Vi måste beväpna oss

Boktips: Hatet mot muslimer

Hasans vänner mot våld och rasism var en förening som bildades i Hägersten utanför Stockholm efter att kioskägaren Hasan Zatara blivit beskjuten av den så kallade lasermannen i januari 1992. Man erbjöd promenadsällskap åt invandrare, så att de skulle känna sig tryggare på väg hem från jobbet, kompisen eller fotbollen. Det är en metod som medvetna medborgare i Malmö borde ta efter. För oavsett gärningsmannens motiv eller bakgrund står det numera helt klart att det i Malmö går runt en fullkomligt vansinnig person och skjuter människor efter nyans på hudfärgen.

Redan för 10 dagar sedan uppmärksammade vi läsarna på faran och att vi med stor sannolikhet hade att göra med en ny laserman. Ur artikeln ”Det finns ett samband”:

” Ställ upp invandrarna här på filmen och sätt en kula mitt mellan ögonen, lägg dom sen i en påse och sätt frimärke och skicka dom dit där dom hör hemma”
– Marie-LouiseEnderlett, SD-kandidat, på sin Facebook.

Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Ett nazistisk parti får för första gången sedan 40-talet plats i ett svenskt kommunfullmäktige. En man går i Malmö runt och skjuter människor med utländskt utseende. Ungdomar i Höllviken attackerar judisk församling. Allt detta hänger så klart ihop. Det är inte några tillfälligheter, vilket de flesta säkert förstår.

Situationen är närmast identisk med det tidiga 90-talet. En högerregering har makten. Vi har vad man då – men av någon anledning inte längre – kallade massarbetslöshet. Det socialdemokratiska partiet pratar inte om klass utan om skatter. Ett främlingsfientligt högerparti sitter i riksdagen. Årligen marscherar 500 personer i en demonstration arrangerad av nazister.

Det som idag skiljer är att Sverige, efter årtionden av brutal välfärdsslakt från moderater och socialdemokrater, står tomt på folkrörelser. Den svenska fackföreningsrörelsen bär ett tungt ansvar för detta. Om de socialdemokratiska facktopparna gång på gång sätter sina medlemmar på läktaren och säger ”det här sköter vi” så avväpnar man folk politiskt. Ingen tradition av organisering och politiskt engagemang förs vidare över generationerna. Inga nätverk upprätthålls och utvecklas. Inga möten mellan människor äger rum utanför arbetet. Man står solidariskt naken den dagen kollektivets styrka behövs. Där är vi nu, och den erfarenheten och kunskapen måste skapas på nytt. Vi måste beväpna oss. Inte med vapen och hat, utan med insikten om vår kollektiva kraft. Som vår kamrat Lars Henriksson skrev i Göteborgs Posten härom veckan:

Solidaritet och sammanhållning är inga fina personlighetsdrag eller att ”värna om svaga grupper”. Det är inget vi omfattar genom att upplysta personer ”pratar ideologi” med oss. Solidaritet är över huvud taget ingen åsikt, det är en insikt, det kollektiva egenintresse som är arbetarrörelsens grundsten: det som skadar dig skadar också mig. Om jag inte deltar i strejken eller betalar min fackavgift får vi alla sämre avtal. Din sänkta a-kassa eller uteblivna sjuklön i dag är mina försämrade arbetsvillkor i morgon. Låga löner och osäkra arbetsvillkor för ungdomar – eller i Kina – pressar ner lönerna för alla andra. Och så vidare.

En sådan insikt kommer ur erfarenhet av gemensamma fackliga och sociala strider för alla som lever av att sälja sin arbetskraft, oavsett om vi kallas arbetare eller tjänstemän. I den intressegemenskapen får våra olikheter, nationella, religiösa eller vad det må vara, sina rätta, tämligen betydelselösa proportioner. (Vilket gör den till ett långt mäktigare botemedel mot rasism och andra mörkerläror än att samla likasinnade till demonstrationer eller festivaler.)

Det förutsätter dock att sådana strider verkligen äger rum. För om facken blir försäkringsföreningar som pratar mer om konkurrenskraft än klasskamp då kommer vi aldrig att få dessa gemensamma erfarenheter. Det är också vad som hänt när decennier av byråkratiskt toppstyre avlägsnat kollektiv aktivitet från dagordningen och medlemmarna anvisats platsen som avgiftsbetalande åskådare. Det är den avsaknaden av självupplevd solidaritet som nu kan kasseras in politiskt av arbetarrörelsens fiender, ända ut i den avgrund där vissa människors rätt att finnas ibland oss ifrågasätts på ekonomiska grunder. Kvar finns då bara det privata, uppsplittrade egenintresset. Med miniräknaren som kompass sitter vi där, var och en vid vårt köksbord, och drar ifrån vad vi förlorar på a-kassan och vinner på skattesänkningarna. Och förlorar allihop.”

