Vem var Olof Palme?

Imorgon är det ett kvarts sekel sedan Sveriges dåvarande socialdemokratiska statsminister Olof Palme mördades i korsningen Tunnelgatan/Sveavägen i Stockholm. Sedan dess har otaliga dokumentärer visats, böcker lästs och utfrågningar gjorts om vad som kom att bli den mest omfattande mordjakten i världshistorien. Trots allt polisarbete och trots att 50 miljoner kronor fortfarande utlovas den som kan ge tips så att mördaren grips och fälls, så har ingen kunnat dömas för mordet.

Om man ska tro på den läsarundersökning som vi gjort här på Röda Lund så var knappt hälften av de som läser detta inlägg födda när skotten small och en era avslutades i svensk politik. Därför kan det vara på sin plats med en kortare presentation av mordoffret och varför mordet fortfarande skapar förstasidor i pressen.

1980-talet beskrivs idag av många som ett årtionde då allt var bättre. Det är märkligt, för på 30 år borde den svenska välfärden och det svenska samhället ha utvecklats än mer. Skulle vi idag åka tillbaka till Sverige den dag skotten avlossades och berätta hur vårt land utvecklats skulle nog de flesta förfasas, medan den rika minoriteten som styr och äger de stora företagen förmodligen skulle jubla och säga: Framtiden är vår! För fakta talar sitt tydliga språk: Idag kan vi läsa att inkomstskillnaderna aldrig varit högre, åtminstone inte sedan LO började mäta skillnaderna 1950. Samtidigt har förmögenhetsskatten avskaffats, bolagsskatten sänkts, och allt mindre resurser ges till den gemensamma välfärden. För att inte tala om den nuvarande regeringens massiva skattsänkningar för höginkomsttagarna som inte är att jämföra med de som låginkomsttagare fått.

För många representerar alltså Palme det jämlikare och rättvisare Sverige. Ändå var det han som, enligt historieprofessorn Kjell Östberg, inledde det systemskifte som vi idag ser den fulla vidden av. Det var Palme som godkände ”den tredje vägens politik” och den avreglerade kreditmarknadens ”kasinoekonomi” som blev starten för socialdemokratins vandring högerut. ”Istället för att rekrytera unga människor med progressivt samhällsomvandlande ambitioner fylldes kanslihus och ämbetsverk från 1980-talet i ökad utsträckning av ekonomer med nyliberal touch ”, för att citera Östberg.

Men Palme var arbetarpartiets ledare, och därför omåttligt populär och omåttligt hatad. Vem kan föreställa sig ett berg av rosor och gråtande massor om Reinfeldt idag skulle drabbas av en lönnmördares kulor? Och vem kan idag föreställa sig en så vansinnig hetskampanj mot en svensk statsminister som den högern och dess tidningar bedrev mot Palme?

Och där avrundar vi för denna dagen. Imorgon är det dags att återkomma. Då med rubriken ”Vem sköt Palme?”.

Röda Malmö: Palme omöjlig i dagens (s)

Kika på Dokument Inifrån – Novemberrevolutionen

Media: Palmes arv. Palme som reformistisk revolutionär. Personer som minns Olof PalmePalmehatet grodde i alla klasser. Jan Guillou skriver om hur Holmér kunde behålla makten över mordjakten. I en ledare vill Eva Franchell få oss att tro på Lisbeth Palmes gamla underkända vittnesmål. I det splittrade s-partiet ska man runda konfliktfrågorna.

DN GP GP2 GP3 Exp DN

2 reaktioner på ”Vem var Olof Palme?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s