Det finns ett samband

” Ställ upp invandrarna här på filmen och sätt en kula mitt mellan ögonen, lägg dom sen i en påse och sätt frimärke och skicka dom dit där dom hör hemma”

Marie-LouiseEnderlett, SD-kandidat, på sin Facebook.

Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Ett nazistisk parti får för första gången sedan 40-talet plats i ett svenskt kommunfullmäktige. En man går i Malmö runt och skjuter människor med utländskt utseende. Ungdomar i Höllviken attackerar judisk församling. Allt detta hänger så klart ihop. Det är inte några tillfälligheter, vilket de flesta säkert förstår.

Samtidigt befinner sig svensk militär i Afghanistan i en global imperialistisk arbetsdelning. Varje svensk ambulanshelikopter, varje svenskt militärfordon, och varje svensk soldat är en avlastning för den amerikanska militären. Varje militärhelikopter som inte behövs till att frakta sårade kan istället användas till att avfyra miliser, eller skickas till exempelvis Irak.

Idag kommer ett möte hållas i Malmö under rubriken ”5,7 procent – Vad är det som har hänt?” på Kvarnby Folkhögskola, Industrigatan 4, klockan 18.30 – 20.00.

Inledare är Erik Svensson, professor i Zoologisk Ekologi i Lund och för politiskt intresserade kanske mest känd för sin mycket läsvärda blogg Biology & Politics. Inledare är också Mikael Stigendal, Fil dr i Sociologi vid Malmö Högskola, som forskat om social förändringar. Mötet handlar naturligtvis om vad som har gjort Sverigedemokraternas framgång möjlig.

Socialistiska Partiets flygblad som spridits i samband med mångfaldsdemonstrationerna runt om i landet:

I dessa tider av kris och växande arbetslöshet så växer frustrationen och misstroendet i takt med att läget blir allt mer desperat.

Olika extrema grupper försöker utnyttja krisen för att växa och för att sprida sin sjuka och människofientliga ideologi. Det må så vara att de är pinsamma och fåniga, men hotet från extremhögern måste ändå tas på allvar. De vinner sina anhängare genom att spela på det missnöje många människor känner över samhället idag. Framförallt är det ungdomar som lockas av de högerextremas blandning av populism, ”enkla lösningar” och utpekande av syndabockar som roten till de ekonomiska och sociala problem som finns i dagens Sverige.

Som socialister ser vi ovan nämnda problem på ett helt annat sätt. Privatiseringar, nedskärningar, lönedumpningar och en allt osäkrare arbetsmarknad beror varken på mångkulturen eller någon sorts ekonomisk naturlag. Grunden till dagens situation är en konkret och medveten klasskamp uppifrån.

De som idag har makten i samhället är borgarklassen – arbetsgivare och företagsägare – och samhället formas för att passa denna minoritet och för att bevara deras privilegier. De tjänar på att arbetare ställs mot varandra istället för att gå samman och kämpa för ett bättre samhälle.

Mot idéer om bakåtsträvande och utpekande av syndabockar ställer vi socialister våra idéer om frihet, jämlikhet, demokrati och samarbete. Det är bara om vi här nere håller ihop mot dom där uppe som vi kan skapa ett jämlikt Sverige.

Hur ska vi bekämpa Sverigedemokraterna?

Är Sverigedemokraterna fascister?

9 reaktioner på ”Det finns ett samband

 1. Det är kul att man redan nu kan dra så absoluta slutsatser av fakta som inte ens polisen själva har!

  Malmö är sveriger svar på chicago under 30-talet, med gängrelaterad våldsverkan på både människor och materiel.

  Det allra mesta handlar om kontroll över drog/alkohol/svartklubbsrelaterade verksamheter.
  andra skjutningar kan ha ett samband sinsemellan, men detta vet ju inte ens polisen.

  ”En man går i Malmö runt och skjuter människor med utländskt utseende.”

  Va???
  Vart får du detta ifrån?

  På aftonbladet står det:
  Är det riktigt att skotten främst riktats mot människor med invandrarbakgrund?

  – Ja, här finns ett stort inslag av icke etniska svenskar, säger Mats Lassén.

  1- Alla skjutna har EJ invandrarbakgrund!
  2- Detta är Malmö för fan, mer än hälften av invånarna har invandrarbakgrund…

  Vart är ditt/eratb analytiska sinnelag?

 2. Jag anser mig ha ett väldigt väl utvecklat analytiskt sinnelag, men det kan man så klart tvista om. Vad gäller skjutningarna i Malmö vet vi inte varför människor med utländskt utseende skjuts. Det visste man inte heller när Lasermannen härjade, även om man också då kunde se ett mönster. Enligt polisen finns det dock en så pass stor risk att det har politiska motiv så att man enligt Aftonbladet ”befarar att en ny laserman härjar i Malmö.”

