Till dig med sommarjobb

Sveriges största fackförbund, Kommunal, har publicerat vad du ska ha i lön på ditt sommarjobb. Kolla listan om du är osäker: Sommarjobbslöner 2011 (pdf)

En fackförening består av de som arbetar inom ett visst yrke eller inom en viss bransch. Den är bildad för att se till att du inte blir utnyttjad av de som köper din arbetskraft och för att man är starkare om man går ihop och ställer krav. Kom ihåg att den du är anställd av inte anställt dig för att vara snäll. Du är anställd för att företagsägaren kan tjäna pengar på det arbete du utför, och därför är det viktigt att du är på din vakt så du inte blir utnyttjad. Var inte rädd att säga ifrån eller fråga dina arbetskamrater om det är något du är osäker på.

En viss del av den tid du jobbar får du inte betalt för, utan det går till den som äger företaget och köper ditt arbete. Det syns inte i ditt lönekuvert, men det är så det funkar. Det är detta som kallas ”profit” och som gör att det finns olika klasser i samhället. Ibland måste man strejka för att få sin vilja igenom. Strejken är ett bra vapen eftersom kapitalisten då inte får någon profit.

Ett annat ord för företagsägare är ”kapitalist” – dvs en person som tjänar pengar på att köpa och äga maskiner och redskap som du arbetar med. I Sverige är denna ”kapitalistklass” bara någon enstaka procent av befolkningen, men bland dem hittar du också högerns främsta försvarare och de fåtal som är miljonärer eller miljardärer. Du har förmodligen aldrig varit hemma hos en kapitalist, för de föredrar att gömma sig bakom höga murar och de bor i ghetton vanligt folk knappt vet var de ligger. Vi socialister anser att maskiner och redskap ska ägas gemensamt så att det arbete vi gör kan berika alla i samhället – och inte bara en pytteliten grupp rika familjer.

Vilket fackförbund du ska gå med i beror på vad du arbetar med. Kolla här vilket fack du ska tillhöra. Förutom LO-facken finns också SAC-Syndikalisterna. Har du frågor om sommar- eller extrajobbet så bör du vända dig till det fack som organiserar dina arbetskamrater. Hör med dom vilket fack dom är med i. Annars kan du vända dig till Fackets hjälptelefon på 020-56 00 56.

Kommunals rekommendation för feriejobben sommaren 2011:

  • För feriearbetande 16- och 17-åringar bör lön utgå med lägst 59 kronor per timme.
  • För feriearbetande 18- och 19-åringar bör lön utgå med lägst 73 kronor per timme.

Läs gärna lite i tidningen Kommunalarbetaren, som alla medlemmar i Kommunal får.

3 reaktioner på ”Till dig med sommarjobb

  1. 59 sketna kronor som de dessutom slipper betala sociala avgifter för och de jävlarna gnäller om att de vill att unga ska ha lägre lön….

  2. Vilket trams!
    Du lever kvar på 1800-talet med ditt snack om arbetare, kapitalister etc.

    Tror du på fullaste allvar att saker och ting hde varit speciellt effektivt eller producerats efter efterfrågan om staten ägt allting?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s