Nazister stormade nazistmöte

"Svenska Motståndsrörelsen"

Det är lustigt med media. Många tror att allt som står där är sant. Men saken är den att media lider av två problem för att den bilden ska besannas. För det första består media av människor som skriver om allt från curling till loppmarknader till mord, och detta gäller inte minst på lokala ortstidningar. Därför lider rapporteringen av en generell amatörmässighet när det kommer till frågor som reportern knappt vet något om. Personligen skulle jag ha jättesvårt att skriva om biodling eftersom jag inte har en susning om vad det innebär. För det andra tycker media om att få läsare. Det har med marknadsekonomin själv att göra. Som det heter: ”Allt kan säljas med mördande reklam”. Ikväll har läsarna av tidningarna Kristianstadsbladet och Norra Skåne fått en minst sagt olik syn på en händelse som vi tänkte ta upp här. Till skillnad från deras reportrar vet vi nämligen vad som hände. Så här ligger det till:

Sedan några veckor tillbaka har lokala ungdomar annonserat ett möte för att starta upp en lokal autonom grupp. Autonom är i detta sammanhang en politisk riktning. Man bygger sin verksamhet på direkt aktion och en ideologi som går tillbaka på anarkistiska och vänsterkommunistiska teoretiker. Inte sällan har man en radikalistisk inställning till omvärlden och ”söker konflikter” eftersom man menar att det i själva konflikten föds en insikt om att man kan klara sig utan kapitalismen och störta den. Konflikt i det här sammanhanget kan vara allt från att attackera nazistiska demonstrationer till att stötta strejkande städare. Mycket enkelt, men ungefär så.

Idag hade alltså denna grupp ett möte i Kristianstad. Eftersom Kristianstad är besmittat med en viss nazistisk aktivitet från gruppen Svenska Motståndsrörelsen – som leds av den gamle rånaren och dräparen Klas Lund – så hade man en viss vaksamhet kring mötet om provokatörer skulle dyka upp. Och det var bra tur det. För efter ett tag dök nämligen tio nazister upp med sköldar och tillhyggen och försökte attackera mötet. Förmodligen hade nazisterna räknat med en enkel match – Man dyker upp snabbt och slår till brutalt med flaskor och påkar, som man gjorde mot Vimmerbys ABF-lokal för några år sedan när unga socialister hade en studiecirkel där. Men istället för att de unga på mötet misshandlades blev angriparna misshandlade. Mellan fyra och sju (uppgifterna varierar) nazister fick åka till sjukhuset för skador och ingen av de angripna fick plåstras om.

Ovanstående är kalla fakta. Men pressen – vars reportrar, liksom polisen, kommer i efterhand – uppfattar det annorlunda. I Kristianstadsbladet står det att ”ett gäng högerextremister dök upp utanför dörren för att demonstrera mot mötet” och i Norra Skåne står det att ”Högerextremisterna hade lyckats hyra lokaler i närheten av danspalatset Sommarlust. Men lördagens extrema partimöte avbröts av motståndarna i Afa.”

I ena fallet har alltså ett gäng ”högerextrema” (inte våldssekten SMR) en ”motdemonstration”, och i det andra så har ”AFA” (vilket ju inte var fallet) attackerat ett nazistiskt partimöte. Ja, se så tokigt det kan bli. Tur då att ni har Röda Lund som kan berätta hur det ligger till. Vem vet? Om du någon gång blir utsatt för en attack av en galning kanske media skriver att du sökte upp personen i dess hem för att misshandla honom eller henne. Hur hade du reagerat då?

ps. Medan detta skrevs tog Norra Skåne bort sin artikel från sin hemsida. Den med rubriken ”Nazistmöte stormat”. Det var nog lika bra det.

Röda Göinge: Inte många rätt i den här artikeln
Sydsvenskan:Våldsamt slagsmål mellan nynazister och Afa

2 reaktioner på ”Nazister stormade nazistmöte

  1. Pratade med Norra Skåne och Kristianstadbladet efter allt. Norra Skåne hade fått verkligen allt om bakfoten men var, tack och lov, medvetna om detta. Och ändå lyckas de skriva en så total skitartikel efteråt. Jag lyckades formulera mig väldigt klumpigt och tidvis t.o.m otrevligt mot Kristianstadbladet men ändå lyckades de få ihop något så mycket bättre. Konstigt det där.

  2. Jag tycker att killen i heltäckande kamoflague-mjukis och luva på bilden säger allt om vad de svenska högerextrema är för typ av personer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s