En hel planet att bygga om

Kanske är det just så här de ser ut? Tecknen för en epok som går i graven och ett världsekonomiskt system mot sitt slut. Kalabaliken i Köpenhamn med kaotiska frontlinjer som korsar varandra, ihåligt ekande kompromisser, globala överlevnadsfrågor kontra småskuren profit- och maktpolitik, upphävandet av nyss självklara demokratiska rättigheter, oro och bävan inför framtiden…

Det kapitalistiska industrisamhällets knappt tvåhundraåriga historia står i en mening vid vägs ände. Inte så att det tackar för sig och slår igen butiken. Tvärtom, dess hänsynslösa kraft och logik befinner sig på frontalangrepp mot sociala behov världen över och planetens själva livsförutsättningar. Men systemets seger efter ”realsocialismens” fall har också medfört att det numera innesluter alla de komplexa motsättningar som följer av den rika elitens utplundring av jordens mänskliga och materiella resurser. I klimatkrisen och försöken att hantera denna sammanstrålar detta myller av motsättningar kring behov mot vinst, ansvar mot kortsynthet, solidaritet mot egenintresse, härskande klasser och grupper mot underkastade. Allt nu visat upp inför välden som ett storartat skådespel med fattiga mot rika, mäktiga mot maktlösa och gatan mot parlamentet.

Röda Lund tycker Marx har rätt. Foto: PROGRESSIVE PHOTOS
Foto: PROGRESSIVE PHOTOS

Krisen kring klimatet uttrycker själva kärnan i den kapitalistiska modellens oförenlighet med en socialt och ekologiskt hållbar världsutveckling. Modellen byggde på en förbrukning av fossila bränslen och ändliga råvaror i en ständigt ökande takt. Därmed skapades den formidabla överlägsenheten gentemot tidigare produktionssätt som alla byggde på förnybara biologiska förutsättningar. Likt jordbrukets uppkomst en gång utgjorde ett jättekliv för den mänskliga arten kom industrialismen att skapa nya världar. Men istället för att utveckla den historiska möjligheten bort från knappheten till hela mänsklighetens fromma – och i förlängningen överskrida sin egen förutsättning i uttömningen av ändliga resurser – byggde industrikapitalismen in sig i galopperande förbrukning. Dess utveckling kom att bygga på att under knappt två sekel förbränna energi från kol och olja som lagrats upp under årmiljoner. Idag står vi med notan i skälvande händer när själva klimatet storknat av följderna.

Det handlar inte om väderleksrapporten – utan om förutsättningarna för vår tillvaro. Och att när dessa förutsättningar knakar alla frågor ställs på nytt – men i hisnande perspektiv.

Vem ska bestämma vår framtid – en härskande social och ekonomisk elit eller världsbefolkningens stora arbetande och ännu maktlösa massor?

Vad ska sättas främst, mänsklighetens och våra livsbetingelsers gemensamma omsorg eller fåtalets vinstintresse?

Hur ska våra tillgångar skötas – genom gemensam demokratisk hushållning och framtidsplanering eller som ett allas snikna marknadskrig mot alla?

Frågorna har ställts gång på gång i människans historia – inte minst av alla dessa försök att ersätta kapitalismen som strandade på misslyckade ansträngningar att imitera och hinna ifatt en utvecklingsmodell som var artskild från socialistiska ideal och ambitioner.

Kapitalismen som ekonomisk ordning är lika förbunden med exploateringen av människor och miljö som klassamhället med ojämlikhet. Det är uttrycken för detta vi sett i Köpenhamn när mäktiga kapitalintressen och deras ombud bland politiker och regeringar håller tillbaka nödvändiga åtgärder.

Men under trycket av klimatkrisen övertygas människor om att vår planet måste byggas om från grunden och längs andra principer. Vi känner dessa som allmänna linjer om det solidariska och jämlika ansvaret vi alla måste ta och utöva gemensamt. Men också som praktiska internationella erfarenheter av arbetande människors makt och inflytande över vardagen som gång efter annan erövrats – för att därpå trängas tillbaka.

