Ännu en statskupp från högern

Presidenten i Equador

President Correa i Ecuador är med svenska ögon mätt en slags klassisk socialdemokrat. En Göran Greider, ungefär. I det val han vann hade Correa en omfördelning av rikedomarna i landet på sitt program. Precis som i Sverige med Reinfeldt – Fast tvärtom. Istället för att sparka på de sjuka och arbetslösa och sänka skatten på välfärdens bekostnad så ville Correa ”Ge de rika bältet”. Ta från de rika och ge till de fattiga, enkelt uttryckt.

Polisen i en stat är alltid uppbunden till den klass som äger och kontrollerar makten. Vi vet nog inte minst det själva från våra svenska snutar. Vapen-onani, rasism, och allmänt ”bura in dom jävlarna” är den moral som den svenska polisen, likt sina kollegor i hela världen, tagit till sig. Det är knappast troligt att svenska snutar kör förbi familjen Wallenberg och säger ”Jävla apejävel, jag ska göra han steril om jag får tag på han”, som vi minns att malmösnuten gjorde för ett par år sen. Detta trots att familjen Wallenberg äger sådana ofantliga rikedomar så man undrar om det inte handlar om stöld i mångmiljardklassen. Samma rikingar som f.ö. brukar vilja att snuten rensar upp gatorna från tiggare och hemlösa. Polisen i Ecuador är så klart inget undantag. Det är skitsamma om presidenten fått drygt hälften av rösterna – Han är ju ”kommunist” och således glömmer vi det där med att folket ska bestämma i fria val. Att fattigdomen minskat med 13% hör heller inte hit. Det har ju skett på de rikas bekostnad!

Och snuten – den härskande klassens väpnade gren – mobiliserar. Och precis som i Venezuela 2002 – då den omåttligt populäre Chavez  fängslades och en statskupp genomfördes så är det högern som står bakom. Ingen annan klass – ingen annan elit – har nämligen något att tjäna på att Correa avsätts. Ingen annan klass – och ingen annan elit – kan ställa upp med att ersätta Correas kamrater i statsförvaltningen. När det gäller statskupper mot vänsterpresidenter tänker man reflexässigt: Vilken roll har USA i det här? Det kan vi dock inte sia om idag. Men det skulle knappast förvåna någon om vi inte om ett halvår – som i mängder av fall de senaste 50 åren – kan konstatera att bakom kulisser drog USA:s underrättelsetjänst CIA i trådarna.

Det ska erkännas att i detta läget är ovanstående inte mer än spekulationer. Men som man brukar säga: Går det som en gris, ser det ut som en gris, låter det som en gris, ja då är det nog också en gris.

Fördjupning: Vänstern segrade i Ecuador

”Även om Correa själv inte är så förtjust i ”klasskamp” så är det den sociala kampen som placerat honom på presidentposten. Själv tog han sin fil.kand. examen i Ecuador 1987, fortsatte med ekonomistudier på det katolska universitetet i Louvain, Belgien, 1991 och tog sin doktorsexamen i ekonomi på universitetet i Illinios, USA 1999-2001. 2005, fyra år efter skolåren, tillträdde han som finansminister i den dåvarande nyliberala regeringen i Ecuador. Hans utannonserade ”medborgarrevolution” kommer, liksom det konkreta innehållet i ”det tjugoförsta århundradets socialism”, också i fortsättningen att vara helt beroende av den sociala kampens utveckling och den folkliga organiseringen utanför presidentpalatset.”

Rolf Bergkvist i Internationalen 2009

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s