Världshistoriens bästa politiska filmer (USA)

USA! Denna underbara bjässe för oss musik-, film- och konstälskare. I följande mästerverk får vi en inblick i det amerikanska samhället och dess historia. Från skjutande av borgare i They Live till organiserandet av homosexuella i Milk. Sean Penn vann f.ö. en Oscar för sin roll i Milk. Precis som Charlize Theron för sin roll i Monster. Vredens druvor nominerades till 7 Oscar och vann pris för bästa regi och bästa kvinnliga huvudroll. Detta trots Henry Fondas fantastiska insats i huvudrollen. Å andra sidan fick RL-favoriten James Stewart priset det året. Röda Lund står för kvalitet! Men vilken film anser du vara den bästa genom tiderna? Skriv gärna i kommentatorsfältet. Nästa gång är vi tillbaka med del 2 av ”Världshistoriens bästa politiska filmer (USA)”. Simma lugnt.

Monstermonster (2003)
Desperat och driven till självmordets rand går Aileen Wuornos in på en bar i Florida. Där möter hon Selby Wall, en ung kvinna som skickats av sina föräldrar till sin faster för att ”bota” hennes homosexualitet. Wuornos – ett offer för en tragisk och brutal uppväxt – förälskar sig i Selby och klänger sig fast vid henne som den sista livlina hon är. Oförmögen att skaffa sig ett legitimt arbete, och i desperat behov av att hålla sig kvar hos Selby, fortsätter Wuornos att prostituera sig. När en av hennes kunder plötsligt blir våldsam skjuter Wuornos honom i självförsvar. Men han blir bara det första av hennes offer i en snabbt nedåtgående våldsspiral utan återvändo.

They Livethey live. (1988)
De påverkar våra beslut utan att vi vet om det. De bedövar våra sinnen utan att vi känner det. De kontrollerar våra liv utan att vi märker det. Vi sover… De lever! John Nada gör en otrolig upptäckt. Då han tar på sig ett par solglasögon förändras allt omkring honom. Några av människorna som kommer mot honom har märkligt förvrängda ansikten. Överallt blinkar konstiga neonskyltar, med budskap och ord som inte kan missförstås. John ser att den värld han lever i är bebodd av främmande varelser – och dessa varelser är desamma som överklassen och poliskåren. Då John sluter sig till en underjordisk rörelse för att ödelägga de främmande varelsernas högkvarter upptäcks han och en obarmhärtig jakt börjar. Om hur kampen mot borgare och dess polare snuten ibland måste föras med vapen i hand.

Milkmilk (2008)
Film om Harvey Milk, som var den förste folkvalde amerikanen som levde som öppet homosexuell. Milk levde i San Francisco på 1970-talet och mördades av en konservativ politisk motståndare. Händelsen blev historisk genom att mannen som höll i vapnet bara dömdes för dråp, och inte mord. Detta ledde till upplopp bland invånarna i gaystadsdelen Castro i San Francisco. En mycket bra film om politiskt basarbete och organisering. Men även kärlek.

Vredens druvorvredens druvor (1940)
Filmatisering av John Steinbecks roman om några Oklahomabor som tvingas dra till Kalifornien för att söka arbete när deras jordplätt tas i beslag av banken. Vi följer Tom Joad, en till Kalifornien invandrad arbetare. Inte minst viktig i tider som dessa. Bruce Springsteen skaldar om honom i The Ghost of Tom Joad:

”Now Tom said: Mom, wherever there’s cop beatin‘ a guy
Wherever a hungry newborn baby cries
Where there’s a fight gainst blood and hatred in the air
Look for me Mom I’ll be there
Wherever there’s somebody fightin‘ for a place to stand
Or decent job or helping hand
Wherever somebody’s strugglin‘ to be free
Look in their eyes Mom you’ll see me”

Tidigare: Film
Bloggat: Svensson
Filmer i fulmedia. SvD: 2012 AB: Paranormal activity SDS: Funny People Skd: Source code DN: Årstider

5 reaktioner på ”Världshistoriens bästa politiska filmer (USA)

  1. Ja, du. Dels tänkte jag inte på den, och dels är den rätt seg (antagligen därför jag glömt bort den – det var också längesen jag såg den). Bättre att läsa boken av John Reed isf. Eller kanske ännu hellre Rosmers ”Moskva under Lenin”. Men bra att du ifrågasätter! Kom gärna med fler tips!

  2. Du har missat en hel del 🙂 Framförallt Blue Collar (om bilarbetare i Detroit på 70-talet med Richard Pryor och Harvey Keitel i rollerna, samt Paul Schrader – manusförfattare till bla Taxidriver – som står för manus och regi).

    Annars är typ alla Loach filmer bra. Min absoluta favvofilm är Kes, hans debutfilm. Järnvägare är en bra film om privatiseringarnas konsekvenser, dock rätt tråkig som film.

    En rolig politisk film är F.I.S.T. där ingen mindre än Sylvester Stallone spelar hårdför fackföreningsledare (historien inspirerad av Hoffa). Eller varför inte Hoffa där Jack Nicholson spelar hårdför fackföreningsledare.

    Länkar och skit till alla ovanstående filmer finns här: http://www.antipolitik.se/forum/viewtopic.php?f=8&t=71

  3. Blue collar har jag nog missat. Visst är alla Loach filmer bra, men vi får inte plats med hur många som helst. Dessutom ville jag bara ha med en film per regissör. Kes är för övrigt en av de svagare enligt mig (en åsikt jag tycks vara ganska ensam om). FIST är bra och fanns i tankarna, men räckte inte ända fram. Hoffa är väl sisådär. En som mer borde in isf är Norma Rae med Sally Field eller Office Space, men de glömdes tyvärr bort. Det är skönt att det finns fler bra filmer än vad minnet klarar av. Tack för förslagen!

Lämna en kommentar