Vem behöver läkemedel?

Ctrl Alt Del

Nedläggningen av Astra Zeneca i Lund visar med stor tydlighet hur det ekonomiska system som mänskligheten i 200 år levt i inte är ett system som har sitt fokus människan. Vilket annan bransch än just läkemedelsforskningen hade tydligare kunnat visa på detta? En verksamhet som för mänskligheten är livsnödvändig, men för kapitalismen bara nödvändig om den ger tillräckligt hög avkastning på satsat kapital.

Som Röda Lund skrev häromdagen gjorde läkemedelskoncernen en vinst på drygt 15 miljarder kronor på bara ett kvartal förra året. Det är ett tusen semesterresor ut i rymden, eller 75 000 elbilar. Det är drygt 4 miljarder mer än vad regeringen detta år ger kommunerna i stöd för krisens kostnader.

Så vad är problemet, vänner? Varför är det så här? Jo, det är så här därför att vi tillåter det att vara så här. Vi tillåter kapitalister och chefer köra med oss. Trots att det är vi som skapar deras förmögenheter. Trots att det är vi som alltid ska betala när de inte längre finner det lönsamt att suga ut oss på vårt arbete. Ingenstans finns den samhälleliga aspekten. Att det är bra för samhället att forska fram och producera medicin. För kapitalisterna är det profiten som gäller. Den profit som vi skapar med den utbildning som vi kämpat oss till och som vi med skatten betalat så att företagen kan göra profit. För det är inte företagen som betalar socialbidragen på sommaren till studenterna. Som bygger våra universitet och ger oss bidrag att plugga. Det är inte heller företagen som står med servicen när vägar behöver snöröjas när vi behöver ta bussen till jobbet. Det är vi. Ändå så är det alltid dom som ska gå vinnande ur spelet.

Ärligt talat: Vi behöver inte företagen. Det enda vi behöver är verksamheten. Det producerade. Utan oss stannar Sverige. Utan oss får inte kapitalisterna sina hem städade, lyxbilar producerade och servade, eller utbildning för deras barn. Det är långt kvar innan arbetarsverige kommit till den insikt som krävs. Det är en lång väg att återigen bygga upp självförtroendet och klassmedvetandet och kraften att bestämma över våra egna liv 24 timmar om dygnet, och inte 16 timmar som det är idag. Till den dagen får arbetarsverige fortsätta sin självspäkning. Vi socialister har iaf tagit ställning redan. Vi vet att det här samhället är dödsdömt. Frågan är hur många som ska dö och lida innan vi gör oss av med skiten. Vi klarar oss själva, utan er som lever och berikar er på vårt arbete. Men först måste vi våga säga det högt och till varandra. Yes, we can.

Ta del av den socialistiska ekonomiska debatten i Sverige. Alternativet till kapitalismen:

Sten Ljunggren: Planekonomin är en återvändsgränd!
Jörgen Hassler: Marknaden, varan och människans frihet
W Paul Cockshott & Allin Cottrell: För ett genomskinligt produktionssätt
Tomas Widén: Ska vi befria marknaden?
Sten Ljunggren: Marx sade inget om marknaden
Tomas Widén: Vilket politiskt program, Sten?
Daniel Ankarloo: Marknad och kapital – omaka par?
Sten Ljunggren: Socialismen kräver marknader
Tomas Widén: Är vi överens om grunden, Sten Ljunggren?
Daniel Ankarloo: Inga seriösa argument, Sten Ljunggren!
Sten Ljunggren: Jo, men visst, Widén!
Sten Ljunggren: Inte min marxism, Ankarloo!
Daniel Ankarloo: Vad synd, Ljunggren!
Dick Forslund: Ingen behöver bry sig om färgen på min cykel
Benny Åsman: Varför inte demokratisk planekonomi?

Svensson: Avregleringen av apoteken – sämre tillgång på medicin

Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

9 reaktioner på ”Vem behöver läkemedel?

 1. Fan va gött om alla företag försvann. Då hade man inte behövt bli utnyttjad! Å då hade man kunnat gå omkring och slappa. Men då hade man inte tjänat pengar. Och då hade man lidit mer än vad man gjorde när man vart utnyttjad… Hur fan ska man lösa detta? :S

 2. E Hitler: Om du läser vad jag skriver så förstår du att det inte handlar om att slappa. Det handlar om att produktion ska utgå från behov istället för profit. Jag skriver uttryckligen: ”Vi behöver inte företagen. Det enda vi behöver är verksamheten. Det producerade. ”

  Dvs. Vi behöver inte kapitalismen och de som berikar sig på vårt arbete. Vi behöver styra över våra egna liv och ta kontrollen så att det som produceras görs för samhällets bästa.

 3. Per: Du tror väl inte på fullaste allvar att vi tar in ett inlägg här som inte diskuterar ämnet, utan bara syftar till att förolämpa oss och insinuera saker om oss? Var god återkom när du lärt dig att diskutera sakfrågor istället för att haverera.

  /Röda Lund

 4. Hur får du ihop att vi skall styra våra egna liv om en majoritet av likatyckande skall styra och bestämma vad som skall tillverkas och varför?
  Om jag vill starta ett vinstdrivande företag där de anställda jobbar frivilligt, är detta då något som borde förbjudas då det inte sker för ”samhällets bästa” utan för samhällets efterfrågan?

 5. Victor: Jag är mot att för samhället och mänskligheten livsviktig produktion styrs av ett fåtal kapitalister, ja. Jag är för ett helt annat samhällsystem där vi på demokratisk väg bestämmer vad som bör satsas på. Här ska det naturligtvis finnas utrymme för folk att förverkliga idéer och drömmar. Men inte om dessa idéer bygger på utsugning av andra i samhället och att en liten minoritet skor sig på majoriteten. Ja, jag är för en demokratisk och planerad ekonomi, och i dess förlängning ett klasslöst samhälle. Saken är den att vi inte har något alternativ. Kapitalismen håller på att förgöra hela mänskligheten med sin hänsynslöshet.

  Du identifirerar ”vinst” med din rätt att berika dig på andras arbete. Jag identifierar ”vinst” som något som är bra för människan. Här skiljer vi oss åt.

 6. Vi arbetare kan äga våra egna företag vi behöver inga jävla kapitalister som bestämmer över oss. Vi ska skapa det som behövs, och inte vara ute efter vinst. Detta styrs givetvis med sann demokrati!

  Bra inlägg! Läste det i tidningen och tyckte det var helt sjukt..

 7. ”Vi arbetare kan äga våra egna företag vi behöver inga jävla kapitalister som bestämmer över oss.”

  Tycker du det går bra?
  Varför vill fler handla på ICA iställer för på Coop?
  Varför vill fler tanka på Statoil iställer för på OK?

 8. Spelar väll ingen roll? Arbetarna ska äga sina arbetsplatser och ska igenom demokratiska val utse alla positioner och makten ska ligga i allas händer, en sann demokrati både över ekonomi och det politiska.

 9. ” Arbetarna ska äga sina arbetsplatser och ska igenom demokratiska val utse alla positioner”

  Vad är problemet?

  Har vi ingen demokrati?

  Kommunisterna och Socialisterna kan väl se till att få egen majoritet så är allt packat och klart….svenskarna vill dock inte ha ett socialistiskt samhälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s