Bra av (v) i Lund

Mats Olsson till höger med badboll

Mats Olsson(v)  är en man som jag har någon slags tonårskärlek till. Jag har alltid med beundran lyssnat till hans vassa inlägg i fullmäktige där han dissar borgare på löpande band. I somras var det han som ställde sig upp på Universitetet och krävde att Carl Bildt – som då var på besök – skulle ta hem ambassadören från Israel och höll ett tillsynes spontant tal till försvar för Ship to Gaza som precis innan bordats av israeliska pirater. Men tonårskärlek är alltid något stormigt. Det hör till att man ska bråka och göra slut och bli ihop stup i kvarten. Ibland – eller snarare oftast – är kärleken dessutom obesvarad. Så var det i samband med ockupationen på Romano Trajo då Herr Olsson helt utan rim och reson ställde upp på en ”jag tar avstånd”-artikel i pressen och strängt förklarade att civil olydnad var något (v) inte ställer upp på. Vi får väl verkligen hoppas att detta var en engångsfadäs och att Olsson inte riktigt var på tårna den dagen. Kanske hade han slarvat med att gå på de senaste v-kurserna eller helt enkelt missat vad som står i hans eget partis kongressbeslut i frågan. Och eftersom vi inte bryr oss om politikern har röd skjorta eller blå kostym, så fick också Olsson en rejäl åthutning av Röda Lund där vi förmodligen med mindre vackert ordval berättade vad vi tyckte om tilltaget att vända ryggen åt fritidsgården Romano Trajo.

Idag  är jag i alla fall så där tonårskär på det bra sättet igen. Mats Olsson och hans partivänner i (v) gjorde en häftig aktion i går där de tog på sig badkläderna och med skyltar i händerna ställde sig utanför Högevallsbadet för att protestera mot batong-borgarna i kommuntoppen.  För när det gäller batong-borgare (vilket borgare blir, eftersom de förmodligen fick en lite för sträng och kärlekslös uppfostran) så är det bara piska och aldrig morot som kommer på tal. Vissa skulle nog kalla det populism och enkla lösningar. Själv kallar jag det fascistisering. Istället för att satsa på mer personal på badet så ska man övervaka de badande.  För borgaren är det nästan alltid snuten som är lösningen på alla problem. Protesterar folk mot bostadsbrist – Skicka snuten! Demonstrerar någon mot rasism – Skicka snuten! Reagerar någon på en nedlagd fritidsgård – Skicka snuten!  Skolkar eleven – Skicka snuten! Gömmer sig flyktingar – Skicka snuten!

Vi socialister ser det på annat sätt. När ett problem uppstår försöker vi förstå varför och hitta möjligheter för att det inte ska hända igen. Således anser vi att eleven som skolkar inte är problemet, utan att det måste finnas någon bakgrund till tilltaget. Likaså är det de som protesterar mot nedskärningar som är de ansvarsfulla, då vi alla vet att nedskärningar i välfärden leder till ett sämre liv för alla som nyttjar den. Därför är vi inte mot de som agerar mot bostadsbrist då det borde vara en mänsklig rättighet att ha någonstans att bo. Och därför är vi också mot kameraövervakning, därför att ingen kamera kan hindra människor att begå brott. Det kan bara andra människor, och det är ganska märkligt att man ska behöva påtala detta. Men det var väl som jag skrev innan: Borgare måste haft det svårt i sin barndom och aldrig fått någon kärlek och därför trott att alla problem löses genom aga.

Här har ni förresten Mats blogg: Olsson betalar

Läs mer på Röda Lund: Kapitalets käftar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s