Vilka är det som demonstrerar i Stockholm idag?

Antirasister samlas till motdemonstration under namnet "Vi är 94%"
Antirasister samlas till motdemonstration under namnet "Vi är 94%"

Det pågår ett generationsskifte inom svensk extremhöger. I tio år har de årliga Salemmanifestationerna varit ett enande nav för de nationella grupperingarna och partierna att samlas runt. Ganska snart gick dock manifestationen från att vara enande till att bli splittrande och landade i konkurrens mellan olika organisationsprojekt. Marscherna nådde sin kulmen 2003, men har därefter alltjämt minskat i deltagarantal.

Arrangörerna insåg att de behöva förnya marschen för att den inte skulle förlora sin relevans. 2010 brände arrangörerna i Salemfonden allt sitt krut och sköt till alla ekonomiska resurser de hade. Manifestationen fyllde 10 år, och det var nu eller aldrig de skulle vända den negativa trenden. Satsningen misslyckades fatalt och kort därpå lade nyhetssajten Info-14, som i alla år varit drivkraften bakom Salemfonden, ned.

Info-14s centralfigur, Robert Vesterlund, som  i mer än 15 års tid varit den centrala organisatören inom svensk utomparlamentarisk nationalism lämnade rörelsen för att istället satsa på sitt privatliv och företag. I det ögonblicket dog också Fria nationalister, ett nätverk av aktivister som Info-14 länge försökt bygga upp kring marschen.

Således var det få som förvånades när Salemfonden den 18 september 2011 deklarerade att de lägger ner sin verksamhet. I sitt sista uttalande öppnade Salemfonden för att nya arrangörer kunde få ta över marschen, men att den då behövde ”bestå [sic] av nytt blod och helt ny struktur”. Kravet var att manifestationen även i fortsättningen skulle vara ”tvärpolitiskt nationell så varje befintlig svenskvänlig organisation, parti och individ kan legitimera och motivera sitt deltagande”.

En knapp månad senare hade en ny arrangörsgrupp bildats. Dess ledning utgjordes av några gamla veteraner (Stefan Jacobsson, Victor Sjölund och Thomas Ölund, samtliga med bakgrund i Salemfonden) och en ny sammanslutning av högergrupper som medarrangörer. Den största nyheten var att man flyttade in manifestationen från Salem till centrala Stockholm. Vidare gavs evenemanget en tydligare politisk udd riktad mot “etablissemanget”.

Budkaveln summerade budskapet: ”Svenskar måste enas och säga nej till statligt sanktionerad svenskfientlighet. Svenskar måste ställa sig upp, skuldra mot skuldra och ta ställning för sig själva och vårt gemensamma arv. I denna protest måste vi eftersträva bredd och förstå att fienden inte är den som inte håller med om alla dina eller ditt partis idéer – utan att fienden är den som svikit vårt folk eller den som rent faktiskt angriper oss”.

Motståndsmän i kylan

Sverigedemokraternas inträde i riksdagen har förändrat hela det politiska landskapet för den utomparlamentariska extremhögern. Ett nytt politiskt utrymme har öppnats och en ny generation som tagit över håller på att radikalisera den nationella rörelsen. För en del organisationer har detta orsakat  kris, för andra en nytändning.

En organisation som haft stora problem att förändra sig är Svenska motståndsrörelsen. Organisationen har de senaste tio åren gått i en allt våldsammare riktning och kommit att bli en isolerad politisk sekt. Den våldsamma kader som skolades i de konfrontationer som ofta uppstod kring organisationens torgmöten förde med sig våldet även in i organisationens interna konflikter, vilket fått en förlamade effekt på SMRs arbete. De senaste åren har SMR därför drabbats av åtskilliga avhopp och förlorat sin närvaro på gatuplan.

