Andreas Malm om SD

”Detta är det politiska bråddjup partiet vill slå upp: idén om att vissa människor, till följd av själva sitt ursprung, saknar rätt att leva här. Det är svårt att överskatta faran i att giftet nu kan spridas från den svenska politikens innersta kammare, buret av fyra års förnyade borgerliga attacker på det som återstår av social jämlikhet.

Hat mot muslimer ligger i vår tid. Skälet till att Sverigedemokraterna lyckats är inte att övriga partier misslyckats med att ta upp deras frågor, tystat ned integrationsdebatten eller inte tillräckligt tydligt fört fram en allmän vision om värdet av mångkultur, utan att ytterst få har gått i direkt närkamp med strömmarna och insisterat på det självklara: muslimer har samma rätt att vara här som alla andra. SD:s islamofobi har inte strimlats på tvären och längden, därför att den knappt registrerats. Om partiets kampanjmaterial tagit sikte på judar eller svarta skulle det inte ha haft några kontaktytor alls med resten av det offentliga samtalet, men tanken på muslimer som ett hot i vårt land har redan delats ut till alla hushåll, lagts ut över köksborden, hörts från teven. Vi behöver inte namnge de aktörer som gått före. Kanske ska de en dag inse sitt ansvar.”

Läs hela artikeln i Aftombladet här: Mörkermän
Läs också: Andreas Malm: Därför ansluter jag mig till Socialistiska partiet

Idag är det en ny demonstration för mångfald på Möllevångstorget i Malmö kl. 17.00.

10 reaktioner på ”Andreas Malm om SD

 1. Tänk vad många ord och så få kloka tankar Andreas Malm kan prestera. Fanns det några överhuvudtaget, tankar alltså? Litet nedsättande syn på vissa väljare, inte mycket mer.

 2. Smått ofattbart att han skriver 20 exnazister? De har aldrig varit nazister… Luktar förtal lång väg.

 3. Jag har läst artikeln och fattar ingenting. Han verkar tycka att revolutionen i Ryssland var bra, trots att den skapade den ondaste regimen i värdshistorien; kommunismen har ju trots allt dödat LÅNGT fler än fascism och nazism tillsammans.

  Sedan måste man ju vara bra underlig i huvudet för att jämställa vanlig högerpolitik med fascism.

 4. Stefan: Det skulle nog underlätta din argumentation om du citerade det du ansåg felaktigt och argumenterade mot det. Det är ganska ointressant huruvida folk har dött i ”kommunistiska” (inom citat eftersom dessa länder så klart aldrig vart det) länder eftersom varken SP eller Andreas har haft något till övers för dess diktatorer.

  Fascism är en högerpolitik, men högerpolitik är inte nödvändigtvis samma sak som fascism. Vad som är vanligt är nog beroende på var i världen man befinner sig. På 70-talet var vanlig högerpolitik i Sydamerika att mörda fackföreningsledare. I Frankrike idag är en vanlig högerpolitik att rensa landet på romer.

 5. Oraklet: Var pratar Andreas om att 20 exnazister? Andreas karaktäriserar öht inte SD – varken idag eller igår – som nazistiskt. Dock har det, och har fortfarande, funnits kopplingar mellan de olika miljöerna. Något som är väl belagt i litteraturen.

 6. Det är bra tragiskt att läsa kommentarerna här ovan som inte på något sätt lyckas argumentera mot texten. Istället hittar man på åsikter som skribenten inte har, eller argumenterar mot något som ingen sagt.

 7. Andreas Malm skriver i sin insiktsfulla artikel: ”SD:s islamofobi har inte strimlats på tvären och längden, därför att den knappt registrerats. Om partiets kampanjmaterial tagit sikte på judar eller svarta skulle det inte ha haft några kontaktytor alls med resten av det offentliga samtalet, men tanken på muslimer som ett hot i vårt land har redan delats ut till alla hushåll, lagts ut över köksborden, hörts från teven. Vi behöver inte namnge de aktörer som gått före. Kanske ska de en dag inse sitt ansvar.”

  Klockrent! Hur kan vi gå på denna demonisering av en grupp gång efter annan?

  Han verkar även ha en sakligare syn på socialism och kommunism än den propaganda som öst- och västmakter matat oss med under hela 1900-talet. Malm ser längre än maktkåta människors cyniska retorik och lyfter fram de miljontals gräsrötter som känt igen sig själva i den historiematerialistiska samhällsanalysen.

 8. De svärmiska känslor som Malm tydligen hyser för revolutionära rörelser – vilket utan undantag har lett till världshistoriens värsta diktaturer – är riktigt skrattretande om det inte vore för att han kallar SD-ledamöter, valda av folket, för att vara fascister och ha nazistbakgrund. Detta är naturligtvis grovt förtal och borde ju självklart polisanmälas. Att den misslyckade invandring och sammanhängande integrationspolitiken är i alla delar både ett misslyckande för den sittande och den förra regeringen förnekar han och stöder därmed något som t o m borgarna medger som ett misslyckande.
  Däri kan han finna de självklara orsakerna till SD:s valframgångar ! Inte i nåt konspiratoriskt högereuropa.
  Till sist kan ju också nämnas att tesen ”muslimer har samma rätt att vara här som alla andra” i så fall innebär att alla i hela världen har ”rätt” att vara i Sverige – allt från eskimåeer till alla sudaneser samt samtliga kandensiska timmerhuggare – hela världen har ”rätt” att vara i Sverige, alla skall därmed också förses med fri skolgång, fri sjukvård, pensioner,socialbidrag, mammaledigheter o s v.. Ekonomin till detta skall Malm få ihop genom att stå och sälja Proletären utanför Systembolaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s