Stefan Tjockskalle

”Kanske är det inte så att Hanna är en oerfaren och lite dum centerpolitiker, kanske är han bara ett tydligare exempel på vad en konsekvent borgerlig politik innebär.”

Från våra kamrater i Uppsala hämtar vi idag ett guldkorn där författaren undrar vad skillnaden är mellan en tjockisskatt och högerns syn på fattiga, arbetslösa eller sjuka:

Centerpolitikern Stefan Hanna lyckades under sin semester i Thailand bli en rikskändis med sin ”tjockisskatt”. Nu står det i tidningen att det är oklart om Stefan Hanna får sitta kvar som kommunalråd för centern. Personligen skulle jag bli förvånad om han blir petad av c-kompisarna, men vi får väl se.

Hur har då Stefan Hanna själv förhållit sig till uppståndelsen? Han har kört en kombination av metoder som brukar användas av personer med makt när de blir angripna. Han har omväxlande gått till motattack eller förnekat det han sagt (t.ex. i en intervju med Staffan Wolters i UNT ). Han har påstått att hans blogg blivit kapad eller att han blivit felciterad. Till sist har han gjort en lättare ”pudel”. På sin blogg gör han det genom att skriva: ”Det är absolut inte min avsikt att kränka någon grupp eller enskilda personer”. Men däremot har han vad jag kunnat se inte tagit avstånd från själva förslaget till en speciell skatt för tjocka.

Även om det här förslaget väckte stor uppståndelse så är det ju bara en fråga. Men i synsättet på frågan finns kanske något mer grundläggande om hur vi ser på politik och förhållandet mellan oss människor. Och här är kanske inte heller personen Stefan Hanna så intressant utan mer hans synsätt. För även om Hanna fått kritik från sina kollegor så kanske inte hans synsätt skiljer sig så mycket i grunden från ett konsekvent borgerligt sätt att tänka. Ett grundläggande synsätt?

Ungefär så här uppfattar jag Stefan Hannas synsätt ifråga om de överviktiga:

– Du är tjock. Detta beror delvis på dig själv. Du kommer bli sjuk mer än andra. Det kommer kosta mera av vård. Vi andra ska inte betala detta, i alla fall inte helt. Du får betala en del av eller hela kostnaden själv.

Men var det inte också ungefär samma synsätt som han uttryckte ifråga om bostadssegregationen? Det skulle kunna formuleras så här:

– Du är fattig. Det beror delvis på dig själv. Därför bor du i ett fattigare område. Det är inte något som vi andra ska försöka göra något åt. Du får se till att bli rik istället.

Går det att tillämpa på andra områden? Ja, det tror jag.

– Du är arbetslös. Det beror delvis på dig själv. Därför ska du ha mindre att leva av som arbetslös så att du ser till att få ett jobb igen.

Eller:

– Du är sjuk. Det har du varit alldeles för länge. Det är dyrt. Det kan inte vi andra hålla på och betala.

Listan kan fortsätta. Låter det bekant på något vis? Kanske är det inte så att Hanna är en oerfaren och lite dum centerpolitiker, kanske är han bara ett tydligare exempel på vad en konsekvent borgerlig politik innebär.

Anders Fraurud

SVD SVD2 GP AB AB2 AB3 DN UNT UNT2 UNT3 EXP EXP2

Annonser

4 reaktioner på ”Stefan Tjockskalle

  1. Till på köpet vågar Hanna inte ha sin blogg öppen för kommentarer. Vilken ynklig figur. Men jag ska väl kunna hitta en e-postadress vad det lider, så att jag kan meddela Hanna att en idiotskatt skulle ruinera honom.

  2. Visst är det så. Han har fått rollen som den som ska sätta stenen i rullning på allvar: ”vem ska betala för vården?”. Frågan är ställd på allvar och det gör mig LIVRÄDD!

  3. Just precis, den borgerliga människosynen lyser igenom extra klart med idén om tjockskatt men är inte arbetslöshetsskatt och sjukskatt förklädda till ”jobbskatteavdrag” i grunden samma tanke att individualisera och privatisera alla livets risker genom riva ner den kollektiva välfärden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s