerna profilerar sig för bostadslösa

Annonser

6 reaktioner på ”Kampen om Lund fortsätter

  1. Röda Lund/
    Tillsammans med Andrea Doria är ni helt enkelt bäst i Sverige!!!!
    Autonoma och leninister- det är tid att vi förenas!!

  2. Mats Helmfrid påstår i Sydsvenskan att husockupanterna på Tegelslottet inte själva är bostadslösa. Nu är detta som alla redan vet en propagandalögn. Men det avslöjar en intressant sida av Helmfrids själsliv: han kan inte ens föreställa sig att man gör någonting för andra utan att det omedelbart tjänar en själv. Helmfrid säger också att det inte går att förhandla med honom. Också detta visste alla redan, känd som han är för sin arrogans. Han måste tvingas, och han kommer förr eller senare att få böja sig inför opinionen. Stödet utanför politikernas lilla krets är enormt för att använda alla oanvända hus och för att bygga bort bostadsbristen en gång för alla.

  3. ja, och kom inte hit! För då ökar ju bara bostadsproblemet! 😉

    Nä, jag skojar så klart. Lund är en fantastisk stad med fantastiska invånare. Tyvärr verkar många av dessa invånare dock rösta med röven, och då får vi också den situation vi har idag med hemlösa som tigger och eller sover på kompisars soffor trots att lokaler står tomma. Men vet du vad!? Nu ska dom bygga 300 lägenheter! Tänk vad bra för dom 30 000 i bostadskön. Lite märkligt är det dock att man ska behöva ockupera och bryta mot lagen för att politikerna ska vakna till. Det är ju – eller borde vara – deras jobb att se efter sina väljare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s