En av SMRs långvariga ledare, Magnus Söderman, lämnade organisationen under våren och under följande halvår kom ytterligare medlemmar att göra honom sällskap. De avhoppade medlemmarna samlades kring Södermans tankesmedja Nordengruppen och närmade sig övriga nationella grupperingar just i den stund som diskussionerna om att ta över efter Salemfonden påbörjades.

Även inom Svenska motståndsrörelsen fördes en diskussion om att ta initiativ till en ny demonstration som kunde ta vid där Salemmanifestationen slutade. SMR bjöd sommaren 2011 in de andra organisationerna  med syfte att få till stånd en ny ”tvärnationell” arrangörsgrupp på temat “Stoppa svenskfientligheten”. Så blev det dock inte, istället gick de andra organisationerna bakom ryggen på SMR och tog initiativ till den nya manifestationen. Den nya organisationen samarbetade med SMR-avhopparna, samtidigt som Svenska motståndsrörelsen medvetet utelämnades från samarbetet. Den 12 oktober kungjordes den nya arrangörsgruppen för ”nya Salem”. Den bestod av Nationaldemokraterna, Förbundet nationell ungdom (fd Fria nationalister), Svenskarnas parti (fd Nationalsocialistisk front) och Södermans projekt, Nordengruppen.

Läs resten av artikeln på Vi är 94%

Svensson: Stockholm: Vi är 94% som är mot nazistmarschen

6 reaktioner på ”Vilka är det som demonstrerar i Stockholm idag?

 1. Hej. Bra redogörelse, men ena hälften saknas ju. Vad jag förstår ska ju vänstern demonstrera idag också, dessa redogör du inte alls för så rubriken blir ju missvisande 🙂

 2. Det är inte ”vänstern” som demonstrerar mot rasisterna idag. Det är folk som är mot rasism. Svårare än så är det inte. Däremot så är vänstern och fackföreningsfolk definitivt överrepresenterade i den antirasistiska rörelsen. Varför det är så kan man ju fråga sig, men det är en annan diskussion.

 3. Skall dra på mig slipsen, fara in och fira tolerans, visa världen att vi folket i Sverige står för människovärde. Som uppfinnare själv så vill jag också försvara Alfred Nobels minne, den mest internationellt kända uppfinnaren vi har haft, inga nazister skall sola sig i glansen när världen firar några av världens skarpaste hjärnor. (Räknar alltid bort riksbankens skymf mot Nobel och Norges dumhet.)

 4. vilka, eller vilken myndighet är så korkad att tillåta demonstrationer den 10/12, Nobeldagen infaller alltid samma datum, det måste tom. utfärdarna veta om!!!! ELLER?? Om det varit sosseregering, då hade jag förstått, allt som kan göras vad gäller att visa ”överklassen”, vilka som bestämmer, det är ju stora problem för DEM, men nu,med ALLIANSEN, och när vi skall visa Sverige utåt för massor av besökare från andra länder, då har vi i värsta fall en lynchmobb lös, VAD ÄR AVSIKTEN?? undrar en skattebetalande pensionär, som tröttnat på arbetsskygga ungdomar,. som inget annat gör än än ställer till det för samhället, skicka dem till Norrland, där behövs arbetskraft i skogar och gruvor!!!

 5. Skånskan,
  Nu visade vi upp ett Sverige där nazister och rasister är en liten minoritet omgiven av dramatiskt mycket större demonstrationer för människovärde och tolerans. Ett finare Sverige KAN vi inte visa upp.

  Jag är hjärtligt trött på 40-talister som fick allt de ville av sin föräldrageneration, eldade upp all olja och konsumerade allt i sin väg, aldrig gick arbetslösa och tror att ”det är bara att skaffa ett jobb”. När generation glufs-glufs villalån lagom bortinflaterade så var det dags att skydda sparkontot och inflationsbekämpning infördes av Kjell Olof Feldt, sedan dess har vi haft permanent massarbetslöshet, särskilt för sina barn.

  Så, skit på dig gubbjävel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s