Citatet: Alexandra Kollontaj


Snubblade över följande ‎citat idag när jag försökte uppdatera mig på kvinnokamp i historien. Kollontaj brukar få mycket credd för sina tidiga analyser av manssamhället, men här är hon verkligen före sin tid. Är det inte ett  ”Bolsjevikiskt RUT-avdrag” hon förespråkar? Vi ska inte glömma att alla de framsteg som gjorts på jämställdhetsområdet är genom kamp, debatt, och åter kamp. Ingenting av de progressiva samhällsförbättringar vi fått har getts gratis till oss. Detta gäller även inom arbetarrörelsen och de kvinnor som där tagit kamp mot gubbväldet.

Citatet är alltså för att minnas detta. Vi har vandrat en lång väg sedan Kollontajs idag mossiga förslag, och vi har en lång väg kvar.

”Den arbetande kvinnan behöver förr eller senare inte ta hand om sin egen bostad; i morgondagens kommunistiska samhälle kommer detta arbete att utföras av en speciell kategori arbetande kvinnor som inte gör något annat.”

– Alexandra Kollontaj i »Kommunismen och familjen» från 1920.

Annonser

3 reaktioner på ”Citatet: Alexandra Kollontaj

  1. Jag tycker i och för sig att det är ett bra krav att driva för en revolutionär socialistisk feminist, socialisering av hushållssysslorna. Sedan ska väl detta kanske inte utföras av ”en speciell kategori arbetande kvinnor som inte gör något annat” 😛

  2. Visst, Per. Men nu rör ”socialiseringen” av hushållsarbetet, enligt Kollontaj, endast kvinnan. I det läget föredrar jag Schyman framför Kollontaj åtta dagar i veckan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s