Paradoxen Vitryssland

Artikeln har några år på nacken och en del har förändrats – relationen till Ryssland har blivit frostigt, den sociala välfärden verkar ha försämrats, etc. Men ändock ger artikeln en intressant under ytan bild av det vitryska samhället.


Europas sista diktatur eller tyranniets utpost, som USA:s utrikesministerCondoleeza Rice plägar att kalla landet för, är vanliga epitet när svensk media skriver om Vitryssland. Dess president, Alexander Lukasjenko, framställs som en övervintrande dinosaurie från den gamla sovjettiden. Men trots det bedömer många analytiker att han idag skulle vinna ett öppet och fritt val. Varför ser vi inga tecken på en utveckling liknande den i Ukraina och Georgien? Varför är fortfarande de avgörande produktionsmedlen och bankväsendet i statlig ägo? Varför verkar Lukasjenko sitta i ett så orubbat bo? Vad döljer sig bakom den svart-vita bild av Vitryssland som vi mestadels får oss till livs? Gunnar Pettersson (facklig förtroendeman på Volvo-Umeverken och medlem i Socialistiska Partiet) har sedan 1999 varit involverad i ett projekt för att utveckla det lokala fackliga ledarskapet på de större arbetsplatserna i Vitryssland. Kontakten togs från början av metallfacket ASM i landet som sökte samarbete med svenska Metall. SIDA:s biståndsorganisation Forum Syd kom att stödja projektet finansiellt. Det har, efter att det oppositionella ledarskapet i ASM rensats ut, övergått från att vara ett projekt på de stora arbetsplatserna till att mer riktas mot hela den oppositionella fackliga rörelsen REP/REPAM.

I nedanstående reportage tecknar Gunnar Pettersson en bild av det kontrastfyllda Vitryssland.”

Läs artikeln i den socialistiska tidskriften Röda Rummet

Röda Malmö: Val i Europas sista diktatur

Annonser

11 reaktioner på ”Paradoxen Vitryssland

  1. Kul att skratta åt alla misslyckade kommunistländer och naiva småkommunister i Sverige som inte fattar något.

  2. Ja, det var ju en intelligent iakttagelse från en som uppenbarligen inte läst artikeln och uppenbarligen är helt ointresserad av seriositet och fakta.

  3. Ja, det var ju en intelligent iakttagelse från en som uppenbarligen inte läst artikeln och uppenbarligen är helt ointresserad av seriositet och fakta.

  4. Det är tydligt. Lukasjenko har folkets stöd och är demokratiskt vald. Den västfinansierade privatiserings-oppositionen tar ändå ut segern och stormar regeringsbyggnader.

  5. Alexander Lukasjenko är inte en renlärig marxist längre eftersom han har övergivit sina kommunistiska ideal och blivit en USA-lakej. Det enda renläriga kommunistiska landet i världen är numera Nordkorea där kommunismen frodas och växer. Ingen annanstans har man lyckats motstå den kapitalistiska och imperialistiska manipulationen av arbetarens rättigheter och sanna vilja genom ledaren av ett äkta kommunistiskt parti som i Nordkorea. Jag hyllar även och sänder mina lyckönskningar till ordföranden av det enda sanna arbetarpartiet i världen – Kim Jong Il. Må han hyllas som hyllas bör!

  6. Jag vet inte hur jag hamnade här men jag får väl anta att Alvins IQ-befriade kommentar var sarkasm på hög nivå. Isåfall, spot on.

  7. Totalitära regimer är intressanta oavsett vad vi kallar dem. Ja sannerligen. Det gäller oavsett om den korkade massan låter sig indoktrineras av avlönade nyliberaler via pr-byråer i att tro att de har demokrati och ett verkligt val samtidigt som landet på värsta imperialist-maner invaderar Afghanistan eller om de låter sig luras av en diktator att de har demokrati. Komiskt och tragiskt är det. Intelligens får mänskligheten fortfarande vänta på en stund till verkar det. Jag väntar tålmodigt med ett halvt leende tills intelligenta människor ev. börjar födas till denna planet. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s