Röda Malmö: Rasistiska klimatet bär skulden
Svensson: I ett samhälle där rasismen blir normalitet…
Per Svensson: ”Det rasistiska våldet följer samhällsklimatet”
Kristina Lundberg: ”Ofrihet råder i Malmö”

14 reaktioner på ”Vi måste beväpna oss

 1. De flesta som skjuter på varandra i Malmö är invandrare. Det är trologtvis så att det är kriminella invandrare/flyktingar som står för skjutandet. Precis som när det skjuts på bussar, kastas sten från viadukter på bilar, utförs hatangrepp mot polis, brandmän och ambulanspersonal.
  Din politiska agenda har försett dig med skygglappar…

 2. Det finns ingenting som tyder på detta. Tvärtom letar polisen gärningsmannen i högerextrema kretsar. Att du skuldbelägger ”invandrare” när 15 människor pga hudfärg på kort tid beskjutits i Malmö visar på att du nog får träna din empatiska förmåga.

 3. Snart har vi idioten bakom galler. Men det är tragiskt att det finns så många rasister i Sverige idag. Såna idioter kostar staten massor med pengar. En sak är säker: Invandrare kommer inte att skrämmas och flytta från Sverige pga några psykopats skjutningar. Tänk dig en flykting som kommer från Baghdad där hundratals människor dödas per dag i olika bombattentant kommer denna människa att blir rädd för sånt som händer i Malmö? NOT!

 4. Tycker det är hemskt fick nästan en panikattak igår trots att jag själv inte är utländsk. Har en massa frågor om poliens jobb bland annat varför man inte använder helikoppter vet i och för sig inte om de gjort det någon annanstans. Att klaga på onvandrare för olika saker och sedan själv bete sig på ett felaktiskt sätt är inte moraliskt rätt har man problem med någon diskuterar man inte gå runt och sjuter folk.

 5. Allt vi har än så länge är spekulationer men ni tar tacksamt och associerar/skyller allt elände på högerkrafterna och SD – till och med Socialdemokraterna får sig en skopa ovett. Först när token/tokarna åker dit och vi har konkreta fakta om personen i fråga kan vi börja analysera bakgrunden… Dessutom har ju en viss del av judeförföljelsen och många av skottlossningarna i Malmö utförts av invandrare respektive kriminella. SD är ju förövrigt israelvänliga och har t.o.m. judar och invandrare som partimedlemmar… Hursomhelst, hoppas de åker fast. Att argumentera för sin sak med med våld eller skada medmänniskor är inte välkommet i en demokrati.

 6. I en demokrati har alla människor rätt till lika värde och därför passar SD politik inte in i Svergie. Att saker händer som stenkastning är samhällets fel. Om gamlningar hade börjat kasta stenar hade vi väl inte sagt nu ska vi göra oss av med alla gamlingar. Det är inte en lösning på detta problem vi har alla ansvar för våra medmänniskor.

 7. Jag tror att ”Fenris” ovan har rätt, tyvärr. Hur det är i just dessa fall vet jag inte men tänk om det skulle visa sig vara en person/personer med invandrarbakgrund…
  Hur reagerar media då?
  Och denna blogg?

 8. Bo: Vi bryr oss inte vilken bakgrund gärningsmannen har, bara att han eller hon åker fast. Vi förklarar samhället utifrån en analys som inte handlar om pigment eller modersmål.

 9. Helt plötsligt finns det massor av invandrare i Sverige som är ”utsatta”. När invandrare begår brott är dom istället alltid ”Svenskar”. En Svensk man från södra/nordvästra Stockholm är en vanlig beskrivning på gärningsman. Med det menas en Arabisk/muslimsk man från Rinkeby/Tensta/Botkyrka.
  ”Invandrarbakgrund” är endast intressant när det är synd om dom.

 10. Gunnar: Jag vet inte vilken planet du lever på eller hur din uppfostran såg ut, men något måste ha gått jävligt snett. För det första är det väl knappast ovanligt att media skriver om invandrare som begått brott. För det andra är det väl klart som fan att det är av intresse om människor skjuts på öppen gata bara för att de har ett visst utseende!?

  Vilka värderingar fick du lära dig som barn egentligen, Gunnar?

 11. Det är ju inte enbart folk med ”utländskt utseende” som beskjutits utan även etniska svenskar. Därmed faller teorin.

 12. Ivar: Enligt polisen har en ”etnisk” svensk skjutits. Utanför en moské. Det är väl högst troligt att skytten tagit fel i mörkret och skjutit? Det anser iaf polisen som f.n. utgår från att skjutningarna har rasistiska motiv. Kan f.ö. tillägga att den lokal som besköts idag ägs av en man som under dagen bevistade en demonstration mot ”lasermannen”. Det skulle kunna vara en tillfällighet, men med tanke på att det endast deltog 20 personer på demonstrationen är det en väldigt märklig tillfällighet.

 13. Visst, polisen letar i ”högerextrema” kretsar..

  Den som förstår den stora lögnen som alltid börjar med stor bokstav förstår också vad som sker här och nu.

  En tom säck kan inte stå, inte förr, inte nu och inte i framtiden.
  I Amerika skrämmer de barn med ”Bogey-man” i garderoben.
  Den som har mod att öppna garderoben upptäcker att det inte finns någon ”Bogey-man”..

  Men visst, det finns alltid tokar som tror på sagor och som uttrycker det som sagorna innehåller.
  Vems fel är det? De som uttrycker sagorna för sanning kanske?

  När det varit lite för lugnt runt Israel går Mossad in och spränger några bilbomber och araberna skyller på varandra och börjar skjuta vilt..
  När ska folk fatta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s