Bostad åt alla!

Klostergården

Demonstration
3 september 14:00
Stortorget
Lund

Alla vet det. Varje år är det samma visa. Bostadsbristen exploderar varje september och i år har det slagit rekord igen. Det byggs för lite och det som byggs är för dyrt. Fantasin om att dyra bostäder skulle skapa flyttkedjor som öppnade upp billiga lägenheter är för länge sedan krossad av erfarenheten i Lund. Det är bara de redan rika som flyttar in från andra städer och knuffar undan oss andra. Våra områden gentrifieras, hyrorna höjs och krisen blir värre. Ockupationsrörelsens erfarenheter av hur tomma hus hålls tomma för spekulationsyften är i färskt minne för oss fortfarande. Kommunen har uppenbarligen ingen vilja att lösa situationen utan försöker bygga ett Lunds lilla torg på botulfsplatsen, stöttar lokala byggherrar som Arne Paulsen i områden som Klostergården där de boende protesterat mot dyra bostadsrätter och en onödig arena. De vägrar vare sig bygga billiga hyresrätter eller låta människor bruka tomma byggnader. Nog är nog. Vi är inte förvånade. I slutändan kommer vår långa kamp genom ockupationer, demonstrationer och blockader vinna. Bostad åt alla!

Arrangörer: Första Linjen, Virvelvinden och Ockupantscenen.se

Checka in eventet på Facebook

Idag läser vi i Sydsvenskan om Akelius – byggkapitalisten – som sitter på miljarder och styr över skånska bostäder. Helt utan insyn eller möjlighet att påverka för vanligt folk. ”Hyreshuskungen Roger Akelius tackar svenska lagar för miljardvinster. Pengarna hjälper företaget att växa utomlands.” Självklart skattar inte gubben, där han sitter i sin kåk på Bahamas. För skatt det kan han. Författare som han är till en bok om skatteplanering, dvs hur man som miljonär ska slippa betala skatt.

Annonser

5 reaktioner på ”Bostad åt alla!

 1. Hej,
  Jag har funderat seriöst i åtskilliga dagar hur man kan lösa bostadsbristen i just Sverige.
  Jag har ett antal lösningar, men de är inte politiskt korrekta.

  Kan ni ge mig några av era förslag?
  Nu menar jag seriösa förslag för att lösa bostadsbristen, inte bara direkta personangrepp på mig.
  Vem ska bygga?
  Hur ska bygget finansieras?
  Hur pass stor del av hyreskostnaden ska den boende själv betala?

  Vänligen
  Roger

 2. Du får gärna komma med förslag, trots att dessa inte är ”politiskt korrekta”. Den här bloggen är nog så långt ifrån ”politisk korrekthet” man kan tänka sig. Även om jag inte riktigt förstår vad begreppet betyder (det verkar vara en sådan term som folk slänger sig med lite hursomhelst).

  Vi är för att alla företag som är av stor samhällelig betydelse – såsom exempelvis Akelius – socialiseras. Dvs att de tas över av samhället, och inte minst brukarna, och styrs demokratiskt. På så sätt kan byggandet och bostadssituationen utgå från de berördas behov, alldeles oavsett en viss satsning är en plus- eller minus-historia.

  Hur pass stor del av hyreskostnaden en person ska betala borde utgå från vilket behov denna person har samt hur stor yta och kvalitet denne får. För att detta system inte ska slå snett förordar vi en historiskt exempellös beskattning av de med de högsta inkomsterna och de största förmögenheterna och konfiskering av de egendomar som står i motsättning till majoritetens vilja och behov. Detta kräver en folklig resning att jämföra med de i de arabiska länderna, men det kommer också vara det enda sättet att en gång för alla bli av med klassorättvisorna och marknadens diktatur.

  ps. Menar du att det i blogginlägget förekom personangrepp? Vad i så fall?

 3. Många tack för ett intressant svar.
  Jag försöker förstå hur du tänker, men jag ser inte konsekvenserna.

  Kan du ange lite vad skillnaden blir i praktiken. Idag äger Akelius Foundation via dotterbolag 35 000 lägenheter. Jag funderar på om det verkligen kan bli någon skillnad efter en konfiskering där ägandet övergår till samhället.

  1994 satsade jag mitt då intjänade kapital. Sedan dess har jag aldrig tagit ut någon ersättning det vill säga lön, arvode, utdelningen eller liknande. Allt överskott i bolaget har använts för att köpa eller bygga nya bostäder frånsett 100 miljoner till offen för jordbävningen på Haiti och lika mycket till barnhem i Indien.

