Kapitalism? Nej tack!

“Kapitalism? Nej tack!” är en kampanj med syftet att gå till motoffensiv mot den nyliberala politik som blivit härskande religion i riksdag och regering. Kampanjen är startad av Socialistiska Partiet men vänder sig till alla människor och organisationer som delar den grundläggande insikten om att kapitalismen passerat sitt “bäst före”-datum.

Med flygblad, pamfletter, klister-märken, pins och affischer vill vi väcka frågan om det här systemets framtid. Kapitalismens nuvarande kris – med Grekland som sitt tydligaste exempel – är global. Den har ännu inte drabbat vårt land med sin fulla kraft, men redan nu ser vi hur samhället inte kan erbjuda en lösning på sociala orättvisor, arbetslöshet och klimatförändringar.

Vi ser vad omsorgen av våra gamla är värd när kapitalisterna tar över driften. Vi ser hur kriminaliteten tar tag i våra storstäder därför att unga inte ser en framtid eller utväg från de segregerade områden där bostadsföretagen gör allt för att hålla nere underhållet och höja hyrorna. I produktionen behandlas vi som maskiner som när som helst kan bytas ut när företagen får för sig att “rationalisera”. Den offentliga sektorn går på knäna i brist på resurser och de anställda pressas och stressas till max. Bemanningsföretagen har släppts fram för att splittra vår kollektiva styrka och pressa lönerna. Förändringarna av vårt klimat är en tickande bomb som eliten blundar för därför att en hållbar utveckling står i motsättning till aktieägarnas vinsthunger.

Men vi kan inte blunda. Vi – majoriteten av Sveriges- och världens befolkning – som alla tjänar på ett avskaffande av vansinnet är de enda som kan vända utvecklingen. Vi är fler än de som lever i lyxvillor och har miljoner på banken. Vi är tillsammans mäktigare än alla chefer och byråkrater och en starkare röst än de politiker som bevisligen inte klarar av att sköta sina jobb.

Vi behöver vara ärliga mot oss själva och ta en funderare över om det här samhället, och den politik som göder det, är bra för oss människor eller om det lever ett eget liv utan hänsyn till majoriteten. Med den här kampanjen hoppas vi ge bränsle till just detta.

Kontakta info@socialistiskapartiet.se om du vill delta i arbetet.

Har du Facebook? Anslut dig då till kampanj-sidan “Kapitalism? Nej Tack

Vill du få mer kött på benen? Läs “Förslag till Krismanifest

 

DN DN2 SvD SvD2 AB AB2 GP HD SkD

4 reaktioner på ”Kapitalism? Nej tack!

 1. Jag känner mig ANTIKAPITALISTISK idag och extra revolutionär.

  Ska kasta lite bajs på macdonnals fönster ….

 2. Det är tack vare kapitalismen som du har en dator och kan skriva dina inlägg på. Careful what you wish for…

  Om du inte redan visste, så kan jag meddela att vi idag INTE har kapitalism, åtminstone inte fullt ut. Som du vet så ”hjälper” staten till att välja vinnarna och förlorarna, genom att skjuta till med VÅRA skattepengar för att vissa företag/banker ska klara sig när det krisar. Att dom som får hjälp av staten sedan tar ut feta bonusar (igen, våra pengar) är förjävligt, kriminellt rent ut sagt. Däremot är det inga som helst fel för nån som tex Steve Jobs att ta ut bonusar och köpa lyxvillor, eftersom Apple på ett rättvist sätt konkurrerar UTAN statlig inblandning – endast med gedigna produkter som konsumenten eftersträvar. Vad är felet i det? Nöjda kunder = vinst för företaget = företaget expanderar och anställer fler (skapar jobb). Alla blir nöjda.

  Hade vi haft en fri marknad hade dessa banker och företag slagits ut för länge sen om de inte lyckas hålla måttet. Det är just det som är felet idag, att staten blandar sig i nåt som ska vara en fri marknad. Kapitalism är det bästa system vi känner till idag. Socialism/kommunism borde man kunna lämna bakom sig vid det här laget, det funger bara inte.

  Dessutom ska väl socialismen stå för ett ”rättvist” samhälle, jag tycker att det är ytterst omoraliskt att med våld ta andra människors surt förvärvade pengar (genom skatt). Om en socialist inte har mage att gå över till sin granne och under pistolhot själv ta pengar från denne, så borde man heller inte be staten göra det åt en… Spelar ingen roll hur man vrider och vänder på det, skatter är stöld.

  Jag bör tilläga att jag heller inte sympatiserar med Moderaterna, skatterna är fortfarande bland dom högsta i världen. Det säger säger ju allt, om folk tycker skatterna är för höga, så finns det heller ingen motivation till att tex starta ett eget företag, man får ju ändå inte behålla nåt själv, det resulterar i färre nystartade företag = färre jobb. Visst, staten/offentliga sektorn kan också skapa jobb, men inga produktiva. Så låg skatt som möjligt för alla är målet. De som känner att de vill hjälpa andra är såklart välkomna att göra det, jag beundrar såna människor, men det ska inte göras genom tvång. Det är just det som är grundpelaren i kapitalism – volontärism. Ingen bestämmer över hur DINA pengar spenderas. I slutändan är kapitalism det mest rättvisa systemet av alla.

  Om du tror på evolutionen så borde du också tro på kapitalism, det är samma princip – endast de bästa/konkurrenskraftigaste överlever på en fri marknad, alla andra försvinner. Du hade aldrig kunnat få en fin platt-tv för några få tusenlappar om det inte vore för de många tillverkare som tävlar med varann och ständigt pressar sina priser.

  Glöm inte bort att staten VILL att du ska vara beroende av den, det är så dom kan fortsätta stjäla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s