Vad gör du när revolutionen är här?

Vodpod-video är inte längre tillgängliga.

Det kommer att bli revolution. Hur den kommer se ut, när den bryter ut eller vem som kommer att vinna kan vi inte veta. Men en sak vet vi: Den kommer. Det har den gjort genom alla tider och det har alltid handlat om att de som inte har makten i samhället gör uppror mot de som styr och bestämmer. De får nog och går tillsammans för att kräva mer makt, mer inflytande, men framförallt en rättvis fördelning av den rikedom som finns i världen. För klassamhällen – dvs. samhällen där människor lever i olika verkligheter beroende på deras bakgrund eller deras yrke – kommer alltid att störtas av de som är fler än det fåtal som tjänar på dem.

Det var nog ingen som i slutet av 2010 kunde säga att om bara några månader skulle hela arabvärlden drabbas av ett folkligt uppror som samlar miljoner människor och som lyckas störta diktatorer och utmana militären och polisen. Ändå så hände det. På samma sätt var det säkert väldigt få som för trettio år sen kunde tänka sig att den generation som idag är unga skulle vara fattigare, ha svårare att hitta en bostad och jobb än sina föräldrar. Meningen var ju att ju bättre tekniken blev, ju fler maskiner som kunde ersätta tunga och tråkiga arbeten, ju mer kunde vi satsa på att förbättra livet för varandra. Men det hände aldrig. Istället ökade skillnaderna mellan fattiga och rika. Hemlösheten steg, människor mådde sämre och fler kände att tiden inte räckte till. Utvecklingen gick bakåt oavsett hur mycket politikerna lovade att snart skulle allting bli bättre. Men bättre blev det – för vissa. För samtidigt som vi såg hur allt fler tiggde pengar på gatorna blev den extremt lilla grupp som äger de stora företagen och har miljoner på banken bara rikare och rikare. Till sin hjälp hade de politikerna som sålde ut det som arbetarna i det här landet hade skapat. Sjukhus och skolor såldes till giriga kapitalister som bara ville tjäna pengar. Skatten för de rikaste sänktes och när de märkte att det var billigare att låta arbetare i diktaturer producera för dem så flyttade de fabrikerna dit och gjorde arbetare i Sverige arbetslösa.

Att de rika blivit rikare på oss andras bekostnad kan man se oavsett var i världen man befinner sig. Det spelar ingen roll om du är i USA, Kina, Egypten eller Sverige. Anledningen till det är det kapitalistiska system som finns överallt och som gör att de som bestämmer i och äger företagen använder arbetare över hela världen för att öka på sina vinster. Det är därför det inte var en tillfällighet att hela Medelhavsområdet på bara några månader gick från att vara trevliga turistmål till att hamna på förstasidorna över hela världen. När revolutionen väl bröt ut så insåg fler och fler att också de kunde revoltera och kräva att de skulle få ta del av vinsterna och bestämma över samhällets utveckling. I Egypten och Tunisien lyckades man, trots att det var förbjudet att kräva saker, och trots att diktatorn där i flera decennier med våld förtryckt varje försök till förändring. Men även i länder som Spanien, England och Grekland har vi kunnat se hur 100 000-tals, framförallt unga, tagit till gatorna och kämpat för att få ett stopp på det som händer. De anser inte att det som politikerna kallar demokrati verkligen är demokratisk. De känner inte att de har något att bestämma över, och de ser hur det varje gång blir ekonomisk kris alltid är de fattigaste som ska betala det som de rika och mäktiga ställt till med.

Skulle något liknande kunna hända i Sverige? Ja, självklart. Även om ekonomin just nu är bättre här än vad den är i exempelvis Grekland så är det exakt samma system, och exakt samma tänkande som styr våra liv. De med makt och miljoner på banken kommer aldrig att sluta sno åt sig och försöka få mer makt och pengar förrän någon sätter stopp för dem. Till slut märker fler och fler hur det är omöjligt att fortsätta som förut. Att de som bestämmer måste störtas och besluten för vår framtid tas över av alla de som går i skolorna, jobbar på sjukhusen eller i industrierna och som inte har något som helst att tjäna på att det fortsätter som det gjort.

Vi revolutionära socialister vänder oss till de som vill gå i spetsen för att krossa det system som skapar fattigdom, klimatförstörelse, krig och terror. Vi förbereder oss redan nu för revolution och stöttar och lär av de som lyckas och försöker. Vi deltar där människor försöker lyfta sig själva och ta kamp för sina behov och vi propagerar för att andra ska göra detsamma. För precis som skolungdomarna och arbetarna i historien så måste vi också vara väl förberedda, organiserade och väldigt många för att revolutionen inte ska slås ner av elitens poliser eller militärer. Den här världen, och det här livet, är inte till för att vi ska stressa oss halvt ihjäl och göra det vi blir tillsagda. Det är till för att skapa ett bättre och lyckligare liv för alla, och inte som det är nu: Bara för de som redan har allt.

Så frågan är: Vad gör du när revolutionen kommer?

Läs mer i vår studiecirkel: Att vara revolutionär

SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 DN DN2 DN3 DN4 DN5 DN6 AB GP GP2 Exp HD Svt VG D SVD, SR, ETC, Internationalen1, 2, Arbetaren1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, DK,

12 reaktioner på ”Vad gör du när revolutionen är här?

  1. […] För den som tror att vi i Sverige är förskonade från de problem som finns i Grekland, Spanien, Portugal, Lettland, Irland och många andra länder så är det kanske bäst att påminna om att många ekonomer och ledande finansiell institutioner varnar för att de svenska bankerna är i en mycket utsatt position. Och hade inte Lettlands, Estlands och Litauens arbetarklass tvingats betala för att de svenska bankerna skulle räddas hade bankernas skuld idag varit den svenska statens skuld. För de svenska bankerna hade då kraschat. Så det som händer i Grekland kan naturligtvis också hända här. […]

  2. Söka asyl i något land där man blir ”utsugen” men har mat på bordet och en hyfsad levnadsstandard och framförallt, frihet.

  3. Ekonomisk flykting, alltså. Är det inte bättre att stanna hemma och göra rätt för sig än att snylta på andra länders välfärd? Vad ska dom med dig till? Komma och ta andras jobb och leva på bidrag. Hela jävla släkten ska du väl ha med dig också?

  4. Bo, vilken frihet menar du? Menar du bankdirektörernas och börshajarnas frihet att tvinga dig att betala för att öka deras vinster? Deras frihet att ta en allt större del av det värde som du producerar genom ditt arbete? Deras frihet att slå dig med polis och förtala dig i massmedierna om du säger ifrån? Den ”friheten” är inget för mig.

  5. Som Bo säger. Hellre är jag välutbildad,. har bra betalt för det arbete jag utför och blir ”utsugen” av kaiptalet, än att bli utsugen av en stat som tvingar på alla samma saker, inte ger några val etc och där det efterhand inte finns mat på bordet och ingen utveckling.

  6. Då är vi helt överens. Problemet för de flesta på den här jorden är att de är just så ofria som du inte vill vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s