Nedräkning inför Occupy Malmö 2

fortsättning på gårdagens Nedräkning inför Occupy Malmö

En resning händer inte av sig själv. Inte heller kan den dikteras fram. Ingen individ, inget parti, ingen liten grupp av smarta strateger kan sätta ett samhälle i gungning: det är en uppenbar lärdom av 2011 års revolutioner och revolter, från Tunis till London. Saker händer först när massor av människor strömmar till från alla håll, ser varandra med nya ögon, finner de gemensamma nämnarna – allt som varit så fel så länge och som nu ska rättas till. Det är social rörelse som skapar skalvet.

Om det är något Sverige lider brist på är det just detta: social rörelse. Våra en gång så stolta rörelser – fackföreningsrörelsen, kvinnorörelsen, miljörörelsen, antikrigsrörelsen – ligger till största delen i dvala, nedfrysta, stelnade. Det är det vi först av allt behöver ändra på. Vi måste hitta nya sätt att komma i rörelse.

Ett uppsving för rörelser i Sverige kan inte beställas eller trollas fram. Men vi som tror att något är i grunden fel på vårt samhälle, vi som ryst i kroppen och glött i kinderna när vi sett scenerna från Egypten och Spanien, vi som längtar efter att människor ska kräva sin rätt även här behöver komma samman redan nu. Vi behöver prata med varandra. Vi behöver utbyta erfarenheter, lära oss hur man kan göra, jobba ihop oss och, framför allt, agera i varje miljö i våra vardagsliv där fronterna dras.

När egyptiska aktivister utlyste demonstration till den 25 januari 2011 var det få av dem som trodde på fler än några tusen. Det kom femtio tusen, hundra tusen och sedan var skredet igång. Men för att driva revolutionen till seger krävdes organisation, för att försvara den krävdes organisation, för att bekämpa den nu styrande militärjuntan och hålla islamisterna borta från makten och sy ihop strejkvågorna och universitetsockupationerna och bonderörelserna krävs även nu organisation: det är med organisation Egyptens framtid står och faller.

I de egyptiska händelsernas centrum står en liten grupp – de var inte fler än ett par hundra när allting började– av revolutionära socialister. De har varit med och utlyst samtliga stora demonstrationer sedan revolutionen startade. De jobbar hårt med att organisera fria fackföreningar i fabriker och på bomullsodlingar, de bloggar och fotograferar och sprider tidningar och möter aktivister från andra inriktningar: de rinner som ett kvicksilver genom Egyptens sociala rörelser. De gör ingenting för att ta över dem, stämpla dem som sina projekt; det är inte det som är deras ambition. De bygger rörelser.

Vi vill vara Sveriges revolutionära socialister. Två samhällen kunde knappast vara mer olika än Egypten och Sverige, men en sak är universell: ingenting händer av sig självt, inte ens en jättelik sammanstrålning av människor. Det behövs någon som utlyser den där demonstrationen, ställer sig upp på den där arbetsplatsen, skickar ut det där blogginlägget i precis rätt stund.

Läs mer: ”Hade vi vapen skulle vi använt dom”
Röda Malmö: Kom ut och ockupera

SvD SvD2 DN DN2 DN3 AB AB2 GP HD HD2 SkD SkD2 Svt

En reaktion på ”Nedräkning inför Occupy Malmö 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s