Tunisier! Vi stödjer er av hela vårt hjärta!

Tunisiens! Vous vous battez pour la liberté!

Nous sommes avec vous de tout notre coeur!

Match ikväll i Lund. Handbolls-VM mellan Tunisien och Spanien. Ganska ointressant i vanliga fall, men nu råkar det vara så att folket i Tunisien fått nog av diktatur och arbetslöshet. Röda Lund stack dit med en banderoll för att visa lite solidaritet med grabbarna och töserna både på läktaren och på plan, men framförallt för de som i detta nu slåss för social rättvisa och frihet.

Vi ställde oss vid den tunisiska klacken och halade fram banderollen med texten ”Tunisiens! Vous vous battez pour la liberté! Nous sommes avec vous de tout notre coeur!” (Tunisier! Ert folk kämpar för frihet! Vi stödjer er med hela vårt hjärta!). Man kan lugnt säga att det var uppskattat. Tummen upp från de tunisiska spelarna och många ”merci beaucoup!” (tack så mycket) från folk runt omkring.

Efter några minuter in i matchen kom en snubbe i kostym som beordrade oss att ta ner den. Det skulle visst inte blandas in någon ”politik”, för det hade internationella handbollsförbundet sagt. Att den tunisiska regimens reklam om golfresor till landet hela tiden rullade på de elektroniska reklamskyltarna var visst en annan femma. Men vi tog snällt ner den och såg ett skadedrabbat heroiskt Tunisien torska efter jämn match mot de forna världsmästarna.

När slutsignalen gick var det så klart bara att igen plocka upp banderollen, som direkt togs över av tunisierna som stolt lät sig fotograferas av den internationella pressen. Fett nock! Vi snackade lite och fick och gav en massa beröm, och skänkte banderollen till klacken för att sen bege oss hemmåt.

Tack, tunisier! Ni ger oss alla hopp om en bättre värld!

För den senaste händelseutvecklingen uppmanar jag er att läsa Kildén & Åsmans: Varthän Tunisien? och Tasnim som skriver direkt från landet.

Röda Malmö: Uppror tills segern är säkrad
Kildén & Åsman: Expresståget Tunis
LOKE: Vad betyder revolten i Tunisien?
Copyriot: Yezzi Fock! Sju tankar apropå Tunisien

(Tack för en trevlig kväll, Peter och Johan!)

DN1 DN2 DN3 DN4 GP1 GP2 GP3 GP4 Guardian SvD1 SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SVT1 SVT2 SVT3 SVT4 SVT5 SVT6

11 reaktioner på ”Tunisier! Vi stödjer er av hela vårt hjärta!

  1. Klockrent!! Vilket bra initiativ!
    Medelhavets unga revolutionärer i Frankrike, Spanien, Italien, Grekland, Algeriet och nu också Tunisien visar vägen, Äntligen!

  2. Tack för din solidaritet, du anar inte hur mycket det betyder för oss. Tack att det finns fortfarande människor som står för rättvisa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s