Vår kamrat är mördad

”I dag är tid för hat mot wahhabismen. Må den arabiska revolutionen framkalla ett starkt motgift som kan slå ut dess förbannade giftspridning”

Vår kamrat är mördad. Vittorio Arrigoni kom till Gaza den 23 augusti 2009, med en båt från Free Gaza Movement som, till skillnad från The Freedom Flotilla, faktiskt lyckades bryta Israels blockad. Sedan dess har han jobbat med ISM, oförtrutet, obetalt, i kamp mot ockupationen, för ett minimum av människovärde även för palestinier. Se honom berätta själv här: ISM confirms the death of Vittorio Arrigoni

Se sen detta:

Vodpod-video är inte längre tillgängliga.
Kolla hur de jävla wahhabiterna håller hans huvud. Se hur de har slagit honom blodig. Lyssna på deras sjuka musik.

I natt hittades Vittorio hängd. Detaljerna om exakt hur han mördats har ännu inte kommit fram, men Hamas-regeringens talespersoner antyder ett exceptionellt barbari. Wahhabiterna krävde i sin youtube-film att Hamasregeringen skulle släppa deras fängslade ledare, men det står klart att de redan från början tänkt mörda Vittorio. På texterna till deras film står bland annat: ”italienaren kom in i vårt land för att sprida korruption.”

Detta mord inträffar långt innan vi hunnit smälta mordet på en annan kamrat, Juliano Mer Khamis, som jag själv träffade flera gånger. Han ägnade sitt liv åt barnen i Jenins flyktingläger, där han drev Freedom Theatre. Se honom berätta här.

Även Juliano blev alltså mördadLänk – även han, med största sannolikhet, av wahhabiter, av extrema salafister med kopplingar till al-Qaida. De har länge uttryckt sitt hat mot Frihetsteatern, också där för att den sprider ”korruption”. De nu har öppnat en ny front i kampen för ett fritt Palestina och, mer basalt, för den internationella solidaritetsrörelsens överlevnad. Det är inte längre bara israeliska bulldozers, krypskyttar, soldater som rullar över oss och skjuter på oss så att våra kamrater dör eller skadas för livet: detta görs nu även av en liten extremminoritet av wahhabitiska palestinier. Det gör situationen ännu mer tragisk och problematisk.

Man hade kunnat räkna ut med röven – många gjorde det – att om ockupationen intensifieras ännu mer, utan att varken Fateh eller Hamas förmår stoppa den en enda millimeter på sin ångvältsfärd över Landet, kommer de mest extrema varianterna av jihadism förr eller senare att få fotfäste. Logiken är inte svår att förstå.

Palestinierna – i synnerhet i Gaza – saknar makt över så gott som varje aspekt av sina liv. De kan inte röra sig fritt, inte fiska, inte odla, inte producera, inte rösta, inte tala, inte äta fritt. Den enda makt som till slut återstår är den som vrider sig inåt, mot de egna: makten att installera en extrem form av moralsyn, där allt som luktar utländskt intrång i någon form, allt som påminner om rörelsefrihet för kvinnor, allt som strider mot den mest fanatiska bokstavstron fortfarande kan utplånas.
Palestinier i Gaza har ingen chans att rå på den militära övermakt som tar livet av dem, men de kan kidnappa en västerländsk aktivist. Så katastrofal är nu situationen.

I dag är dock inte tid för kallsinnig analys. I dag är tid för hat mot wahhabismen. Må den arabiska revolutionen framkalla ett starkt motgift som kan slå ut dess förbannade giftspridning, i Gaza såväl som i Pakistan, ja i hela den muslimska världen.
För ISM:s del gäller att vårt gamla slagord “Rachel Corrie vår martyr – vi är inte de som flyr” måste uppdateras till “Vittorio Arrigoni vår martyr – vi är inte de som flyr.” Tro oss, vi kommer att fortsätta verka för ett fritt Palestina: fritt från alla former av sjuk ockupation.

(Tack till Shora i Kairo för länkar och information.)

Wahhabism: En extrem och konservativ variant av islam med fäste i Saudiarabiens elit.

2 reaktioner på ”Vår kamrat är mördad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s