Nordkorea mer demokratiskt än Sverige

”Kommunistiska Partiets Torbjörn Björkman hyllar Nordkorea i Studio Ett, P1. Okej socialister, nu gäller det att missionera ute på arbetsplatserna om Nordkoreas förträfflighet så vänder nog snart högervindarna.”

Orden är från vår partikamrat Håkan Jörnborn i Jönköping, och sätter med sin tydliga ironi fingret på stalinisternas vansinne. Med Nordkorea som vänner behövs inga fiender. För vad ska svenska folket med ett politiskt alternativ som skakar tass med förtryckarna och tokarna i Nordkoreas ledning? ”Jag tycker Nordkorea är ett fantastiskt land”, ”Det är mer demokratiskt än i Sverige” är ett par citat från denne Torbjörn Björkman, vice ordförande i Svensk-Koreanska föreningen, och flitig skribent i stalinisternas husorgan Proletären. Hur i helvete tänker dom? Med vilken trovärdighet kan socialister eller kommunister tala om exempelvis demokratisering av arbetsplatserna när man samtidigt hyllar diktaturens kreatur? En sak är iaf jävligt säker: Den här bloggen hade aldrig fått finnas i Pyongyang, och Socialistiska Partiets medlemmar hade fängslats om vi befunnit oss i Nordkorea av den enkla anledningen att vi hade gjort vårt för att störta skiten. Det är annat än det mottagande stalinisterna får när de åker dit i propagandasyfte.

Lyssna på inslaget i Studio p1

Vodpod videos no longer available.

SvD SvD2 DN DN2 AB AB2 HD HD2 GP VG VG2

Annonser

8 reaktioner på ”Nordkorea mer demokratiskt än Sverige

 1. Inte för att jag är expert på nordkorea men tänk er att om ni skulle lyckas med en revolution i Sverige (om ni är intresserade av det) skulle omvärlden genast inleda blockader liknande de som Nordkorea, Vietnam och Cuba får/fått utså. Kapitalistisk media skulle göra som idag och bara rapportera och blåsa upp och förvränga det som händer i Sverige (typ kravaller i göteborg, tillslag mot hells angels eller inslagna dörrar hos oskyldiga palestinier eller whatever), eller helt enkelt ljuga ihop en massa eftersom nästan ingen vågar stå upp för den förfärliga diktaturen som sverige blivit efter ert maktövertagande.

  Det tråkiga är att era syskonpartier genast skulle fördömma er och Sverige och vända kappan efter vinden.
  Antagligen är mycket skit i Nordkorea men går man igenom de nyheter vi får så är de flesta ”släppt” av sydkoreas underättelsetjänst, dessutom är mycket rena lölgner som kommer fram (men inte publiseras förutom i ”stalinisternas husorgan Proletären” eler liknande tidningar. Bonnier har då rakt inget intresse att föra fram verkligheten.

 2. Vad har blockaderna med förtryck, kärnvapen och diktatur att göra? Det skulle inte finnas någon anledning för demokratiskt sinnade socialister att inte stödja en arbetarrevolt i Sverige. Folk vill nämligen ha demokrati och kontroll över sina liv och inte några småpåvar som säger åt dom vad dom ska tycka och säga. Den biten lämnar vi till stalinisterna som i brist på argument och föredöme tvingas använda polis och militär för att få folket att inte fly från eländet.

 3. Gustav: det är där vi trotskister skiljer ut oss i vänster”familjen”. Vi tror på en internationell revolution som måste pågå ständigt så att inga betongstrukturer uppstår. Stalinisterna tror att världen går att socialisera land för land, vilket är omöjligt som vi kan se genom historien. Inte ens det mäktiga Sovjet lyckades. Hela världens arbetande befolkning måste stå bakom, och dag för dag kommer vi närmare punkten då det kan ske. Tack vare den borgerliga politiken.

 4. Naturligtvis har blockaden, USA:/södra Koreas ständiga krigsövningar och anti-DFRK-propagana att göra. Sedan vapenstilleståndet och delningen 1953, där ett av villkoren var tillbakadragande av utländska trupper drog Kina tillbaka sina – men USA har fortfarande nära 30 000 stridsberedda soldater kvar – och kärnvapen. Hur kan någon bara tro att detta inte påverkar ett land – oavsett om man stödjer dess regering eller ej?

 5. Är det SVD, Dn, Hd, Gp som är de vanliga källorna för Röda Lund? Jag skulle inte tro det. Men när det gäller DFRK är tydligen vilka källor som helst godtagbara. Det är ganska sorgligt. Jag är med i Svensk-Koreanska föreningen för att få ett motgift till den propaganda (som är än hårdare än den mot Cuba. Bilden blir en annan.

 6. Ja, väldigt ofta är mainstream-media källa, vilket kan bli problematiskt. Det mest problematiska i det här sammanhanget är dock inte svensk borgerlig press utan att Nordkorea är så hermetiskt slutet så det blir oerhört svårt att få någon information. Att Nordkoreas egna statliga media tydligt är en propagandaapparat för diktaturen gör knappast informationshämtningen lättare.

  Att kritisera Nordkorea är inte samma sak som att stödja USA:s agerande i frågan eller ursäkta deras utrikespolitik. Vi har i ett flertal inlägg kritiserat USA, och kommer så klart fortsätta göra det. Det här inlägget handlade dock om Nordkorea i allmänhet och Björkmans vrickade syn på demokrati i synnerhet.

 7. Man kan ju kika även på Amnestys rapportering om Nordkorea. Nu senast om de koncentrationsläger som finns där med dödssiffror í klass med Stalins Gulag. 100 000-tals människor dör svältdöden, t ex för att man rattat in Sydkoreansk media, eller misslyckats på jobbet.

  Nordkorea är riktigt, riktigt hemskt, det får man vara väldigt enögd för att inte se.

 8. Herregud, nu kan vi inte längre studera Rorsmannens Tankar, Den Vise Poetens Ord som överträffar Bibeln, Koranen, Talmud och de andra tiofalt…ja tusenfalt! Vad ska vi då göra??? Börja se oss omkring med öppna ögon??? Huvva!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s