  Eftersom jag inte har tagit ut några pengar så har det aldrig funnits möjlighet till en ”historiskt exempellös beskattning”. Vad kan vara skillnad till ditt förslag?

  Ägarna styr idag företaget som en diktatur med plutokrati. Jag förespråkar demokrati för ett land, men jag förstår att Du indikerar demokrati även för företag.
  Finns det egentligen någon fördel? För att styra ett företag antingen det gäller via demokrati eller via diktatur mäste du ha en verkställande chef under en styrelse. Den enda skillnaden jag ser är att en demokrati skulle kunna välja in trevliga styrelsemedlemmar bland de boende. Vi har istället valt in personer som har aktuell kunskap; modell det är bättre med en utbildad erfaren pilot än att demokratiskt välja piloter bland passagerarna. En ledamot har lång finanserfarenhet för att skydda bolaget mot finanskriser, en annan ledamot är arkitekt och byggnadsledare för att ta till vara utveckling för de boende, etcetera. Självklart utgår vi från de boendes önskemål, det är hela affärsidén eftersom vi säljer det vill säga hyr ut till dem. Jag hittar inget exempel där demokrati skulle vara bättre?

  Du skriver; de boendes behov utan hänsyn till kostnad. Det du säger är att bolaget prioriterar fel. Vad innebär detta konkret? Vill du sänka hyran för att minska bygge av nya lägenheter? Vill du spara kostnader på att sanera klotter för att tapetsera om i lägenheten? Bolaget får in pengar i form av hyra och alla pengar används i bolaget frånsett att betala skatter. Kan du ge exempel på vad du anser att vi ska satsa mindre på, eftersom det är enda möjligheten att satsa på något annat.

  Jag ser fram emot ditt svar
  Vänligen
  Roger Akelius

 4. (Ledsen för sent svar. Har helt enkelt inte känt någon större lust att debattera med en skattetaliban till kapitalist som går in och framställer sig som nån välgörare. Plockade upp stafettpinnen efter att en vän till mig blivit utskälld efter att ha krävt tillbaka pengar från ditt bolag, där ni tagit ut för mycket i hyra)

  Inser du inte själv hur du dumförklarar dina egna hyresgäster? Det är väl självklart att hyresgäster som har demokratisk kontroll över sina bostäder väljer kompetenta människor till de uppdrag som är i fråga. Din jämförelse med passagerare som väljer en pilot som med säkerhet kommer föra dem till döden är fullkomligt barock.

  Du frågar på vilka sätt bolag prioriterar fel. Jag är inte intresserade av att de prioriterar öht i grund och botten. Jag är emot bolag som kontrollerar människors öden, oavsett om dessa heter Ericsson eller Akelius. Detta innebär dock inte att jag är mot att det produceras mobiler eller byggs hus. Det är dels en demokratisk fråga – att i klassamhället aldrig ha möjligheten att förändra sin verklighet pga den extrema koncentration av makt vi ser idag (och som bara ökar), och det är dels en fråga om att ingen ska ha rätten att tjäna stora pengar (oavsett om de är aktieägare, chefer eller styrelseledamöter, eller jätte-jätte-snälla kapitalister som tycker jätte-jättesynd om barnen i Indien) på människors grundläggande behov av tak över huvudet.

  Så, ja, jag ”indikerar” demokrati även på det ekonomiska området.

  Och ett avslutande förtydligande: Vi socialister kritiserar ett system som kräver att man inom detta systemet hela tiden måste pressa arbetskraften och lura konsumenterna med reklam för att inte gå under i konkurrensen. Det är alltså inte den enskilda kapitalisten det är fel på (även om man bör ställa en hel del moraliska krav på folk som vältrar sig i miljoner samtidigt som människor svälter ihjäl eller sover på en parbänk) utan det system som denne – likt arbetaren – tvingat inordna sig under. Som det ser ut nu har dock det här systemet inte mycket mer än 100 år kvar att leva, precis som mänskligheten som sådan, då systemets extrema jakt på fossila bränslen för att upprätthålla profiten bäddat för en fullständig kollaps av vårt nuvarande klimat.

  Nästa gång du bestämmer dig för att fläska iväg några hundra miljoner förslår jag därför att du gör detta till antikapitalistiska och klimatkämpande organisationer och projekt, så vi i framtiden kan minimera antalet ”natur”katastrofer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s