Nedräkning inför Occupy Malmö

Vi inleder här en liten följetong om revolutionsåret 2011 och våra tankar kring politisk kamp. Vi gör det som en nedräkning till Occupy Malmö som äger rum på lördag den 29 oktober klockan 15.00 på Stortorget.

Världen skälver igen. Sammanbrottet för diktaturerna i Nordafrika har sänt chockvågor genom världsordningen och elektrifierat vanliga, unga, arbetande, lidande, kämpande människor från New York till Malaysia: nu tar vi saken i egna händer. Polisbrutaliteten, bostadsbristen, evighetspresidenterna, arbetslösheten, utförsäljningarna, rättslösheten, de galopperande klyftorna har gått för långt: vi samlas nu. Vi går ut på gatorna nu. Vi tar torgen i besittning, håller möten, marscherar, strejkar, vi kräver de styrandes fall.

Vintern 2011 blev Tahrir-torget signalen till ett globalt uppsving för social kamp. Några månader senare föll kapitalismen ned ännu ett snäpp i sin långa färd mot natt och kastade ut ytterligare några miljoner människor i hårdare kamp för överlevnad. I Europa tar krisen form av en utdragen slakt på välfärden. För att rädda storbankernas vinster måste grekerna skära bort allt de har av gemensamma tillgångar och skyddsnät; samma recept skrivs ut till land efter land. Men kampen har nått också Europa. I Grekland strider fackföreningar, ungdomsgrupper, vänsterpartier för varje tum av sin mark, mot det privata kapitalets invasion; i Spanien sprider sig proteströrelsen från de stora torgen till de vanliga kvarteren; i England, Italien, Irland ropar hundratusentals i fackens demonstrationsled. I Danmark har ett antikapitalistisk parti, Enhedslisten, just gått framåt som inget annat parti i folketingsvalet.

Och här? Här är det ännu tyst. Sverige står still. Inte för att det saknas problem i vårt land: en offentlig sektor som bit för bit tas över av kapitalet, en vårdsektor som får förfalla, förorter som gradvis förskjuts ur samhället, poliser som plötsligt bryter sig in hos oskyldiga familjer, tusentals SAAB-jobb som äventyras utan att någon ingriper, unga och ”invandrare” som inte får jobb hur många de än söker, anställningar som klipps upp i permanent osäkerhet, arbetare som övervakas och hetsas ännu hårdare, inkomstklyftor mellan män och kvinnor som växer, trupper som sänds att kriga i Afghanistan, ett motorvägsbygge runt Stockholm som blir vårt lands största moderna infrastrukturprojekt… Listan kan göras längre.

Fortsättning följer imorgon

Läs mer:
Hur rik är varje svensk?
Occupy Wall Street har rätt
”Från Nord till Syd, från Öst till Väst, kampen går från kust till kust”
Vi är 99 procent

DN1,DN2,SVD2,GP1,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s