Det sociala upproret sprids i Nordafrika

Makten känner bara våldet som svar. Minst elva dödade i Tunisien och tre i Algeriet.

Våra kamrater Kildén & Åsman skriver om upproret i Nordafrika i flera artiklar. Här är den senaste:

I dag reser sig Tunisiens och Algeriets ungdom mot diktatur, korruption, förtryck och dyrtider. I går reste sig Irans ungdom mot skäggiga gubbars diktat om moral och leverne, mot förtryck och censur av media och cyberrymden. I morgon reser sig Marockos ungdom för att kräva frihet, arbete och mänsklig värdighet.

Ungdomens uppror och krav på frihet är det verkliga kriget mot extremism och religiös fanatism. De ropar inte Allah är stor, utan Ned med Ben Ali, Arbete åt alla och Frihet.

Washingtons ”krig mot terrorismen” har skördat hundratusentals offer bland oskyldiga människor. När en drönare släcker livet på en hel familj som firar sonens eller dotterns bröllop vänds vreden mot inkräktarna och imamer och mullor kan rekrytera fritt. Vreden kan vändas till religiös extremism.

När ungdomarna i Algeriet och Tunisien skriker ut sitt hat mot sina regimer finns det ingen plats för islamsk fundamentalism. Tvärtom ser ”moralens väktare” med förskräckelse på ungdomarnas kamp. Unga män och kvinnor, studenter och studentskor visar tillsammans sin avsky för makten och kräver frihet, arbete och dignitet. De flesta av ungdomarna är säkerligen religiösa men deras protester är inte mer påverkade av religionen än IRAs kamp i Nordirland då det begav sig.

Den islamska fundamentalismen i Algeriet, Tunisien och Marocko är en spegelbild av regionens förtryckarregimer. De har bara ett annat förtryck att erbjuda och den upproriska ungdomen betackar sig. De kräver att den världsliga makten ska respektera dem och ge dem frihet och välstånd. De har inget behov av löften om paradis i himlen som ursäktar förtrycket i jordelivet.

USAs och Natos jihad mot världens fattiga bara stärker de mörkermän som i Allahs namn kallar de unga till jihad i stället för befrielsekamp. I Algeriet och Tunisien visar de unga hur verklig kamp mot terrorismen ska föras – en kamp för social rättvisa, arbete åt alla, värdiga bostäder och framför allt frihet att tänka och tala.

Mer i ämnet:

GP1,DN1,DN2,SVD1,DN3,svd,DN4,SVD2,

7 reaktioner på ”Det sociala upproret sprids i Nordafrika

 1. Vänster-kommunisterna i Sverige var tysta medans deras vänner i Sovjet mördade miljontals människor, ockuperade Öst-Europa och hotade förslava resten av världen, vilket i sin tur orsakade krig som i Vietnam. Men nu då Sovjet-diktaturen fallit ihop och kommunismen är död i världen, nu är kommunisterna oerhört arga och bittra och har som enda mål kvar att försöka skylla alla problem i världen på USA.

  Det enda ni kommunister gör är att skada er själva med ert hat i själen.

 2. Nej, John, det var vi inte. Tvärtom var vi de högljuddaste kritikerna och de första att mördas i Stalins utrensningar. I tiotusental dog vi antingen genom nackskott eller sjukdomarna som spreds i fånglägren. Vår rörelse – Fjärde Internationalen – bildades samma år som de sista moskvarättegångarna vars huvudåtalade var Röda Lunds och Socialistiska Partiets föregångare. Innan det hade vi under lång tid försökt bygga upp en motrörelse till de styrande i Sovjet. Det vore kanske på sin plats att skaffa sig lite kunskap innan du kritiserar någon? Nästa gång kanske du går in på en hemsida för judar och beskyller dem för Auschwitz (och ett tips från oss: Judarna var inte ansvariga för förintelsen, det var faktiskt tvärtom) .

  Här kan du läsa mer: Socialistiska Partiets historia

 3. Människorna bakom Röda Lund har aldrig någonsin tagit avstånd från Lenin eller Trotskij och de miljontals mord på arbetare och bönder dessa två maktpsykopater låg bakom.

 4. Vi får väl skylla oss själva som släppte igenom en kommentar som inte har med ämnet att göra. Därför får vi släppa igenom även denna, som inte har med ämnet att göra.

  Nej, vi har definitivt inte tagit avstånd från varken Trotskij, Lenin eller den ryska revolutionen. Inte heller kan vi ta avstånd från att man efter den ryska revolutionen anfölls av 20 arméer stödda av Västeuropa och den ryska tsarismen och borgarklassen. Vilka ”miljontals mord på arbetare och bönder” du syftar på förstår jag däremot inte. Knappast heller någon seriös historiker. Har du slutat slå din fru, Varelse? Det finns nämligen inga ”miljontals mord” att ta avstånd från. Däremot finns det ett krig med de mest vidriga brott mot mänskligheten man kan tänka sig där högern gick fram som ångvältar över befolkningen i allmänhet, och judar i synnerhet, som senare fick Hitler att avundas. Ordet ”pogrom” är inte från tyskan, utan från ryskan, och en naturlig del av den tidens borgerlighet och tsarism. Mot det gränslösa svineri som högerns invasionsarméer gjorde sig skyldiga till gällde det att tala klarspråk både i ord och handling.

  ”En ständig front i norr och i söder, i väster och öster … Utom Koltjaks och Denikins m.fl:s arméer av vitgardister kämpar samtidigt eller i tur och ordning tyskarna och österrikarna, tjeckoslovakerna, serberna, polackerna, ukrainarna, rumänierna, fransmännen, engelsmännen, amerikanarna, japanerna, finnarna, esterna, litauerna, letterna mot Sovjet-ryssland.” – Trotskij, Kommunismen och terrorn

  Här gällde knappast silkesvantar mot de som spottade på arbetarnas nyvunna makt och som piskade och torterade sina slavar om det så var i Indien, Afrika eller Sydamerika, bedrev apartheid på hemmaplan, och nu gjorde allt för att återta makten för att återupprätta förtrycket och mördandet av folket. Att inte stoppa dessa herrar i höga hattar som skickade sina soldater mot den ryska arbetarklassen hade i sanning varit ett brott.

  Betyder detta att vi är för dödandet av förtryckarna idag? Nej, inte alls. Vi är mot våld. Vi vill befria den här planeten från det. Särskilt den död som kapitalismen sprider över världen och får barn att dö av botbara sjukdomar och smutsigt vatten eller de krig i Guds namn som USA bedrivit de senaste 10 åren. Men det innebär inte att vi är pacifister, lika lite som den svenska regeringen är det när de skickar nyttiga idioter till Afghanistan för att understödja USA:s ockupation och lemlästande av civila. Vi anser socialismen värd att försvara från mördare och banditer, och vi anser att det ryska folket hade all rätt att göra detsamma för 90 år sedan.

  Och nu återgår vi till ämnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s