Konsten att avsätta en diktator

Är det någon som minns en diktator? Är det någon som minns ett krig? Är det någon som minns sanktionerna som drabbade ett helt folk? Är det någon som minns den svenska höger som sa att det var omöjligt att få bort Saddam utan att samtidigt ge sig in i ett krig som fram till idag har dödat runt en miljon Irakier? Detta efter att landet i över 10 år utsatts för en internationell blockad som ledde till 1,8 miljoner irakiers död varav 800 000 barn.

Idag upprörs de borgerliga tidningarna och de borgerliga ministrarna uttalar protester  mot att några hundra dödas i länder som Bahrain, Libyen,  Jordanien och Jemen. Tidigare har vi i på ledarsidorna kunnat läsa om det avskyvärda våldet i Egypten, Algeriet och Tunisien. Samma ledarsidor som för åtta år sedan gjorde sitt yttersta för att få den svenska opinionen att ställa sig bakom ett krig utan något som helst stöd i folkrätten.

Vi som var mot kriget i Irak har nu fått rätt. Detta trots att västmakterna gjort allt för att hålla diktaturerna under sina armar för att de vet att en lydig diktator är lättare att handskas med än ett folk. Det går att störta en diktator utan att bomba ett land tillbaka till stenåldern, stjäla deras naturtillgångar, upprätta en marionettregering, och döda 1 miljon människor. Inte ett tusen lik – som kanske är den sammanlagda body counten i 2011 års uppror – utan sammanlagt uppemot 3 000 000 lik som staplas i massgravar. I ett land. För att avsätta en diktator. För att inleda en ockupation. 3 miljoner lik.

DN idag:

Idén om tröga araber kom på skam

Västländerna betraktade länge härskare som Mubarak och Ben Ali som kraftkarlar förmögna att tillgodose deras utrikespolitiska behov genom att slå ned lägliga islamistiska hot som Muslimska brödraskapet i Egypten och Nahda-partiet i Tunisien.

Israel har också tryckt på larmknappen när pålitliga allierade som Mubarak varit på fallrepet. Under sina sista dagar vid makten satt han i många telefonsamtal med amerikanska och israeliska företrädare som fruktade att folkupproret – islamistiskt eller sekulärt – skulle leda till ett demokratiskt Egypten med en annan linje i regionala frågor.

– Explosionen av arabisk folklig vrede överallt slår mot amerikanska politiska intressen. USA behövde tro att araberna är fatalistiska och passiva… för att rationalisera den amerikanska omfamningen av de flesta arabiska tyrannier, säger Asad Abu Khalil, libanesisk professor i statsvetenskap i USA.

DN VG VG2 GP GP2 HD SkD SvD DN2 SvD DN

Annonser

5 reaktioner på ”Konsten att avsätta en diktator

 1. ”Vi som var mot kriget i Irak har nu fått rätt.”

  Hur då?

  ”3 miljoner lik.”

  Om ni inte var så ivriga med fantasisiffror kanske folk skulle ta er på allvar?

 2. Apan: Det är WHO:s egna siffror. Enligt dem dog 1,8 miljoner irakier som en följd av sanktionerna 1990-2003 men även pga att USA bombade bl a reningsverk och fullkomligt ödelade energiproduktionen. I kriget från 2003 till idag beräknas 150 000-1,2 miljoner dött (beroende på vilka man frågar. Du kan nog själv gissa vem som kommer med den lägsta siffran). Så vari ligger fantasin?

  Denis Halliday, som senare var chef för FN:s program i Irak, beskriver bombningarna under Gulfkriget:

  ”Jag tror att vi alla förbisåg effektiviteten – det är inte ett särskilt bra ord – i koalitionens missil- och bombattacker. De tog högst medvetet itu med att förstöra landets civila infrastruktur. De gick långt utöver det militära. De förstörde skolor, och sjukhus och broar, och vägar, arbetsplatser, fabriker … De förstörde järnvägar, inrikesflygplatser, och inte bara oljeproduktionen som de bombade och skickade missiler på om och om igen, utan de utplånade också Iraks kapacitet att producera dricksvatten, avloppssystemen var allvarligt skadade, vattenreningsverk skadades. Det var en väldigt vittomfattande attack. Och det är fortfarande tämligen påtagligt.”

  FN:s speciella sändebud i Irak Martti Ahtisaari, som senare blev president i Finland, rapporterade 1991 att Irak nu var ”ett land som har bombats tillbaka till ett förindustriellt stadium för lång tid framåt”.

  Men för att gå dig till mötes, Apan. Låt oss godta att det ”bara” dog 2 miljoner, eller varför inte halvera siffran – det dog bara en miljon (vilket skulle innebära att all forskning – oavsett vem eller vilka man frågar åsidosätts). Förändrar detta kärnan i inlägget?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s