Müsliträsket

Gästkrönika av Staffan Jacobsson:

Kellogs från 60-talet

I Hans Alfredssons film ”Ägget är löst” får en fabrikant ett överskott av hönsfoder, och kläcker idén om att sälja det som Müsli i små och dyra förpackningar.

Långa tider gjorde jag min müsli själv. Jag rostade sesamfrön och sädesslag i ugnen, tillsatte torkad frukt i massor, solrosfrön, vetegroddar, valnötter, hasselnötter, russin och mycket, mycket annat. Nyrostad müsli luktar himmelskt och smakar ännu bättre. Trots att vissa råvaror kostar litet mer än andra blir det ändå mycket billigare med en stor sats hemlagat än med de små och dyra man kan köpa i affären.

Här börjar problemen. Merparten på hyllorna är Kalaspuffar, Cornflakes och liknande, med samma näringsvärde som tidningspapper och i huvudsak bestående av socker. En müsli utan socker och med högt näringsvärde, med massor av frukt och nötter, går helt enkelt inte att köpa för pengar. Omslaget väcker de mest orealistiska förhoppningar; saftiga hallon på utsidan betyder exempelvis en oerhört liten mängd stenhårt hallonsplitter på insidan. ”Frukt” betyder i 99% av fallen russin. Särskilt försiktig skall man var med sorter som påstår sig var välsmakande eller nyttiga; en bra vara säljer sig själv så detta beteende väcker misstankar.

En fabrikant körde länge med genomskinliga påsar; detta försvann, ingen blev tilltalad av innehållet. I stället får vi fortsätta att köpa müslin i säcken: Ett lyriskt omslag med dignande vindruvor och andra frukter visar sig ha nånting liknande frigolitkulor på insidan, En jämngrå färg. Absolut doftlös, dammigt. Den enda smaken är socker.

Det finns i korta perioder müsli som är aningen bättre — den slits genast från hyllorna och kommer aldrig åter. Visa mig din müsli och jag ska säga vilket samhälle du lever i.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s