Säg som det är

Benghazi, Libyen, Mars 2011

 

”Vi offrar Benghazis miljonbefolkning. Vi väljer att se er kamp för demokrati gå förlorad. Vi säger till de som strider att deras uppror var förgäves. Vi säger till de som fått sina vänner, barn, systrar, bröder, mödrar, fäder och medkämpar dödade att deras arv inte räknas. Vi säger att eftersom nationsbeteckningen på de flygplan och de missiler som i detta nu försvagar er fiende är av fel sort, därför också är fel i sig. Vi offrar er alla för att med raka ryggar och rena händer kunna fortsätta våra egna liv och uppfylla våra egna drömmar. De lemlästade barnens skrik, de torterade föräldrarnas sista suck, kommer från oss mötas av tystnad eftersom ni får hjälp av de som vi alltid annars bekämpar. Vi sänder er inga vapen – det kan vi inte, för vi har inga – men vi önskar er lycka till nästa gång.”

Detta är vad många inom vänstern nu de facto säger – men inte törs uttala. Det är detta deras ord om att motsätta sig militär hjälp till de libyska demokratikämparna innebär. Så låt oss tala klarspråk. Låt oss säga vad det egentligen handlar om. Säg som det är.

Gilbert Achcar om Libyen: Det fanns inga alternativ till en FN-ledd intervention

DN DN2 DN3 DN4 SvD SvD2 AB AB2 GP GP2 VG VG2 HD HD2 SkD DN

Annonser

6 reaktioner på ”Säg som det är

 1. Bra skrivet. Viljan att måla in sig i ideologiska hörn är skrämmande stor, från båda kanterna.

 2. Vi offrar Tripolis miljonbefolkning. Vi väljer att se er kamp för demokrati gå förlorad i och med att Khadaffi får möjlighet att ena folket mot den utländska interventionen. Vi säger till de som strider att deras uppror var förgäves eftersom att ni endå kommer få utländska imperialister som herrar. Vi säger till de som fått sina vänner, barn, systrar, bröder, mödrar, fäder och medkämpar dödade att deras arv inte räknas. Vi säger att eftersom västerländsk media utmålat er fiende som galen så kan vi inte försöka några förhandlingförsök. Vi offrar er alla som dör i bombräder för att med raka ryggar och rena händer kunna fortsätta våra egna liv och uppfylla våra egna drömmar. De lemlästade barnens skrik, de sönderbombade föräldrarnas sista suck, kommer från oss mötas av tystnad eftersom att vi råkade välja sida, och tro att den här gången, trots alla misslyckade försök, skulle USAs bomber göra nytta och bomba fram demokrati.”

 3. Förhandlingar!? Skulle revolutionärerna ”förhandlat”!? Om vad, får man fråga, och jag nästan kräver ett svar från dig på den frågan. Om vad?

  Om Mirage-planen inte hade svept in över Libyskt territorium hade vi i detta nu sett en fruktansvärd massaker på hela motståndet i Libyens näst största stad. Det är det blodet som alla motståndare till insatsen hade fått på sina händer. Skulle Benghazis befolkning ”FÖRHANDLAT” med de tanks som var ett par mil utanför staden? Är du klok, människa?

  Jag tror inte ett dugg på att någon bombar fram någon demokrati. Det är rent påhitt och har inga som helst grunder någonstans. Mina sympatier ligger hos de som i Benghazi slagits mot diktaturen och som en sista utväg begärt stöd för att slippa bombas till smulor. Det är en otroligt naiv syn på revolutioner du tycks ha, P. Att du drar till med att Tripolis miljonbefolkning står inför samma hot som det Khaddafi utgjorde och utgör mot Benghazi visar bara att du inte har något som helst sinne för proportioner.

  ”Vi kommer gå från hus till hus, från rum till rum”, som Khaddafi sa.

  Det tillhör de bekväma att sitta och säga till revolutionärer vad de får och inte får göra när de slåss för sin överlevnad. Jag önskar att du själv aldrig kommer att uppleva detta, för då vet jag också att även du bett om flygunderstöd. In i verkligheten med dig, P.

 4. Angående Libyen skriver Amnesty den 21 mars att antalet döda uppgår till ”hundreds”. Men huruvida dessa är obeväpnade civila eller beväpnade rebeller eller Khadaffisoldater är oklart. Amnesty kritiserar regimen för ”human rights violations” men också rebellstyrkorna: ”However, it has received reports that rebels are failing to take feasible precautions to protect civilians in the areas where they are operating.”

  Du får det att låta som att det som hände innan bombningarna i Libyen var något av RWANDA-proportioner. Att Khadaffi-styrkorna brutalt och systematiskt massakrerar och rensar ut miljontals försvarslösa civila. Verkligheten är inte sån, verkligheten är ett inbördeskrig mellan två beväpnade sidor (där oppositionen såklart har alla mina sympatier) med ett par hundra döda. Att då utan att FN först överhuvudtaget FÖRSÖKT lösa konflikten med förhandlingar (du vet, så som FN brukar försöka lösa konflikter) bomba skiten ur Libyen och intervenera i ett suveränt lands interna angelägenheter öppnar såklart upp för betydligt värre saker.

  För om vi så lättvindigt kastar bort folkrätten så fort det uppstår konflikter i ett land med döda civila (vilket såklart alltid är tragiskt) som följd – då måste vi såklart bomba nästan varenda land på hela jordklotet – och det här FN-beslutet är en början på en utveckling där det görs, något som totalt sett kommer skapa otroligt många fler döda och mer lidande än vad det sparar i Libyen.

 5. ”Du får det att låta som att det som hände innan bombningarna i Libyen var något av RWANDA-proportioner. Att Khadaffi-styrkorna brutalt och systematiskt massakrerar och rensar ut miljontals försvarslösa civila.”

  Nej, det får jag det inte att låta som och du får se till att skärpa dig nu och helt enkelt ge fan i att hitta på saker som jag inte skrivit och inte heller anser.

  Vad gäller förhandlingar så är det rakt ut skrattretande hur du kan prata om förhandlingar när det pågår en revolution. I allt det väsentliga ställer du dig på Khaddafis sida. En fullkomligt hänsynslös diktator som ska STÖRTAS och inte förhandlas med. Jag är inte för revolutionen av humanitära skäl. Jag är för revolutionen eftersom jag är för demokrati och mot diktatur. Du är uppenbarligen för status quo oavsett, vilket gör dig till en kappvändare av värsta sort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s