Andreas Malm: Därför ansluter jag mig till Socialistiska partiet

Nedan en text skriven för Röda Lund av Andreas Malm om varför han väljer att ansluta sig till Socialistiska partiet och dess Lundaavdelning. I veckotidningen Internationalens första maj-nummer kommer en längre intervju med Andreas att finnas med. Köp det numret, eller ta en prenumeration idag!

”Efter 13 års öppet förhållande med Socialistiska Partiet har jag beslutat mig för att söka formellt medlemskap.

När så lång tid har gått och man ändå lever ihop politiskt känns det lika bra att flytta in, stadga sig, deklarera sin lojalitet offentligt. Det finns ingen anledning att romantisera den politiska hemlösheten (en av alla vår tids passiviserande individualistiska patologier). Själv har jag alltid trott på arbetarrörelsens klassiska uppmaning ”organisera dig!” – det är ju det jag vill att folk ska göra! – och då kan jag inte själv leva som privat atom.

För mig är SP det självklara valet. Det finns tusen och ett skäl, av olika art, som jag kommer att utveckla i senare texter. Låt mig bara räkna upp tio här:

1.) SP bedriver gräsrotsarbete i de folkrörelser som har potential att driva vårt land i rätt riktning: fackföreningsrörelsen, klimatrörelsen, ockupationsrörelsen, de olika solidaritetsrörelser som blommar upp emellanåt. Just den här typen av gräsrotsarbete är själva poängen med ett revolutionärt parti, som jag ser det. Efter ett drygt decennium av eget arbete i olika rörelser – främst Palestinarörelsen och klimatrörelsen – har jag ackumulerat en lång erfarenhet av att kamraterna från SP är de som tänker och verkar precis som jag önskar: demokratiskt, lyhört, radikalt, för att utveckla rörelserna så framgångsrikt som omständigheterna medger. Ofta handlar det bara om att formulera just potentialer, men sådan är nu vänsterns allmänna situation i vår del av världen – och det gäller att utveckla dem.

2.) SP har som ingen annan organisation i svensk vänster gjort ödmjukhet till en dygd. Det låter som flumknas, men det är viktig sanning. SP är inte bara en samling ovanligt fantastiska människor (en fördel med partiets litenhet är att man kan lära känna tillräckligt många för att få bra kläm på det) utan också en organisation som förhåller sig ödmjukt till inre åsiktskillnader, till vänsterns historiska problem och, inte minst, till de sociala rörelser vi arbetar i. Andra vänsterorganisationer – vi behöver inte nämna några namn – gör allt för att ta över rörelser och förvandla dem till sina egna: ett säkert, många gånger upprepat recept för att ta död på dem. Det gör inte SP.

3.) SP är ekosocialistiskt! Fjärde internationalen är ekosocialistiskt! Ekosocialismen som politiskt koncept har utvecklats och fortsätter att utvecklas av kamrater i denna rörelse – say no more!!!

4.) Ilham Moussaid. Say no more igen!

5.) NPA NPA NPA!

6.) Fire Alarm av Michael Löwy är kanske den bästa bok som publicerats de senaste tio åren. Den går rakt in i själen.

7.) Omställningen av svensk bilindustri är en huvuduppgift för den radikala rödgröna vänstern. Läs mer i Röda rummet!

8.) Ernest Mandel är den främste marxisten i världen efter andra världskriget och inspirerar mig i mitt arbete, min forskning, som ingen annan, år efter år.

9.) Den fria marxism som strålat ut från Fjärde internationalens kretsar och besläktade miljöer – se bara på New Left Review och Verso – under de senaste decennierna är den öppnaste, mest nyskapande, receptiva, odogmatiska marxism världen känner.

10.) SP kan, liksom sina systerorganisationer i Frankrike, England, Danmark, Tyskland osv, arbeta för enighet inom den svenska vänstern. Ett medlemskap i SP är ett medlemskap i Sveriges radikala vänster, utan sektgränser, partichauvinism eller parlamentarisk avskärmning.

