Vänsterpartiets grundläggande brister

”Utan en ordentlig utomparlamentarisk praktik och strategi blir man som Vänsterpartiet det rådande systemets och parlamentarismens fånge.”

”Om vi ska bygga världens bästa välfärd måste vi stoppa läckaget av skattepengar från välfärden till privata företag”. Dessa ord fälldes av Lars Ohly på Vänsterpartiets egentliga valrörelseupptakt i sörmländska Gnesta nu i helgen. Dessutom lade han fram mer detaljerade förslag om hur man ska få bort vinstintresset från skolväsendet. Allt detta är utmärkt och särskiljer Vänsterpartiet från de övriga riksdagspartierna.

Emellertid påpekade även Ohly att ”lagstiftningar på flera områden är inte aktuellt i dagsläget”. Man kan då fråga sig Ohly och Vänsterpartiet hur man exempelvis ska kunna komma åt de stora privata bolagen inom vårdsektorn – som Capio, Attendo, Aleris med flera – bolag som årligen plundrar det allmänna på miljardbelopp? Varför bara nöja sig med skolan? Och hur rimmar det med parollen ”världens bästa välfärd utan privata vinster”, som Ohly tidigare i sommar trummade fram i sitt tal under Almedalsveckan?

Tyvärr är det inte ovanligt att Vänsterpartiet garnerar sin politik med ofullständigheter och motsägelser av det här slaget. Vi socialister tror att det beror på att partiet dras med tre grundläggande brister:

– Vänsterpartiet är i sin ekonomiska politik fången inom de ramar som det kapitalistiska systemet sätter. När man talar om vilka resurser som finns till att bygga den sociala välfärden exkluderar man, precis som alla de andra riksdagspartierna, nästan helt de enorma rikedomar som ackumuleras i det privata näringslivet. De årliga aktieutdelningarna, som överstiger 200 miljarder kronor, ses som förbjuden frukt utanför politikens aktionsradie. Det är symptomatiskt att den modesta förmögenhetsskatt på ynka tre miljarder, som man tillsammans med sina oppositionskamrater i S och Mp vill återinföra, är tänkt att ske ”i bred dialog med näringslivet”. I och med samarbetet med S och Mp böjer sig också Vänsterpartiet för de nyliberala kriterier – budgetöverskott, överskottsmål, oberoende riksbank, etc – som under lång tid dikterat den svenska ekonomiska politiken.

-Om Vänsterpartiet torgför radikalare uppfattningar stannar det ofta vid ”önskelistor”, ståndpunkter som inte partiet driver här och nu utan mer är drömmar om vad som skulle kunna göras i en annan bättre framtida värld. Det kan illustreras med hur Ohly i sitt Almedalstal nu i sommar målade upp partiets välfärdsvisioner: ”Det ska inte vara dyrare att gå till tandläkaren än att gå till doktorn”, ”vi i Vänsterpartiet vill införa en avgiftsfri kollektivtrafik med tätare turer”, och så vidare. Det här är dock inga krav som finns med i partiets valplattform eller som man på något sätt försöker bygga opinion runt omkring utan just bara drömmar för framtiden. Det är talande nog också en skriande diskrepans mellan de tankar om socialism, jämlikhet och internationell solidaritet som man kan ta del av i partiprogrammet och partiets faktiska vardagspolitik.

-Vänsterpartiet saknar en radikal strategi för samhällsförändring. Visst finns det enskilda partimedlemmar som gör ett gott jobb inom fackföreningar och sociala rörelser, men partiet är i hög grad renons på medvetna kollektiva ingripanden i dessa sammanhang. Det här är grunden till att Vänsterpartiet ingått i valsamverkan med S och Mp. Trots att man till stora delar nödgats att göra avkall på sin egna politik, resonerar man som så att det i alla fall i någon mån förskjuter politiken åt vänster. Sedan är det en annan femma att man tvingas svälja såväl att Sverige deltar i imperialistiska militära expeditioner som att den sociala välfärden invaderas av privata vinstintressen. Utan en ordentlig utomparlamentarisk praktik och strategi blir man som Vänsterpartiet det rådande systemets och parlamentarismens fånge.

Nu närmar sig riksdagsvalet i en tid då radikala krafter i det svenska samhället är ytterligt tilbakapressade. Självklart ser vi socialister det som oerhört angeläget att den borgerliga Alliansen efter höstens val tvingas lämna statsrådstaburetterna och Rosenbad. Men än väsentligare, för att decennier av ensidig klasspolitik till kapitalets fromma ska kunna brytas, är att få till stånd utomparlamentariska mobiliseringar – över särskiljande partigränser – i vardagspolitisk dagskamp.