  Att ha invandrarbakgrund och att ha ett utländskt utseende är olika saker. Fler än hälften av Malmös invånare har inte invandrarbakgrund. Inte heller anser jag din liknelse med Chicago på 30-talet vara särskilt seriös, utan snarare dina egna känslor. Det är alltid svårt att spekulera i saker man inte är fullständigt insatt i, men att det i Sverige idag piskas upp rasistiska stämningar är inget konstigt. Det var exakt lika dant sist vi hade en borgerlig regering, massarbetslöshet, och ett främlingsfientligt parti i riksdagen. Då nazistiska pöblar angrepp muslimska och judiska församlingar och en laserman spred skräck.

 3. Jaså, den där Lundberg har varit i farten igen. Det han skriver är, som vanligt, uselt. Simpla retoriska knep för att blåsa upp en motsättning till att bli större än vad den är. En ohederlighet som de flesta inom vänstern förknippar med RS.

  Själv är jag inte överens med Svensson, om han anser att man inte bör demonstrera av princip. Däremot kan han mycket väl ha rätt i att det i detta fallet är ett mindre lyckat tillfälle. Inte minst om det handlar om ett parti som ensamt demonstrerar för att synas i tidningarna. För så var det väl? RS demonstration handlade inte om att samla människor för eller mot något, utan helt enkelt kunna visa upp sina partifanor och dessutom garantera bilder i Göteborgs Posten. Så som man brukar agera, med andra ord.

  Tyvärr får jag skriva ett svar på inlägget här, även om jag helst hade gjort det på rs egen sida. Men efter att ha postat runt 7-8 inlägg på RS-GBG:s sida som samtliga blivit borttagna av Lundberg så blir jag tyvärr tvungen att skriva här. Kritik släpps uppenbarligen inte fram på RS sidor. Det skulle ju kunna rubba illusionen om sannsagan RS och dess förträffliga ledarskap.

 4. Det handlar inte om retoriska knep, utan om att gå i polemik med Svensson som kritiserar protester mot sd. Av hans blogginlägg att tyda, är Svenssons kritiken inte enbart riktad mot ”detta fall”, utan mot ”mobiliseringar mot rasism, fascism och nationalism” i allmänhet, för att de som han menar inte ”kan stoppa just det nämnda”. Det är ett svek mot alla antirasister när revolutionära socialister på detta sätt bugar sig för parlamentarismen och backar för fascisternas valframgångar. Därför välkomnar vi att du inte är överens med Svensson gällande antirasistiska mobiliseringar.
  Arrangör av demonstrationen var GNMR, flera av organisationernas representanter höll tal under demonstrationen. Rapport finns på: http://rsgoteborg.wordpress.com/2010/10/14/demonstration-mot-sd/
  Även om uppslutningen inte var lika massiv som tidigare, är det anmärkningsvärt att kämpande socialister uppehåller sig med att attackera antirasisterna bakom sina dataskärmar, istället för att aktivt mobilisera till kamp.

 5. Nej, Svensson har inte skrivit att han är mot mobiliseringar mot rasism, fascism och nationalism i allmänhet. Varför skriver du så? Det är hur tydligt som helst att han inte är det om man läser hans inlägg. På mig verkar det som att du öht inte läst hans inlägg. Han skriver:

  ”Det är inte i det sammanhanget vi ska demonstrera mot SD:s odemokratiska åsikter och rasism. Det ska vi istället göra varje gång de försöker sprida sin dynga på gator och torg.”

  Det är inget svek att anse att en aktion är dåligt tajmad eller prioriterad. Bara någon som bara kan se världen i svart och vitt kan komma fram till något sådant. Det vore nog bättre om du skriver på Svenssons blogg om du vill föra fram kritik. Jag kan lova att han – till skillnad från RS – inte är rädd för att få mothugg.

 6. Nicklas: Om du råkar läsa det här. Nu har vi fått reda på genom polisen att alla 15 skjutna (dom är femtons stycken nu) har invandrarbakgrund, utom den som skjöts utanför moskén.

  ”Och polisen kan konstatera: Alla offer i utredningen – utom Trez har invandrarbakgrund.”

  ”Vi jobbar utifrån olika teorier men en av dem är att gärningsmannen eller gärningsmännen inriktar sig på män med invandrarbakgrund. ”

  Uppenbarligen stärks misstankarna mot att vi har att göra med ännu en galen rasistisk mördare. Det kan du förmodligen tacka SD för. Som sagt: Det finns ett samband.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7988206.ab

 7. Demonstrationen som Svensson kritiserade var organiserad av GNMR inte av RS (som inte hade en enda fana på demon) vad det nu har med någonting att göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s