Systemskiftet

Vodpod videos no longer available.

Systemskiftet , posted with vodpod

Och idag läser vi Röda Malmö:

Klyftorna ökar i samhället

Irländskt sparpaket drabbar svaga hårt, läser jag idag. Bland dem som får ta största smällarna finns pensionärer och lågavlönade. Bankerna har orsakat krisen, de fattiga får betala. EU ger stöd för att rädda sina egna banker och finansherrar, men vanligt folk får stå för notan.

Konsekvenserna av den kapitalistiska sjukan breder ut sig även i vårt land. Konstant hög arbetslöshet och ökande klyftor i samhället får naturligtvis genomslag på en rad områden. Idag läser jag rubriken Allt fler barn beroende av bidrag. På de senaste fyra åren har antalet barn som lever med långvarigt ekonomiskt bidrag, tidigare kallat socialhjälp, ökat med tiotusen till idag drygt 54 000.

Då är detta förmodligen bara toppen på ett isberg eftersom det är så fruktansvärt svårt att få något bidrag att många ger upp. Idag ska folk nästan ha gått under, svultit ihjäl eller blivit vräkta innan de får någon hjälp, om ens då. Reglerna behöver ändras och bidragen höjas. Det måste bli lättare för människor i nöd att få hjälp, men framför allt måste samhället förändras så att människor inte hamnar i elände.

Men överklassen sitter i orubbat bo. Mångmiljonlöner trots kris, läser jag. Medan barn i familjehem eller på institution är en eftersatt grupp.

Så förstärker Alliansregeringen de växande klassklyftorna. Anonyma privata givare stoppar 80 miljoner i fickorna på moderaterna och vill naturligtvis ha valuta för pengarna.

Annonser

En reaktion på ”Systemskiftet

  1. Socialdemokrater och Vänsterpartister sitter yrvakna och klagar fast dom själva suttit med och administrerat systemskiftet sedan 1980-talet. Feldt och hans efterföljare var ivriga förespråkare för detta skifte, socialism var ute och man skulle vara nyliberal bevars. Vänsterpartiet hakade på för ”att ta ansvar” och mumlade om att ”röstar vi inte för så blir det ännu värre”. Salig Sven Grassmans beskrivning av den verklighet som kom att bli var ett rop förgäves för döva öron. Vi som lyssnade på honom kan ju i och för sig säga ”vad var det vi sa?” men det är klen tröst för dom som drabbats hårdast av den nya klasspolitiken.

    Under tiden kokar vreden i Europa. Eliten sitter och kalkylerar på hur dom själva ska tjäna på de kommande oroligheter och eventuella krig som obevekligen dyker upp i klassamhällets spår. I Sverige yrar S och V runt med interna affärer… den ljusnande framtid är vår?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s