Miljoner söker idag gemensamma, solidariska och demokratiska lösningar på överlevnadsfrågorna, från kampen för regnskogar och förnyelsebara energikällor till resursbevarande hushållning och klimaträttvisa. I denna globala ombyggnation finns inte plats för arbetslöshet, finansspekulation och kapitalistisk depression. Här behövs all mänsklig kunskap, kreativitet och förmåga. Här krävs målinriktad styrning av världens finansiella tillgångar – bort från den globala överklassens tärande lyxkonsumtion. Här måste det privata näringslivets profitstyrning, bonusjakt och ledarkulter träda åt sidan för de anställdas och brukarnas gemensamma skötsel för nödvändig nyttoproduktion.

Demokratiskt förvaltade allmänningar, nyss så utskrattade av nyliberalismen, är tillbaka på den ideologiska kartan. Insikten om att den största allmänningen av dem alla – vår planet i kosmos – måste skötas gemensamt för att överleva, lämnar inte längre plats för en föråldrad och destruktiv kapitalism.

Borgarblaskorna: Svd1 Svd2 Svd3 Svd4 Syd1 Syd2 Syd3 Skd1 Skd2 Skd3 AB1 AB2 AB3 DN DN2 DN3 DN4 Ex1 HD1 HD2

9 reaktioner på ”En hel planet att bygga om

 1. Ursäkta ni s.k världförbättrare men var hamnar det stora landet Ryssland på kartan
  när det gäller klimatåttagande? man nämner ju givetvis USA som klimatbov o övriga
  västvärlden, men Ryssland som levt under det kommunistiska skitsystemet i 75 år,lotsar
  ni inte om. Och ändå är det detta land som skitat ner mest på jordklotet o även i rymden
  Gud give att den vrickade sociallismen är stendöd i domflesta länder i världen

 2. Nu är det förvisso inte jag som skrivit artikeln, utan det är någon på Internationalens ledarredaktion som gjort det. Men det är klart att Ryssland måste ta ett stort ansvar i miljöfrågan, det är ju en självklarhet.

 3. Ja men min fråga var varför landet Ryssland inte förekommer i debatten om
  klimatförstöringen. Under hela klimatmötet i köpenhamn har jag inte hört
  landet nämnas en enda gång, precis som om landet helt plötsligt inte fans.
  Lika dant är det i alla svenska medier.Det går lätt kasta skit på USA o övriga
  västvärlden, och nog behövs det med, men glömm inte att det mesta av utvecklingen
  kommer från dessa länder. Vilken utveckling kommer från Ryssland, förmer än
  vapentecknologin den som man sen exporterar till alla underutvecklade länder

 4. Jag har lite svårt att svara för debatten generellt och vad som står i svenska medier.
  Men ang utveckling så spelar det ju ingen roll så länge den inte är miljövänlig. Kul att stå där en dag med en massa prylar men utan att kunna andas, så visst måste USA och Kina som släpper ut allra mest också ta ett mycket stort ansvar. Hur mycket Ryssland släpper ut exakt har jag inte tid och intresse att kolla upp just nu, men Ryssland ska såklart behandlas som vilket land som helst utefter hur mycket det släpper ut.

 5. Ingen är profet i sitt eget land… vilket är synd. Dina rader har verkligen slagit spiken i huvudet och belyst källan till nästan allt elände idag. Synd att folk är så inskränkta och inte ser längre än näsan räcker…

 6. Försöker Alf på något sätt få det till att vi skulle gå den ryska roffarkapitalismens ärenden? Det är ju som att säga att amerikanska basket-landslaget är med i KKK.

 7. Du Josefin , du har inte intresse att kolla upp hur mycket skit Ryssland släpper ut.
  Nej ,det är ju förståeligt med tanke på att det system som ni vill införa i världen
  har ju skändeligen misslyckats i Ryssland , vilket dom som vill se kan konstatera.

 8. Alf: Men det är ju inte sant. Inte någonstans har Röda Lund försvarat Ryssland idag eller diktaturen och förtrycket i Sovjet. Så här har du gjort: Du har tillskrivit oss åsikter vi inte har, och sen har du skällt på oss för de åsikter vi inte har. Det är knappast varken ett vuxet eller hederligt beteende.

  Nästa gång kan du väl skriva om något vi skrivit om? Låter inte det bra?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s