Jag skulle kunna fortsätta, och jag kommer att fortsätta – återstår att förklara
(bland mycket annat) varför jag, som länge var organiserad syndikalist, inte längre tror på syndikalismen eller SAC som politiska projekt – men det här är nog för nu.

/Andreas Malm”

Från wikipedia:

Sedan 2006 har Andreas Malm varit en flitig debattör inom klimatfrågan. Han har skrivit boken Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent (2007), där han beskriver klimatkrisen. Sedan 2007 är Malm aktiv inom aktionsgruppen Klimax som gör civil olydnads-aktioner för att skapa uppmärksamhet om växthuseffekten. Han sitter i styrelsen för Klimataktion, sedan lanseringen den 18 maj 2008.

I en ledarkrönika i Arbetaren meddelade han i april 2009 att han nu börjat arbeta som doktorand i projektet Lucid vid Lunds universitet, i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt där han ska studera de fossila bränslenas roll i kapitalackumulationen.

Böcker av Andreas Malm:

Röda Malmö: Intressant möte om ekosocialism

Intressant Läs även andra bloggares åsikter om

12 reaktioner på ”Andreas Malm: Därför ansluter jag mig till Socialistiska partiet

 1. Äntligen!

  Jag överdriver inte om jag säger att nyheten om att Andreas Malm går vidare i kampen och nu söker medlemskap i första hand i Fjärde Internationalen och därmed i Socialistiska Partiet är det mest positiva som har hänt på länge inom den radikala vänstern. När V gått och allierat sig med Mp och S för att få en och annan ministerpost i en ev regering som kommer att bedriva fortsat borgerlig politik blir det så uppenbart att den radikala vänstern måste byggas till en stark antikapitalistisk pol i svensk politik med sikte på en antikapitalistisk konstellation på europeisk mark. När konsekventa socialister som Andreas tar ett sådant steg blir jag inte bara glad utan mer optimistisk än tidigare. Visst har det sagts att det inte finns några skäl för optimism och inte heller skäl för pessimism utan bara för revolution. Och visst är det sannt, men jag blir ändå mer optimism än tidigare. Välkommen Andreas – utmaningen är gigantisk, men idag känns det trevligare än på länge! Kampen går vidare!
  Alex

 2. Skulle tycka det var intressant och höra AM’s kritik av SAC utvecklas. Har svårt att se att man kan se SAC som utvecklandes i en negativ riktning de senaste åren, och eftersom AM rört sig i SAC/SUF:s miljö sedan typ 15 år så borde det ju innebär att det finns någon form av principiell kritik mot syndikalismen som vuxit fram.

 3. Helt okej för min del att Andreas tar politisk ställning.
  Socialistiska partiet är för min del ett skämt sen typ innan Kronstadt, men det hindrar inte min uppskattning för ett ställningstagande, för egen del skulle jag hellre dö mentalt än att joina SP, eller om man så vill då jag dött mentalt så kommer jag åxå ! .-)

 4. Vore intressant att se en kritik av SAC från herr Malm. Men jag tvivlar att den kommer att vara politisk, utan mer personligt ”de var dumma mot mig”. Vänstern kryllar av småpovar som då och då hoppar av olika ideologier eller organisationer med buller och bång eftersom de inte fått den uppmärksamhet deras ego tycker de förtjänar.

  Dessutom: Jag har aldrig skrivit ett öppet brev om jag gått med i nån jävla förening och kommer heller aldrig att göra det. Tycker det är pinsamt när folk gör det också (även fast det är folk som publicerat lite böcker och skrivit i DN), ännu mer pinsamt att det publiceras så här.

 5. […] Andreas Malm i dagens Aftonbladet: ”Resultatet är ett globalt brus av berättelser om en tillvaro som rämnar. Apokalypsen skrivs inte längre i futurum: den är i detta nu, men den är ojämn och kombinerad – den drabbar enbart vissa, medan andra glider fram i sin förbifart – så som kapitalismens utveckling alltid har sett ut. Vi behöver alltså inte längre undersöka vad som kommer att hända om ingenting görs. Vi kan gå rakt ut i världen och se och lyssna till det som händer, därför att ingenting har gjorts.” […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s