Bloggat: SvenssonRöda Göinge,
I media: DN1, 2, 3, 4, GP1, 2, 3, 4, 5, AB,

14 reaktioner på ”Vänsterpartiets grundläggande brister

  1. Och felet med att pengar hamnar i det privata näringslivet är…?

    Jag menar, det är ju inte så att en stor del av dessa pengar skapar jobb åt andra, sätter fart på konsumtionen, investeras i fabriker, affärer och allt möjligt…

    Problemet är väl att ni vill kontrollera allt och inte låta människor lyckas.

  2. Ja, visst sticker det i ögonen på vänsterfolket att vissa har det bättre än andra…

    I er värld ska alla ha det lika dåligt och så länge någon sitter på gatan så ska vi alla sitta där i skiten.

    I verkligheten så är det så att klyftor är bra för samhällsutvecklingen så länge det ständigt förbättras på båda sidor av den – vilket det gör idag tack vare alliansen.

  3. De pengar som tagits av produktionen till aktieutdelningar är en direkt stöld från de som arbetat ihop värdet. Dessa miljarder används till två saker:
    1) Spekulation.
    2) Lyxkonsumtion som är förödande för klimatet.

    Vi vill inte kontrollera ett dugg – det är det kapitalisterna som vill. Vi vill demokratisera samhället och stödjer arbetarklassen i att slåss om det värde de skapat. Vår högsta önskan och vilja är att folket i det här landet styr över sina egna liv. Raka motsatsen till de ägare som bara ser arbetare som en maskin som ska ge profit.

    Svart på vitt: Vart tar det producerade vägen?

  4. Sofia (som antingen tillhör överklassen eller borde ta sig en rejäl funderar på vems ärenden hon egentligen går):

    ”Ja, visst sticker det i ögonen på vänsterfolket att vissa har det bättre än andra…”

    Korrekt. Vi är mot orättvisor och klassamhället.

    ”I er värld ska alla ha det lika dåligt och så länge någon sitter på gatan så ska vi alla sitta där i skiten.”

    Nej, det anser vi inte. Tvärtom kommer en omfördelningen av rikedomarna leda till att majoriteten får mer av ”kakan”. Sunt förnuft kallar jag det.

    ”I verkligheten så är det så att klyftor är bra för samhällsutvecklingen så länge det ständigt förbättras på båda sidor av den – vilket det gör idag tack vare alliansen.”

    Finns det någon arbetare i det här landet som anser att det är bra när deras chefer plockar ut mångmiljonbelopp och det de producerar används till spekulation och lyxartiklar åt miljardärer? Det förbättras inte ”på båda sidor”, det är rent skitsnack. Dagens generation har det sämre än sina föräldrar. Din ”samhällsutveckling” kan du komma med till de miljoner ryssar som i detta nu bittert skördar av klimatkaos skapat i ”utvecklingens” namn. Eller varför inte fråga de som går in i väggen därför att chefen tvingar dom att jobba hårdare och hårdare som nåt jävla slavsamhälle.

  5. Två fejkade damer som inte överhuvudtaget vet vad fördelningspolitik är! När fan blev det en naturlag att produktivitetsökningar enbart ska gå till lata kapitalisters vinst? Anna och Sofia my ass!

  6. Ni skriver ”De årliga aktieutdelningarna, som överstiger 200 miljarder kronor, ses som förbjuden frukt utanför politikens aktionsradie” men har ni tänkt på att pensionsfonderna är bland de största aktieägarna?

    och pension vill vi kanske ha…

    Förresten, var har socialismen lyckats? Nordkorea kanske?

  7. Surgubben

    Pensionsfonderna är en av aktörerna, det stämmer. Men vad är fel i det citerade? Man kan dessutom undra om du läst Matte A. Som om valet står mellan att spekulera med pensionsfonder eller att inte få någon pension öht. Dagis-retorik. Precis som ditt exempel med Nordkorea. Nej, socialismen har inte ”lyckats” någonstans. Det har dock inte kapitalismen heller, förutom för den lilla minoritet som skor sig på andra. Vi kan ju höra med dina ungars ungar om 70 år om de anser att kapitalismen ”lyckades”. Om de inte blivit klimatflyktingar eller helt enkelt dött av klimatkaoset.

    Torka dig under näsan och gör lite nytta för vår framtid istället.

  8. Socialismen har aldrig lyckats eftersom a) de revolutioner som genomförts inte har samordnats internationellt så att kapitaliets krafters reaktion har tvingat de unga socialiserade staterna att behålla proletariatets diktatur och permanenta det till just en diktatur. Och b) eftersom dessa diktaturer har gjort sådana groteska avsteg från Marx att det inte längre har varit socialism.

  9. V borde vara i opposition, inte enbart mot Allianzen men ocksaa mot alla partier som aer emot framdrivandet av en ny folkomroestning om EU-medlemskapet.

    Innan vi gaar ur EU kan inte Vaenstern foer allt i vaerlden driva en socialistisk politik i Sverige. Varfoer ens foersoeka?

Lämna en kommentar